Intrăm în al nouălea an de existenţă OnePlus cu promisiunea celui mai aglomerat an de până acum pentru companie. Producătorul are deja un Nord CE 2 lansat iar şi acum şi OnePlus 10 Pro, dar nu mai puţin de alte 6 telefoane ne aşteaptă în acest an, dacă ne luăm după zvonuri. Dar noi ne axăm aici pe unboxing-ul acestui model Pro, flagshipul pe care am pus mâna la Barcelona, cu ocazia MWC 2022.
Avem de-a face cu un telefon cu două camere de 50 MP, cu capacitatea rară de filmare 4K la 120 FPS, cu captură Fisheye şi la 150 de grade pe ultrawide, dar şi cu încărcare ultra rapidă şi a doua generaţie de tehnologie Hasselblad, cu o calibrare 10 bit şi chiar 12 bit a culorilor. Hai să vedem ce ne rezervă terminalul.
Ofertă
OnePlus 10 Pro costă 909 euro în versiunea cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare şi 999 euro în cea cu 12 GB RAM şi 256 GB stocare. eMAG are un preț de 4999 lei pentru modelul cu 12/256GB și oferă o pereche de căști wireless OnePlus Buds Pro cadou.
Pe scurt
După OnePlus 9 şi 9 Pro apreciate pentru captura video mai mult decât pentru tehnologia Hasselblad, OnePlus revine cu un singur flagship la început de an, OnePlus 10 Pro. E mult mai generos cu premierele şi rarităţile, de la camera ultrawide cu captură la 150 de grade, la filmare 4K la 120 FPS, încărcare la 80W, Hasselblad 2.0, cu nişte culori ce merg spre 10 bit, chiar 12 bit cu RAW+. O greutate excelent echilibrată şi design memorabil, dar o teamă legată de rama metalică... şi fragilitatea sa.
Unboxing
Ca de obicei avem o cutie specială pentru presă, una mare şi roşie, care include o fotografie excepţională realizată cu tehnologie Hasselblad, dar şi 2 huse bonus. Una este tribut pentru camerele Hasselblad, cu design inspirat de ele, cealaltă este neagră, elegant şi soft touch.
În cutia propriu zisă a telefonului, tot roşie, dar acum mai scurtă se află încărcătorul de 80W SuperVooc, cablul de la USB-C la USB-A, o husă cu nuanţa similară cu a spatelui telefonului, manual, stickere, cheiţa SIM, garanţie.
Design
Telefonul este disponibil pe nuanţele negru, verde sau alb. Noi avem versiunea verde şi modulul camerei aduce cu cel de la iPhone 13 Pro combinat cu cel de la Galaxy S22, pentru modul în care camera întâlneşte rama metalică. Evident se poate da frâu glumelor cu ochiuri de aragaz şi oarecum comparaţia cu o yală nu e departe pentru acest modul foto.
Ce îmi place mie la această construcţie e greutatea centrată în zona mediană. Nu ai zice că manevrezi un telefon de 200.5 grame. Aşa cum am zis şi în unboxing-ul video "e telefonul de 200 grame cel mai puţin simţit ca 200 de grame până acum". Măsoară 8.6 mm în talie şi nu vine cu certificare IP. Posibil să aibă ceva protecţii, dar doar să nu fi cumpărat OnePlus certificările necesare.
Avem Gorilla Glass Victus în faţă şi Gorilla Glass 5 în spate. Telefonul are ramă din aluminiu şi dacă mă iau după testele de rezistenţă, am face bine să nu încercăm să îl îndoim. Are muchii curbate pe lateral în faţă şi spate, iar spatele aduce o suprafaţă mată teoretic, care nu atrage amprente, dar are un soi de "sclipici" infiltrat ca la telefoanele OPPO Reno.
E genul de design care ajunge să îţi placă până la urmă.
Hardware
Hardware-ul lui OnePlus 10 Pro include un ecran de 6.7 inch, un AMOLED cu rezoluţie de 3216 x 1440 pixeli, un panou LTPO 2 mai precis, care afişează 1 miliard de culori şi oferă refresh rate de 120 Hz. Poate coborî la 1 Hz dacă e nevoie, atunci când afişează conţinut static. Avem şi luminozitate ce merge până la 1300 de nits, dar şi raport corp-ecran de 90% şi da, muchiile sunt foarte înguste. Primim şi Always On Display, cu acea funcţie care ia un selfie şi îl transformă într-o schiţă a feţei tale.
La interior se află un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, un CPU de 4 nm deja obligatoriu pentru un flagship la început de an 2022. Aduce şi GPU Adreno 730, 8 sau 12 GB RAM LPDDR5, 128 sau 256 GB stocare UFS 3.1, dar evident nu oferă şi slot microSD sau jack audio. Avem parte de difuzoare stereo, unul jos şi unul earpiece, iar pe partea de conectivitate bifăm 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, dual band, Glonass, BDS, Galileo, NFC şi un port USB-C 3.1.
Bateria de 5000 mAh se încarcă la 80W pe fir şi la 50W wireless, dar ne oferă şi încărcare inversă, aşa că dacă punem o pereche de căşti, telefon, ceas pe spatele telefonului, se va încărca fără probleme.
Cameră
Cat despre camere, cea frontală este decupată într-un mic orificiu în ecran şi are 32 de megapixeli. Filmează în Full HD doar şi are şi HDR. În spate se află o cameră triplă cu senzor principal de 48 MP, care poate părea depăşit acum că sunt la modă senzori de 108 MP, 50 MP next gen sau chiar 200 MP dacă ne luăm după scăpări de Motorola Frontier.
În fine, acest senzor este un Sony IMX789, cu deschidere F/1.8 şi autofocalizare multi direcţională, plus telemetru laser şi stabilizare optică. Este completat de o cameră de 8 MP telephoto cu zoom optic 3.3X şi stabilizare optică, plus PDAF şi deschidere F/2.4, dar şi de o cameră de 50 MP ultrawide cu senzor Samsung JN1, acelaşi prezent în dublu exemplar pe Xiaomi 12 Pro.
Camera ultrawide de aici face fotografii la 150 de grade, are deschidere F/2.2 şi autofocalizare. Pune la bătaie şi calibrare de culori Hasselblad de generaţie secundă, bliţ dual LED dual tone, dar şi filmare 8K la 24 FPS şi 4K la 30, 60 sau chiar 120 FPS. Nu am mai văzut aşa ceva de la ZenFone 7 Pro şi Xperia 1 III, dar la acesta din urmă era bine ascunsă opţiunea.
Avem şi captură 10 bit, cu de 64 ori mai multe culori decât la captura 8 bit. Camera acoperă cu 25% mai multe culori decât rivalii şi oferă şi o opţiune de captură Fisheye, dar şi corecţie a distorsionării. Putem chiar ajunge la culori 12 bit cu modul RAW+ şi avem şi mod Dual View Video, dar şi XPan, care imită look-ul pozelor clasice Hasselblad şi oferă şi un soi de opţiune "negativ" pentru capturile noastre, ca pozele în developare de pe vremuri.
Software şi funcţii speciale
OnePlus nu uită de gameri şi oferă o zonă de răcire de 34.100 de milimetri pătraţi, plus un vapor chamber custom. Beneficiem şi de un motoraş haptic cu 40% mai puternic, pentru un feedback haptic de top în jocuri. Pentru securitate beneficiem de cititor de amprente optic integrat în ecran. Vreau să revin la gaming, spunându-vă că există o funcţie de stabilizare a frame-urilor în jocuri, încât să nu mai fluctueze aşa mult.
Avem ca OS Android 12 cu OxygenOS 12.1, cu o nouă amplasare a lui Shelf, aflat un swipe din dreapta sus în jos distanţa. Apare şi Work Life balance 2.0, pentru a ne seta modul de funcţionare, încât să blocăm ceea ce ne distrage sau să ne deconectăm. Dark Mode este mai personalizabil şi avem şi opţiuni de customizare a interfeţei parcă inspirate de la OPPO.
Impresii
Ca prima impresie OnePlus 10 Pro are cea mai bine distribuită greutate dintre telefoanele de 6.7 inch de pe piaţă. Pune mare accent pe culori şi abia aştept să văd cum se bate cu Huawei P50 Pro, care avea acelaşi selling point: paleta largă de culori. Aici lucrăm cu superlative: 10 bit, ba chiar 12 bit şi filmare 4K la 120 FPS. OnePlus 9 Pro a fost telefonul meu preferat pentru filmări în 2021 şi sunt tare curios să văd dacă se păstrează tradiţia.
Are OnePlus o claritate specială a filmărilor, de parcă rivalii ar filma cu lentila murdară şi ei cu cea curată. Fanii sunt îngrijoraţi de situaţia lui OxygenOS în contextul integrării cu OPPO şi ColorOS, dar nu e cazul de temeri încă.
Îmi pare un telefon cu mai multe funcţii de gaming decât alte OnePlus-uri şi mai multe extra-uri foto şi video decât predecesorii.
OnePlus 10 Pro, prețuri actualizate:
- eMAG
- QuickMobile (-3% folosind codul QUICK202)
- COMPARI.RO