Aţi observat probabil că am rărit frecvența podcasturilor, dar că ele sunt mai generoase că timp acum, ajungând şi la 40-50 de minute în loc de 20-30. Ei bine iată-ne cu episodul #366 acum din clasicul nostru Mobicast, podcast şi videocast cu care recapitulăm ce mai e nou în tehnologie şi nu numai. Am avut o perioadă ocupată, cu lansare de OnePlus 9RT, evenimentul Apple Unleashed, pe bază de noi MacBook-uri Pro, AirPods 3 şi HomePod-uri în noi nuanţe.
Am vizitat sediul ZEISS din Germania, dar şi un showroom unde îţi concepi singur mobila de bucătărie. Acer a lansat o grămadă de produse noi, au apărut şi versiuni noi de telefoane Black Shark, dar şi noutăţi legate de sosirea lui Huawei Nova 9 în România. Recapitulăm ce am mai postat pe YouTube, dezbatem pe tema "5 produse tech casate prea devreme" şi răspundem şi la întrebări în acest podcast, la dezbaterea trecută despre CNA pe YouTube.
Avem la final rubrica "Diverse", în care vorbim despre un restaurant care găteşte numai cu gălbenuş şi albuş, despre serialul "Midnight Mass", dar şi despre noua piesă Adele. Nu uitaţi că ne găsiţi acest podcast şi pe Anchor.fm, Spotify, iTunes şi Google Podcasts.
Dezbatere: 5 Produse Tech casate prea devreme
Cu atâta inovaţie sau wannabe inovaţie în jurul nostru am decis să ne întoarcem în trecut şi să vedem ce alte produse tech ar fi meritat mai multă atenţie şi o viaţă mai lungă. Am ales produse Google, Motorola, Nokia, Samsung, ba chiar şi un Sony Ericsson de gaming, plus o suită Yahoo.
1. Ochelari AR
Am testat Google Glass în 2011 şi potenţialul era acolo, dar supraîncălzirea şi bateria limitată au tras în jos produsul. E păcat totuşi, deoarece e tot mai clar că acesta e viitorul post smartphone, doar că apare problema intimităţii şi a... împiedicatului pe stradă.
2. Telefoane modulare
Motorola a ţinut cu dinţii de segment până în ultima clipă cu Moto Z, iar Google a lucrat ani buni la Project Ara, dar fără prea mare succes. Mereu am zis că e o conspiraţie la mijloc, deoarece telefoanele modulare ar fi săpat în producătorii care vor să îţi vândă anual un alt flagship. Ideea de a îţi personaliza şi upgrada tu telefonul era genială. La Moto preţurile mari pentru module au tras în jos experienţa.
3. Telefoane de gaming hibrid cu console
Ştiu, există multe telefoane de gaming, dar definiţia s-a schimbat. Eu mă refer aici la Xperia Play, care e hibrid între consolă şi smartphone, nu la telefoane cu luminiţe RGB şi butoane de gaming. Se zvoneşte că Apple ar pregăti o consolă şi că Sony ar pregăti la rândul său un dispozitiv de genul, deci mai e speranţă. Greu să baţi Nintendo Switch totuşi.
4. Cameraphone-uri
Nokia 808 Pureview a fost senzaţional acum aproape un deceniu, cu mult înaintea vremii sale, ca şi Lumia 1020. La fel şi Galaxy K Zoom de la Samsung cu zoom optic care ar fi apreciat şi azi. Azi flagshipurile sunt parţial cameraphone-uri, dar modele dedicate nu mai avem
5. Buzz-ul de pe yahoo messenger, fundalurile dinamice, statusul, yahoo 360, yahoo mail
Sincer îmi e dor de Yahoo Messenger, de buzz şi mass pe mess, de pus status, de teme dinamice. Yahoo 360 era o platformă excelentă de blogging, chiar şi faţă de Wordpress, iar Yahoo Mail la începuturile sale era un client excelent. Păcat...
Ce am mai postat pe YouTube:
- iPhone 13 Pro Unboxing
- Xiaomi Pad 5 Review
- Prezentare monitor Philips Momentum 278M1
- POCO M3 Pro Review
- Prezentare huse iPhone 13 Pro
- Pixel 6 in the box hands on video
- Huawei MatePad şi HarmonyOS şi AppGallery
Ştiri:
Lansări Apple Unleashed:
1. Apple a prezentat noi variante de culoare pentru boxele HomePod Mini.
2. Debutul serii a fost cel al laptopurilor MacBook Pro 2021, cu ecrane de 14 şi 16 inch.
3. Au sosit şi noile procesoare Apple M1 Pro şi M1 Max, care sunt inaugurate pe aceste laptopuri.
4. Căştile AirPods 3 au debutat oficial, cu preţ ceva mai accesibil şi autonomie extinsă. Se inspiră de la AirPods Pro.
Evenimente:
1. Colegul Zoltan a vizitat Centrul de Cercetare şi Dezvoltare ZEISS din Germania, pentru a vedea inovaţia ZEISS de pe telefoanele vivo la treabă.
2. Am fost să văd în Bucureşti showroom-ul Kuziini, în care îţi poţi configura singur virtual mobilă de bucătărie folosind o platformă digitală.
3. Samsung a prezentat într-un eveniment virtual cele mai noi produse de ecosistem Smartthings, de la aspiratoare la monitoare de gaming, TV-uri şi electrocasnice pentru bucătărie.
Acer:
1. Acer a lansat laptopul ConceptD 7 Spatial Labs, care oferă un ecran 3D fără a fi nevoie de ochelari 3D.
2. Acer a lansat şi un super desktop de gaming Predator Orion 7000, cu dotări de top şi o placă grafică de ultimă oră, plus mult RAM.
3. Acer şi-a extins şi portofoliul de produse eco-friendly din seria Vero.
OnePlus:
1. A sosit şi OnePlus 9RT, un OnePlus 9R cu câteva modificări de dotări, axate pe gaming. CPU nou, heatsink nou şi camera principală de la OnePlus 9.
2. Au debutat şi căştile OnePlus Buds Z2, cu ANC şi 38 de ore de autonomie. Vin la preţ de 77 dolari.
Altele:
1. Au debutat şi telefoanele de gaming Black Shark 4s şi 4s Pro, cu butoane mecanice de gaming şi noul CPU Snapdragon 888+.
2. eMAG a anunţat ziua când are loc Black Friday în acest an.
3. Google Pixel 6 a apărut pe OLX, într-o scăpare şocantă.
4. Huawei Nova 9 vine pe 21 octombrie în România, cu oferte speciale şi bonusuri. Aveţi voucher de 200 de lei, dar şi premii cu excursii la Viena, cu Selly şi Lidia Buble.
Întrebări:
Ne-am încins la discuţia despre CNA pe YouTube şi am primit 26 de comentarii, unele foarte bine argumentate. Am fost întrebat când se livrează comenzile la iPhone 13 Pro şi 13 Pro Max, dar şi ce rămâne dacă scăpăm de YouTuberii controversaţi. Am fost întrebat şi ce aleg între Xiaomi 11T Pro, Motorola Edge 20 Pro şi Galaxy A52s, dar şi ce căşti wreless recomand pentru Apple Music.
Am avut şi un comentariu despre conspiraţii legate de drepturile încălcate ale omului, dar şi discuţii despre calibrare de soundbar-uri Samsung. Multe păreri au fost mai degrabă anti CNA pentru YouTube, decât Pro. Sunt de acord cu cenzurarea de obscenităţi sau activităţi periculoase, dar nu şi vederi politice. S-a vorbit despre Squid Game şi am fost întrebat de ce sunt aşa rare podcasturile.
Diverse:
1. Serialul "You"
A apărut sezonul 3 al serialului "You", în care doi serial killeri, un cuplu încearcă să convieţuiască într-un orăşel cuminte şi plictisitor de oameni de bogaţi. El îşi stăpâneşte impulsurile de criminal, dar le stimulează pe cele de stalker, în vreme ce ea are probleme cu controlul. Mult mai multe victime decât în alte sezoane şi mai telenovelistic.
2. Midnight Mass
Un serial întunecat, cu un preot care apare pe o insulă cu 100-200 de oameni şi le spală minţile. Are un secret întunecat care distruge vieţi şi se întâmplă chestii paranormale: apar pisici moarte pe ţărm, o femeie pierde o sarcină ca şi cum n-ar fi existat, o altă femeie întinereşte cu 40 de ani şi o fată paralizată începe să meargă, creând frenezie în jurul preotului.
3. Adele piesa nouă
Adele a scos o piesă nouă, "Easy on Me", o combinaţie de voce şi pian pe care o consider destul de reuşită şi plăcută. Nu se compară cu hiturile vechi, dar vocea senzaţională e acolo. Cam simplu instrumentalul.
4. Am mâncat la Yolk
Am găsit în Bolt Food, Yolk, restaurant care găteşte doar cu albuș şi gălbenuş. Fac o salată de ouă excelentă şi e prima oară când mănânc aşa ceva. În plus au şi un burger cu scrambled eggs, bacon şi dulceaţă de ceapă de te lingi pe degete. Plus o omletă din albuș super gustoasă, dar şi "carcalete", cartofi prăjiţi cu brânză şi ou.
5. Dune
Am văzut noul "Dune" de Denis Villeneuve, o operă SF amplă, de 2 ore şi jumătate, care începe bine, dar spre final devine repetitivă şi plictisitoare. Câteva cadre foarte bune şi cinematografie fascinantă, dar flashback-urile şi trip-urile personajului principal umplu prea mult din film. E prea multă pregătire, prea mult intro şi fără finalizare. Fix când începe marea bătălie, ea se şi opreşte.
Coloana sonoră nu impresionează şi nici jocul actoricesc, în afară de Lady Jessica. E vorba despre o familie de nobili care primeşte în stăpânire de la împărat o planetă deşertica numită Arrakis şi o ia de la altă familie de nobili. Urmează asasinate şi lupte de putere între familii, pe fondul unui misticism, deoarece localnicii îl văd pe fiul capului familiei drept Messia. Pe planetă există Spice, o resursă care poate alimenta nave, dar şi altera percepţia şi fizicul uman.
Acesta a fost Mobicast #366 şi ne auzim la episodul viitor.