Am revenit cu podcastul nostru despre tehnologie, iar Mobicast ajunge la episodul #365. Are de toate pentru toţi: impresii despre seriale, jocuri video noi, discutăm despre marele picaj Facebook, WhatsApp şi Instagram, dar şi despre buguri din iOS 15. DIGI a anunţat un abonament de 10 Gbps, IKEA are o nouă boxa Sonos, iar China se confruntă cu pene de curent.
Avem lansări Huawei şi Amazon, dar şi un Xiaomi CIVI şi ceasuri noi. Dezbaterea săptămânii este pe tema "CNA pentru YouTube", care e pe cale să devină o lege. Răspundem la întrebări, recapitulăm postări pe YouTube şi ştiri din ultimele 2 săptămâni, iar la final vă spun cum mi s-a părut serialul Squid Game, dar şi jocul FIFA 22, Far Cry 6 şi un serial nou cu Nicole Kidman.
Nu uitaţi că ne găsiţi podcastul şi pe Anchor.fm, Spotify, iTunes, Google Podcasts.
Dezbatere:
Ar trebui CNA să controleze YouTube?
A apărut o ştire recent că legea cu privire la controlul YouTube şi al altor platforme video în România ar fi preluat de CNA. "Control" adică verificarea îndeplinirii a anumite norme, în special protecţia minorilor şi înlăturarea de conţinuturi legate de terorism, suicid, conspiraţii şi conţinut incitant la violenţă. Asta a creat o dezbatere, dar legea pare a fi gata de a fi adoptată oricum, pentr a ne alinia cu reglementările UE. Am împărţit această decizie în două tabere, cea care susţine controlul din partea CNA şi cea care vrea să lase YouTube independent.
DA:
- cazul Colo, derapaje TikTok Cumpănașu
- toate regulile şi protecţiile puse pentru minori de Instagram şi TikTok înseamnă ceva
- presa audiovizuală joacă după reguli diferite faţă de new media şi pierde din cauza asta
- dacă acest CNA include persoane capabile şi cu know how e o idee bună
- platformele video sunt deja reglementate bine în UE şi UE ne a pus în proces de infringement că nu ne aliniem
NU:
- va apărea cenzura
- ce este artă şi ce este obscenitate?
- riscul ca persoanele de la CNA să aibă partipriuri şi intervenţii politice
- nu există un cod clar de responsabilitate a creatorilor de conţinut
- oricâte reguli şi avertizări ai pune minorul tot va vedea ce nu trebuie să vadă
Las dezbaterea pentru voi, pe YouTube.
Ce am mai postat pe YouTube:
- Oppo Reno6 5G Review
- Kit alarmă wireless Ajax StarterKit
- Samsung Galaxy Z Flip 3 vs Galaxy Z Flip 5G
- Kit Alarmă wireless starter kit
- Xiaomi Jimmy H9 Pro Review
- Motorola Edge 20 Pro Review
- Nubia Red Magic 6S Pro Review
Ştiri:
1. Iată şi ştirea despre CNA şi controlul asupra YouTube.
2. Facebook, WhatsApp şi Instagram, dar şi FB Messenger au avut un mega picaj la început de săptămâna: 6 ore.
3. Xiaomi 11T a debutat oficial în România pe 7 octombrie.
4. Am explicat în acest material ce este HyperCharge şi cum funcţionează tehnologia de încărcare ultrara rapidă de la Xiaomi.
5. Criza de energie din China ar putea agrava şi criză de componente din ultimul an.
6. Guvernul României a aprobat montarea de antene 5G pe stâlpi de iluminat, semafoare şi spaţii verzi.
7. Seria iPhone 13 e disponibilă la precomandă în România şi aflaţi cele mai bune oferte.
8.iOS 15 are unele buguri enervante legate de stocare, fotografii şi responsivitatea ecranului.
9.iPad Mini 6 se confruntă cu un bug de Jelly Scrolling, dar Apple insistă că e un "feature" pe care îl au ecranele LCD.
10. Digi a anunţat noi abonamente Fiberlink de 2.5 Gbps şi 10 Gbps. Testele au început deja.
11. A debutat o nouă veioză IKEA cu boxa Sonos integrată şi vine cu design personalizabil.
12. Amazon a prezentat o boxă uriaşă cu ecran de 15 inch şi multe funcţii smart.
13. Xiaomi CIVI este un nou telefon high midrange, cu spate în stil Vivo şi cu dotări în stil Xiaomi 11 Lite NE 5G. Are preţ bun.
14. A debutat şi un ceas nou Oppo, Watch Free, care vine cu 100 de moduri de sport, ecran AMOLED şi autonomie de 14 zile.
15.Huawei Nova 9 şi Nova 9 Pro au debutat, sosind cu încărcare foarte rapidă, refresh rate ridicat şi un design ce aduce cu Honor 50 şi Huawei P50 în zona camerei. Nuanţe fistichii.
16. Avem şi un nou ceas Xiaomi, Watch Color 2, care e mai aproape de o brăţară de fitness.
17.Xiaomi Mi True Wireless Earphones 3 Pro sunt căşti cu design de AirPods şi ANC eficient.
18. Amazon a lansat un robot care te poate urmări prin casă, să îţi ofere apeluri video şi rol de companion şi asistent virtual.
Întrebări:
Am răspuns şi la întrebări la Mobicastul trecut, în care am discutat despre Steve Jobs versus Tim Cook. Mi s-a cerut să recomand un telefon pentru filmare 4K şi asta de la un sportiv olimpic, care a fost la Tokyo 2020. Mulţi l-au ales pe Steve Jobs în acea comparaţie şi duel, de fapt cred că toţi. Mulţi au considerat că Apple ar fi fost mult mai departe şi mai inovativa cu Jobs la cârmă. Au fost şi fani Xiaomi, care vor compania pe locul întâi şi speculaţii că Apple în câţiva ani va fi istorie. Cam puţine răspunsuri la întrebări, dar poate dezbaterea cu CNA vă va stârni mai mult.
Diverse:
1. Squid Game
Toată lumea vorbeşte despre serialul "Squid Game" şi pe bună dreptate, deoarece e fantastic. Este o producţie coreeană, disponibilă pe Netflix şi are 9 episoade. Spune povestea unor oameni de la marginea societăţii, îndatoraţi la cămătari, care sunt de acord să participe la un joc pe o insulă părăsită. E vorba de 400 de oameni şi 6 jocuri ale copilăriei: fagure de miere, verde stop, un joc cu biluţe, trage sfoară, un soi de şotron şi încă un joc cu suprafeţe de sticlă, care se pot sparge când păşeşti pe ele la înălţime.
Cei care pierd sunt împuşcaţi pe loc. Câştigătorul ia 38 de milioane de dolari. Vedem limita umanităţii şi cum se transformă oamenii în condiţii de presiune maximă. Sunt şi VIP-uri, oameni bogaţi care plătesc bani grei să se uite la aceste probe, dar şi o mafie a traficului de organe de la cei omorâţi.
2. Far Cry 6
A apărut pe 7 octombrie Far Cry 6, cel mai nou joc de la Ubisoft, un first person shooter, care se petrece pe insula Yara, acolo unde dictatorul Anton Castillo taie şi spânzură. E o aluzie la Cuba şi Fidel Castro, iar noi jucăm cu Dany Rojas, care trebuie să elibereze insula, cu ajutorul gherilelor. Jocul are câteva buguri, nu prea arată next gen, dar are şi multe personaje carismatice, mai ales crocodilul Guapo, căruia îi puteţi da comenzi. Sunt şi foarte multe arme personalizabile şi o hartă uriaşă.
3. 9 Perfect Strangers
Acesta este un serial cu Nicole Kidman în rol de guru dintr-un spa de retragere spirituală. Actori mari ca Bobby Cannavale şi Melissa McCarthy vin la acest spa pentru a se lăsa de droguri, trece peste depresie şi a rezolva alte probleme personale. Nicole îi face să se redescopere, experimentează pe ei cu psihedelice şi le schimba vieţile. Asta în vreme ce e ameninţată de un personaj misterios. Mai joacă şi Luke Evans şi Michael Shannon.
4. FIFA 22
A apărut şi FIFA 22, care doar pe PS5 şi Xbox One Series X/Series S primește o grafică next gen şi nu pe PC. Jucătorii sunt parcă mai greoi şi aleargă mai lent, portarii mai buni, nu se mai abuzează de dribling, jocul e mai fizic. Fizica e parcă mai realistă şi meniurile sunt radical schimbate, cu şi mai multe statistici. Se pune accent mai mare pe VOLTA, avem şi un mod de tenis cu piciorul şi un Story Mode în VOLTA. E parcă mai satisfăcător decât FIFA 21, cel puţin modul Online jucat de mine. Aveţi şi mod Carieră şi de Manager, dar şi Champions League. Rapid e în Liga 1, PSG îl are pe Messi, dar şi pe Ramos, iar Ronaldo e la United. .
5. Foundation
Serialul "Fundaţia" inspirat de cărţile lui Isaac Asimov m-a cam dezamăgit. E mai degrabă un spinoff din cărţi, îşi ia prea multe libertăţi creative şi deviază de la poveste. Avem un împărat al unor galaxii, care s-a clonat în 3 variante pentru a domni sute de ani, poate milenii. Avem şi un matematician care prezice finalul Imperiului din cauza unui cataclism care se apropie. El este exilat, împreună cu un ucenic matematician tânăr, care a descoperit şi o soluţie. Avem şi alte poveşti secundare cam neclare, poveşti de dragoste şi mici intrigi pe o planetă aliena. Plus un atentat contra împăratului, care îi distruge mareul lift stelar între planete.
6. Kena Bridge of Spirits
Kena e un joc pentru cei mici, pe care l-am încercat pe PS5 şi care e foarte viu colorat şi optimist. Kena e o fată care poate vedea spiritele şi să le ghideze spre viaţa de dincolo. Ea se întâlneşte cu doi fraţi şi îi ajută să îl salveze pe al treilea, în vreme ce se împlineşte cu mici creaturi numite Rot, care amintesc de Lums din Rayman. E un action adventure în stil Zelda, cu puzzle-uri de fizică şi o lume cam golaşă. Muzica e inspirată din cultura din Bali şi personajele la fel.
Acesta a fost Mobicast #365 şi ne reauzim săptămâna viitoare cu primele impresii despre iPhone 13 Pro.