După o săptămână cu o lansare importantă, cea a lui OnePlus Nord 2 5G revenim cu podcastul nostru clasic despre tehnologie. Ajuns la episodul #359, Mobicast include o dezbatere pe tema "Renunţăm la flagshipuri?", dar şi discuţii despre noul telefon OnePlus, confirmări de ultima oră cu privire la Huawei P50, dar şi omologarea eSports ca sport în România.
Vorbim despre noua consolă portabilă Steam Deck, despre legi noi pentru cei care vând telefoane pe Facebook, dar şi despre urcarea Xiaomi pe locul 2 în topul producătorilor de telefoane. Răspundem la întrebări, iar pe final avem un nou film cu Nicolas Cage de disecat, două jocuri pentru mobil, dar şi un restaurant cu pui prăjit.
Nu uitaţi că ne găsiţi cu podcastul pe Anchor.fm, Spotify, iTunes şi Google Podcasts. Vă recomandăm să ne daţi şi un subscribe şi clopoţel pe YouTube.
Dezbatere: Renunţăm la flagshipuri?
Văzând că OnePlus Nord 2 ne oferă o cameră principală de 50 MP cu OIS şi cea mai rapidă încărcare de pe piaţă şi că Realme GT 5G se poate bate cu orice flagship ca performanţă, încep să mă întreb dacă mai există acea goană după flagshipuri. Telefoane ca Realme 8 Pro, Xiaomi Mi 10 Lite 5G şi Mi 11 Lite 5G au putut înlocui flagshipurile cu brio şi am făcut în cazul telefoanelor Galaxy A52 şi A72 o listă cu ce au în plus faţă de S21 când s-au lansat (de la încărcător în cutie la jack audio şi chiar zoom optic superior).
În aceste condiţii am decis să dezbatem pe această temă şi am împărţit chestiunea în două tabere: PRO şi CONTRA.
PRO:
- ai de unde alege, multe telefoane midrange de calitate
- preţ mai bun decât la flagshipuri, deseori sub 2000 sau chiar 1500 lei
- procesor excelent şi pe bani puţini, performanță garantată
- până şi camerele au început să se descurce bine
- în cele mai multe cazuri telefoanele midrange au autonomie peste flagshipuri (vezi Realme 8 Pro şi OnePlus Nord 2 5G)
CONTRA:
- în general telefoanele de gen stau prost la zoom, nu au cameră periscopică spre exemplu
- materiale non premium, fără sticlă sau ceramică deseori, dar şi fără metal
- nu te poţi etala cu un flagship care să provoace discuţii în cercurile de prieteni şi nu poţi fi fanboy real doar cu un telefon midrange
- flagshipurile sunt mai future proof şi primesc actualizări mai rapid
- oferte bune pentru flagshipuri la operatori în ultimii ani
Vă invit şi pe voi să dezbateţi pe această temă pe YouTube.
YouTube:
Iată şi o recapitulare a ce am publicat pe YouTube în ultima săptămână
- Review Cameră supraveghere Reolink
- Motorola Defy 2021 Review
- OnePlus Nord 2 Unboxing
- Huawei MatePad 11 Review
Ştiri:
Am ajuns şi la capitolul ştiri şi iată noutăţile ultimei săptămâni:
1. Huawei P50 are data de anunţ confirmată: 29 iulie.
2. Huawei P50 ar urma să se livreze de la jumătatea lui august.
3. A avut şi noi detalii dezvăluite despre camera sa, de la lentile asferice la zoom 5X optic.
4. Disponibilitatea globală e de asemenea amintită, cu tot cu CPU Snapdragon 888.
5.Apple ar fi încetinit iar iPhone-uri odată cu actualizarea la iOS 14.5. În Spania e scandal pe această temă cu Protecţia Consumatorilor.
6. Valve Steam Deck este un soi de hibrid între PC de gaming şi consola portabilă, cu SteamOS la bord. Preţ nu chiar rău.
7. OnePlus Nord 2 5G a devenit oficial, cu o cameră cu OIS, procesor nou de 6 nm şi baterie care se încarcă ultra rapid.
8. Au debutat şi căştile OnePlus Buds Pro, poate cele mai bine dotate din gama TWS de la OnePlus.
9. POCO F3 GT este şi el oficial, un rebranding pentru un terminal Redmi de gaming.
10. Huawei MatePad 11 a debutat oficial în România, cu o ofertă specială în perioada de precomandă.
11. Dacă vinzi telefoane sau bunuri pe Facebook Marketplace ai putea avea nevoie de SRL sau PFA, conform unor noi reglementări.
12. Realme GT Master Explorer Edition a debutat, ca un Realme GT cu design mai fancy.
13.Xiaomi urcă pe locul 2 în topul producătorilor de telefoane, imediat în spatele Samsung.
14.Vodafone scumpeşte abonamentele de telefonie începând din luna august.
15.Xiaomi va construi (încă) o fabrică de telefoane fără angajaţi, doar cu roboţi.
16.Samsung confirmă noile pliabile Z Fold 3 şi Z Flip 3 pentru debutul de pe 11 august.
17. Comisia Europeană are un proiect pentru fabrici de cipuri în UE.
18.eSports va fi recunoscut prin lege ca sport în România până la final de an 2021.
Întrebări:
Am ajuns şi la întrebări, unde am discutat în Mobicastul trecut despre top 5 telefoane din 2021 până acum. Mulţi au fost de acord că Realme GT 5G merită un loc fruntaş. Am fost întrebat când e gata recenzia lui Oppo Find X3 Pro şi am aflat cât a mai economisit lumea din eMAG Genius. Am fost întrebat ce părere am despre proiectoarele short throw şi ce recomand, dar şi ce părere am despre serialul Loki şi mâncarea picantă.
Cineva mi-a spus că îl consideră pe Redmi Note 10 Pro superior lui Realme 8 Pro, iar altcineva vede Xiaomi Mi 11 Ultra ca telefonul anului până acum. Şi POCO F3 ar fi meritat să fie în top, conform cititorilor. S-a vorbit şi despre faptul că Samsung nu are încă încărcare rapidă şi despre faptul că unii consumatori nu mai aleg OnePlus pentru că nu mai pot pune custom ROM-uri pe terminale cu CPU MediaTek.
Diverse:
1. Chernobyl 1986
Fiind uriaş fan al serialului "Chernobyl" de pe HBO Go, am decis să îi dau o şansă lui Chernobyl 1986 de pe Netflix. E un film rusesc de lung metraj, în care vedem o variantă romanţată a poveştii pompierilor care s-au sacrificat la Chernobyl. Prima jumătate de film e mai mult despre iubirea dintre Alexey şi aleasa să, apoi începe dezastrul de la Chernobyl şi dramele aferente. Ultima treime a filmului e destul de dramatică şi claustrofobică, în special partea cu scafandri sub apă. Nu ştiu dacă să recomand sau nu, e departe de calitatea serialului HBO.
2. How to Become a Tyrant
Tot pe Netflix găsiţi acest documentar, narat de Peter Dinklage din Game of Thrones. Pe parcursul a 6 episoade vedem cum au ajuns la putere dictatori ca Stalin, Hitler, Idi Amin, Gaddafi, Saddam Hussein şi dinastia din Coreea de Nord. Aflăm detalii despre trecutul dictatorilor, metodele folosite, mită, intimidări şi crime. Coreea de Nord e probabil cel mai fascinant capitol, cu tatăl lui Kim Jong Un care răpea actori celebri pentru a face o super industrie cinematografică în Coreea de Nord.
3. Pig
Cel mai nou film cu Nicolas Cage implică un chef strălucit retras în pădure, doar el şi porcul său care caută trufe. Porcul este răpit, iar Nicolas Cage porneşte să îl caute. Nu e vorba despre o răzbunare violentă aici, ci mai degrabă un caz clasic de "kill them with kindness" şi secvenţe de gătit şi elemente culinare high class. Neaşteptat de bun.
4. Ace Racer şi Green Glass
Am încercat şi două jocuri pe mobil, încă nelansate şi disponibile doar pe TapTap în limba chineză. Unul este Ace Racer, un fel de Asphalt cu grafică mai bună şi maşini mai nervoase, dar şi Green Glass, o telenovelă coreeană devenită joc pentru mobil, un titlu foarte siropos cu o prinţesă şi un cavaler, care nu seamănă deloc cu ce vedeam în screenshoturi.
5. Don Ricco
De 2 luni s-a deschis un nou restaurant în Park Lake Shopping City, Don Ricco, pe locul unde era înainte Oro Toro cu burgerii săi cu gust de mici. Acest restaurant nou e axat pe carnea de pui, pe crispy strips, copane şi pui întregi, dar şi burgeri de pui şi pui la lipie. În mod paradoxal au cel mai bun humus încercat de mine, humus cu pui şi mugur de pin, dar şi nişte wrap-uri cu sos bunicele. Recomand, mai ales că preţurile sunt mici.
Acesta a fost Mobicast 359 şi ne vom auzi la următorul episod, când seria Huawei P50 va fi deja oficială şi prezentată.