Motorola a prezentat azi flagshipul începutului de an 2022, Motorola Edge 30 Pro. Este primul telefon cu procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 pe care îl testăm şi mai aduce două premiere: primul telefon cu cameră selfie de 60 MP, dar şi primul telefon cu o interfaţă Android 12 diferită de cea standard. Terminalul are şi două camere de 50 MP în spate, încărcare la 68W şi un spate arătos, cu unde verzi.
Are preţ recomandat de 3999 lei în România, ceea ce ne surprinde plăcut. În plus, cei care achiziţionează un Moto Edge 30 Pro până pe 8 martie au parte de serviciul de garanţie Moto Care 3 ani, cu protecţie împotriva accidentelor. Oferă şi două remedieri ale produsului, inclusiv la nivel de ecran.
Pe scurt
Motorola a lansat un flagship cu adevărat complet, cu ecran de 144 Hz, încărcare rapidă, două camere de 50 MP şi o cameră selfie de 60 MP. Are şi procesor Snapdragon 8 Gen 1, cel mai puternic CPU al momentului şi vine cu un design nou. E un început fresh pentru Moto, practic au şters tabla cu buretele şi au luat-o de la zero.
Lipseşte doar o cameră telephoto cu zoom avansat pentru a avea un "all rounder", un telefon "cu de toate". Preţul e cel mai mare şoc, la 3999 lei, la modul pozitiv. Va fi un performer în vânzări judecând după combo-ul preţ + CPU.
Unboxing
Ce e în cutie? Încărcătorul de 68W, cablul USB-C la USB-C, cheiţa metalică pentru SIM tray, manual, husă.
Design
Telefonul este disponibil în nuanţele Cosmos Blue şi Stardust White, iar pe prima o avem noi. Pare mai degrabă verzui, atunci când prinde lumina şi spatele este unul mat, care nu atrage amprente şi grăsime. Telefonul are certificare IP52, pentru rezistenţa la stropire, cântăreşte 196 de grame şi măsoară 8.79 mm în talie. În spate avem sticlă, în față tot sticlă, iar rama este una din plastic.
Când am ţinut telefonul în mâna mi-a dat senzaţia de unul între ultimele flagshipuri HTC. Din păcate are butoanele Power şi de volum cam sus în partea dreaptă, iar spatele foarte curbat, care continuă spre o ramă şi ea curbată. Ele fac telefonul destul de alunecos, dar din fericire avem husă.
Display
Motorola Edge 30 Pro are un ecran P-OLED de 6.7 inch, cu rezoluţie Full HD+ şi refresh rate de 144 Hz, care pare deja adjudecat de Motorola pe telefoanele sale high end. Are şi suport HDR10+, este imersiv, dar are muchii cu grosime medie.
Măcar nu are decupaj foarte mare pentru camera selfie şi nici vreo barbie inestetică. Are raport ecran-corp de 88.5% şi touch sampling rate de 360 Hz cu degetul şi 240 Hz cu stylusul. Da, telefonul suporta şi stylus.
Hardware
Motorola Edge 30 Pro este dotat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, un CPU de 4 nm produs în fabricile Samsung şi urmaşul lui Snapdragon 888. Avem şi 8 GB sau 12 GB RAM aici, LPDDR5, iar noi avem versiunea cu 12 GB. Stocarea este de 128 sau 256 GB, iar noi avem versiunea cu 256 GB (UFS 3.1).
Nu apare şi slot microSD. Bateria de 4800 mAh se încarcă la 68W pe fir şi avem şi încărcare wireless la 15W şi încărcare inversă la 5W, putând alimenta alte telefoane, căşti, ceasuri pe spatele său. Pe partea de conectivitate primim 5G, Wi-Fi 6E, USB-C 3.1 (care scoate şi semnal video, DisplayPort 1.4), NFC, GPS, Glonass, Galileo şi Bluetooth 5.2.
Sunt şi două sloturi nano SIM aici, 3 microfoane, dar şi difuzoare duale stereo cu Dolby Atmos.
Cameră
Când vine vorba despre cameră, avem o premieră: prima cameră selfie de 60 MP pe care o vedem pe un telefon. Are deschidere F/2.2 şi tehnologie Quad Pixel, realizând fotografii de 15 MP. În spate se află o cameră triplă, cu un setup ce aminteşte de flagshipurile OPPO şi OnePlus de anul trecut. E vorba despre o cameră principală de 50 MP, cu stabilizare optică, tehnologie Quad Pixel, focalizare omnidirecțională şi senzor cu marime de 1/1.5 inch.
Apoi vine o cameră de 50 MP ultrawide, cu captura la 114 grade şi captură Macro, plus deschidere F/2.2. Şi această cameră are tehnologie Quad Pixel. Ultima cameră este cea de 2 MP, una Bokeh. Există şi bliţ dual LED, funcţionalitate AI, filmare8K la 24 FPS, dar şi captură video HDR10+, o raritate pe flagshipurile din ziua de zi.
Camera principală face poze cu pixeli de 2 microni, pentru o captură mai reuşită noaptea. Avem şi modurile clasice de captură, de la Cinemagraph, la Cutout, Spot Color, dar şi Dual Video şi Night Mode.
Software
Telefonul rulează un Android 12 atipic, cu o zonă Quick Settings foarte curată şi aerisită, "mai Google decât Google" aş zice. Pare un dashboard de sistem smart home, pare ceva ce aş scoate Google pe un OS complet nou. Avem şi My UX, acum cu extra opţiuni de personalizare a interfeţei la nivel de iconografie, culori, fonturi, fundaluri şi alte opţiuni. Navigarea se face cu gesturi, avem şi Gametime pentru gameri, cu funcţii de captură video, optimizare a touch-ului şi blocare de notificări.
Ready For este şi el aici, cu posibilitatea de a te conecta la monitor, tastatură şi mouse pentru a înlocui un PC. Te poţi conecta prin cablu USB-C la HDMI sau via wireless (Miracast) la monitoare şi TV-uri. Odată conectat ai o interfaţă tip desktop la dispoziţie, dar poţi să te şi joci pe diagonală mare, cu controller conectat la telefon, să ai apeluri video pe diagonală mare sau să faci mirroring clasic.
Există şi funcţia de webcam pentru PC, iar camera de 60 MP e aur curat aici. Pentru securitate avem Thinkshield for Mobile, dar şi cititorul de amprente lateral, şi el uşor curbat pentru a prinde mai bine forma degetului.
Impresii
Mi se pare că Motorola a creat aici un telefon "mai flagship" decât au fost Motorola Edge+ şi Motorola Edge 20 Pro înaintea sa. Practic de pe vremea Moto Z-urilor nu am mai avut aşa un telefon bine dotat. Îi pot reproşa doar lipsa de cameră de zoom şi faptul că are butoanele prea sus. Interfaţa custom Android 12 e ceva ce aş vrea să văd mai des, iar Ready For şi suportul pentru stylus sunt selling point-uri de unele singure.
Iar camerele sună bine pe hârtie, în vreme ce aşteptările de la cea selfie sunt până la stele. De văzut în ce măsură ecranul de 144 Hz şi procesorul Snapdragon cel nou vor "popi" bateria... Revenim cu review!
Motorola Edge 30 Pro, prețuri actualizate: