O nouă generaţie de senzori de cameră a debutat cu Sony Xperia XZ Premium, aşa numitul Motion Eye de 19 MP fiind vedeta aici. E vorba despre un senzor capabil de captură video slow motion la 960 FPS, ceva ce părea imposibil pe mobil până acum câţiva ani.
Vorbim despre un senzor Exmor RS de 1/2.3 inch, cu pixeli de 1.22 microni. Are tehnologie de triplă detecţie la bord, incluzând autofocalizare hibrid, telemetru laser şi senzor de culoare. Primim şi G Lens cu deschidere F/2.0, zoom digital 8X şi stabilizarea Steadyshot pe 5 axe. În fată avem o cameră selfie de 13 MP cu deschidere F/2.0 şi propria sa versiune de Steadyshot.
Aplicaţia Camera porneşte rapid, are o autofocalizare OK că viteza, chiar dacă nu la nivel de Galaxy S8 totuşi. Fotografiile se fac puţin cam lent, dar zoomul este fluid. Interfaţa camerei e super familiară deja, neschimbată de ani buni, cu un mod Auto foarte abil în a detecta scena ideală şi un mod Manual cu reglaje de balans de alb, expunere, shutter, focalizare, HDR şi object tracking.
Captură video se realizează la 30 sau 60 FPS, dar şi în 4K şi trebuie să vă spun din start că dacă aveţi de gând să folosiţi Super Slow Motion aveţi nevoie de multă lumină. Mai avem şi funcţii Augmented Reality în zona de Apps a camerei. Trecem la galerie, realizată pe vremea când încă era soare şi canicula afară. Am remarcat o textură foarte plăcută a mâncărurilor fotografiate la Timişoara, dar şi o culoare excelentă, bine calibrată.
Detaliile arată excelent, cum şade bine unui senzor care e peste cei de 12, 13 sau 16 MP la acest capitol. Puteţi da zoom in cât doriţi, fără a pierde din calitatea imaginii. Nu am avut parte nici de arsuri ale imaginii, în ciuda soarelui puternic. Dintre nuanţele de culoare surprinse pe camera se remarcă albastrul, cu una dintre cele mai precise reprezentări vizuale.
Selfie-urile arata perfect, când vine vorba de texturii pielii, culoare, claritatea fundalului, focalizare şi ce mai doriţi. Panorama e generoasă, la 21.488 x 3552 pixeli, iar în general am fost încântat şi de focalizare, claritate şi luminozitate. La aceste capitole suntem la nivel de LG G6 şi Galaxy S8 aş zice. Evident prim planurile arată bine şi parcă nu m-am mai chinuit să focalizez la macro, cum am tot făcut cu Sony-uri Xperia de vreo 3-4 ani.
Adâncimea câmpului vizual e impresionantă la fotografiile noastre, dovedind că nu ai neapărat nevoie de cameră duală pentru a excela la aşa ceva. Astfel şi textura obiectelor surprinse în prim plan fură privirea. Ca detalii acest telefon bate clar LG G6 şi Huawei P10, dar şi HTC U11 şi Galaxy S8, prinzând mai mulţi pixeli şi permiţând un zoom mai avansat pe PC ulterior la editare şi crop.
La claritate stă la fel ca rivalii şi cu siguranţă acesta e cel mai bun telefon Sony la captură foto din 2017, cel puţin până să testăm modelele ce au debutat la IFA 2017. L-aş lua cu mine fără regret la munte, mare sau evenimente că înlocuitor de DSLR. În condiţii low light luminozitatea a fost la cote bune, chiar dacă nu avem o deschidere a diafragmei F/1.6 ca LG V30.
Imaginile au fost clare, blitzul luminos şi fără a denatura culorile. O sumedenie de detalii au fost surprinse de cameră, iar blitzul are o bătaie impresionantă, ca zonă acoperită în metri. Aş zice totuşi că sunt porţiuni de fotografie cam gălbui şi parcă în general peisajele nocturne nu au fost "ca ziua de luminoase", cum s-a întâmplat la cadrele lui HTC U11 şi Galaxy S8.
Halourile luminilor stradale au fost cam neclare şi "pufoase", dar măcar am trecut peste problema cu nuanţele roz sau albastre care mai apăreau noaptea la marginile fotografiei pe alte modele Xperia mai vechi. Aş zice că noaptea Xperia XZ Premium e sub Galaxy S8 şi că face poze bune totuşi, dar parcă cu prea mult gălbui strecurat între culori.
Pe partea de video am pornit la drum în Full HD, MP4, la 17 Mbps şi 30 FPS. Am apreciat luminozitatea şi culorile, dar şi faptul că putem da zoom o grămadă fără să pierdem detalii. Microfonul a fost excelent când a venit vorba să prindă ambiantă, semn că telefonul e numai bun la concerte. Ceva probleme cu dynamic range-ul am depistat totuşi, în zonele când eram la umbră şi aveam în faţă o porţiune cu soare puternic.
Ca de obicei, cum se întâmplă de câţiva ani stabilizarea Steadyshot a fost AS, fără pic de urmă de zgâlţâire sau deformare a imaginii la captura din mers. Filmarea 4K a arătat perfect, cu claritate de documentar de National Geographic aş zice. Şi coloritul a fost pe măsură aşteptărilor. Am simţit totuşi parcă faptul că la captura video cu camera frontală totul a ieşi cam ars, dar culorile au fost în regulă. Vloggerii vor trebui să abia grijă cu soarele când filmează cu camera frontală.
La captura la 60 FPS am ajuns şi la bitrate de 30 Mbps şi aici ne-am lovit de o arsură a imaginii, dar una minoră, nimic grav ca la LG G4 sau ZenFone 2 să zicem. Claritatea a fost bună, expunerea s-a schimbat rapid şi eficient la trecerea de la soare la umbră şi viceversa. Aş zice că în afară de mici porţiuni arse, acest Xperia şi-a făcut datoria de înlocuitor de handycam admirabil.
Şi iată-ne ajunşi şi la captura Super Slow Motion la 960 FPS. Nimeni nu neagă faptul că reprezintă un avans tehnologic uriaş, că a vedea o pisică derapând în slow motion prin casă e fantastic şi că acele fântâni prinse de noi cu acest mod arată spectaculos. Totuşi trebuie să ai o lumină foarte puternică pentru a realiza acest tip de captură, cea artificială din casa nefiind suficientă şi uneori nici cea de afară de la umbră.
Oricât de bine ar arăta aceste video-uri, după câteva utilizări rişti să treci peste factorul de noutate şi să te plictiseşti, deci senzaţia e de gimmick, mai ales că e şi condiţionată captură de lumină. Trecând la captura video nocturnă, aceasta a "umflat" luminile stradale, a mai adăugat nişte gălbui peste imagine şi a avut şi un grain cam neplăcut.
La filmarea din mers am întâlnit şi ceva flicker, iar zoomul parcă a pierdut şi el din puterea de pe timp de zi. Nici luminozitatea nu a fost pe măsură aşteptărilor. Microfonul rămâne de top, deci cine filmează concerte noaptea o să fie încântat de claritatea cântecelor. Per total simt că se putea mai bine la captura video nocturnă, în vreme ce pe timp de zi ne putem bate cu flagship-urile din 2017.
Noaptea suntem chiar şi sub telefoane că Galaxy S7 sau Google Pixel XL de anul trecut. Micile neajunsuri nocturne le-aş pune pe seama deschiderii diafragmei şi trebuie că Sony să facă odată trecerea sub F/2.0, eventual la F/1.7 sau F/1.6.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- Marketonline.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul