Şi iată-ne şi la cameră! Samsung a avut avantajul că a stat în umbră şi a văzut cum rivalii şi-au încercat mâna cu camere duale, dând şi de necaz uneori. Dacă e să fim cinici, toţi marii jucători au avut probleme cu camerele duale: Huawei P9 şi P10 nu stabilizează prea bine la filmare, P10 Plus calibrează culorile ciudat, LG G6 nu a filmat prea bine, iPhone 7 Plus nu stabilizează bine şi tot aşa. Acum îi dăm cuvântul noului Note.
Samsung Galaxy Note 8 are în premieră o cameră duală, o premieră pentru Samsung în zona high-end Android. Mai mult decât atât este o cameră duală la care ambii senzori au stabilizare optică. E vorba despre senzori de 12 MP, cu zoom optic 2X, funcţie Live focus şi blitz LED. Modulul include o cameră cu lentilă telephoto, senzor 4:3, unghi de vizualizare de 45 de grade şi deschidere F/2.4, plus o cameră Dual Pixel wide angle, cu deschidere F/1.7 şi şi unghi de 77 de grade.
Pentru selfie avem o cameră de 8 MP, cu deschidere F/1.7 şi Selective Focus, care declanşează la rândul său un soi de Portrait/Bokeh. Interfaţa camerei este minimalistă, iar aplicaţia Camera porneşte foarte rapid. În continuare Samsung domină autoritar orice alt telefon la viteza de focalizare şi viteza de captură foto este şi ea în topuri. Zoomul se realizează acum trăgând de butonul shutter, ca la LG G6.
Modurile de captură includ Auto, Pro, Panorama, Slow Mo, Hyperlapse, Food, Virtual Shot şi avem şi acel zoom 2X instant (cel optic), care funcţionează excelent, parcă şi mai bine decât pe iPhone 7 Plus. Live Focus este practic Bokeh şi avem şi Bixby Vision şi Stickere pe care le putem aplica peste fotografii. Lista se încheie cu Motion Photo, HDR şi captura RAW. Selfie-urile pot fi wide sau putem folosi Selective Focus.
Trecem la galerie, semnalând nivelul de zoom excelent, chiar şi când sărim de 2X, 3X sau 5X chiar. Calibrarea culorilor e perfectă, claritatea este excelentă şi puteţi uita de fotografii blurate. Prindem o sumedenie de detalii, chiar dacă nu avem vreun senzor Sony de 23 MP aici. Panorama este generoasă, la rezoluţia de 26.048 x 1936 pixeli şi nu e exagerat de curbată. HDR-ul arată OK şi scoate în evidenţă detaliile şi contrastul.
Focalizarea a fost excelentă, atât în prim planuri, cât şi în plan îndepărtat, când sunt multe subiecte de ales pentru focus. În ultimii ani telefoane LG şi Huawei au avut probleme cu nuanţele de verde sau albastru, dar Samsung nu are neajunsuri de genul pe Note 8. Textura obiectelor e perfectă şi nu am avut nici un fail. Parcă totuşi la selfie se mai putea lucra puţin. Când e soare în spate lucrurile sunt neclare, arse şi fundalul arată slab la capitolul claritate.
Ne-am jucat şi cu focalizarea selectivă a camerei frontale şi a fost OK, dar nu chiar din prima încercare. Revenind la camera principală, prim planurile au fost excelente. Aş zice că simt un salt faţă de Galaxy S7, dar nu şi faţă de Galaxy S8, care şi el excela la toate capitolele de mai sus. Ne batem de la egal cu S8, HTC U11, dar cu extra-ul camerei duale. Ideea este că Samsung Galaxy Note 8 are cea mai bună cameră duală din 2017, cel puţin până să încercăm iPhone 8 Plus şi iPhone X.
Ca o persoană care a văzut iPhone 8 Plus în acţiune, parcă nu simt că ar fi mai bun decât Note 8 totuşi. Ce e clar e că depăşim LG G6, Huawei P10 şi iPhone 7 Plus. La captura low light phablet-ul a excelat iar, cu o luminozitate fantastică. Cerul se vede clar în sfârşit şi puţine telefoane au reuşit să surprindă luna, cerul şi norii noaptea atât de clar. Blitzul îşi face treaba bine, fără a albi prea mult imaginea şi a deforma culorile.
Claritatea e perfectă, halourile luminilor stradale arata mai bine decât le percepem cu ochiul şi nu vedem nici urmă de gălbui sau albastru. Zoomul se ţine tare şi noaptea, textura clădirilor e ideală şi calitatea e la acelaşi nivel că ziua. Zero fail practic şi cred că avem un nou număr 1 noaptea. Nu îmi place să mă arunc la afirmaţii extreme, dar parcă simt un salt şi de la Galaxy S8 şi HTC U11, dacă scrutam cu atenţie cele mai întunecate zone, cerul şi luminile stradale.
Rămâne de văzut dacă LG V30 plusează cu ceva cu deschiderea să F/1.6. Trecând la captura video, am filmat în format MP4, Full HD la 30 FPS şi 28 Mbps. Rezultatul este luminos, clar, nu am ars deloc imaginea nici la soare puternic, iar stabilizarea optică a fost excelentă. Am făcut paşi mari pe acele scări şi totul a fost lin, fără flicker. Nu e chiar la nivelul acela "God Mode" Steadyshot Xperia, dar e 85% acolo, deci stabilizează foarte bine.
Microfonul este excelent, prinzând ambianța cu tot cu voci de copii din parc, maşini care trec şi melodia de la căştile mele. Captură 4K e perfectă şi ţin să subliniez nuanţa de albastru marin perfectă din filmare. Fără cusur. Vine curând şi captura 4K la 60 FPS apropo, deci un nou nivel de clătire a ochilor. Am filmat şi cu camera frontală, fiind mulţumit de textura pielii, de stabilizare, dar fundalul a fost puţin ars şi nu foarte clar. Pentru vlogging la început de carieră e OK totuşi.
Revenind la camera principală, focalizarea este excelentă ca viteza şi precizie, fiind imposibil de prins în ofsaid. Schimbarea de expunere este superbă, subtilă, rapidă, eficientă. Am apreciat şi luminozitatea şi claritatea, dar iarăşi suntem la egalitate cu Galaxy S8, care filma foarte bine. Să vedem cum stăm şi noaptea. În condiţii low light am filmat în Full HD la 14 Mbps şi 30 FPS.
Luminozitatea a fost excelentă, zoomul a funcţionat bine chiar și la întuneric. Pasionaţii de fineţe vor vedea şi un pic de grain, iar halourile luminilor stradale au dimensiuni rezonabile. Object tracking-ul a fost la înălţime, lucru de aşteptat la un telefon cu focalizare aşa bună. Am apreciat şi culorile peisajelor nocturne, dar am remarcat şi ceva extra reflexii în anumite puncte care nu apar la alte telefoane.
Nu apare nici un flicker atunci când filmăm din mers, iar microfonul e foarte bun. Zero distorsionare, zero ecou, totul perfect. Filmarea este de top 3, în zona lui Galaxy S8 şi HTC U11, excelând la luminozitate şi culori. Nu e chiar la nivel 100% perfecţiune, ci un 93% să zicem, pentru că dacă ai rezultatul pe un ecran mare de televizor şi te uiţi cu atenţie vezi ceva grain şi reflexii, deci puriştii au motiv să strâmbe din nas.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- Germanos.roaflă prețul
- Quickmobile.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- Marketonline.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Telekom.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul