Indiferent ce inovaţii au aruncat spre noi Samsung, Apple, HTC sau Huawei, Sony a continuat să rămână compania cu telefoanele ce reuşesc să stabilizeze cel mai bine imaginea la filmare. Au şi avantajul rezoluţiei ridicate de partea lor, prinzând mult mai multe detalii decât rivale lor. Aceste două constante pur şi simplu nu au rival acum pe piaţă. Să vedem dacă Xperia XZ1 mai plusează şi cu altceva totuşi.
În spate găsim o dotare familiară, similară cu cea de pe Xperia XZ Premium: senzor de 19 megapixeli Motion Eye, care măsoară 1/2.3 inch şi vine cu tehnologie Exmor RS. Avem pixeli de 1.22 microni şi deschidere F/2.0, dar şi o Sony G Lens, procesare Bionz şi captură video Super Slow Motion la 960 FPS. Stabilizarea se face prin SteadyShot pe 5 axe şi ştim cu toţii cât de bună e.
Pentru captura frontală (selfie) avem o cameră de 13 MP, cu deschidere F/2.0, lentilă wide angle şi la rândul său cu suport SteadyShot. Aplicaţia camera porneşte rapid, iar focalizarea a fost foarte rapidă. În schimb, ca de obicei pentru Sony viteza de fotografiere e modestă, probabil din cauza procesării complexe. Interfaţa a rămas exact cum o ştiam pe telefoanele Xperia din ultimii ani, cu reglaje de culoare şi luminozitate, object tracking, balans de alb, expunere, ISO, shutter, focalizare, HDR şi metering. Putem filma în 4K sau Full HD la 30 sau 60 FPS, având de ales şi între codare H.264 sau H.265. Evident există şi captură Super Slow Motion
Trecem la galerie pentru a savura capturile realizate ziua. Începem cu nişte selfie-uri next level, care arată pur şi simplu perfect. Ştiu că am zis asta şi despre selfie-urile realizate cu iPhone X sau Xiaomi Mi 6, dar parcă xperia XZ1 e cu un nivel peste ele. Da senzaţia unei capturi foto pe film/peliculă, ceea ce e mare lucru în ziua de azi. Fața e pur şi simplu foarte clară, ochii, părul, culoarea, textura, toate redau subiectul uman perfect şi nici fundalul nu arată rău.
Trecând la camera principală, aici am prins o nuanţă de verde excelentă şi claritate deosebită. Dynamic range-ul este perfect, indiferent că avem soarele în faţă sau în spatele nostru, eventual ascuns de copaci umbroşi în faţă. Zoomul este excelent, atât când îl foloseşti din cameră, sau când iei la bani mărunţi o captură landscape cu zoom pe PC. Detaliile arată foarte bine.
Fiind o cameră de flagship nu îşi permite capturi blurate sau rateuri de focalizare. Aş zice că este clar peste Note 8 la selfie, iar camera principală îi dă şi ea de furcă acelui campion Samsung. Panorama este generoasă la 21.536 x 3424 pixeli şi nu avem zone arse sau curbate. Focalizarea şi prim planurile au fost excelente şi au început să fie excelente cam de la Xperia XZ Premium. Ştiţi că în general telefoanele Sony cu rezoluţii ridicate se chinuie să focalizeze de foarte aproape la macro, dar nu mai e cazul aici.
Textura obiectelor este perfectă şi vei simţi fiecare fir textil, cărămidă, material plastic şi fibră din obiectele fotografiate. Imaginea rămâne luminoasă şi la umbră şi am creat chiar şi un soi de "Bokeh" atunci când am scos în evidenţă un subiect în prim plan şi am blurat fundalul, totul din focalizare, fără necesitatea a două camere. Aş zice că această cameră se luptă lejer cu tot ce am văzut până acum în 2017, inclusiv Galaxy Note 8, iPhone X sau HTC U11.
Depăşeşte Xperia XZ Premium, LG G6 şi Huawei P10 în mod clar şi autoritar, iar la selfie nu are rival. Ca o notă personală, aş numi această cameră preferata mea până acum, mai ales că este şi perfectă pentru evenimente ca înlocuitor de DSLR. În condiţii low light, avem un blitz luminos, care nu îneacă în alb sau albastru imaginea din fericire. Culorile sunt realiste calibrate, iar halourile luminilor stradale nu sunt foarte umflate.
E drept că imaginea putea fi un pic mai luminoasă. E şi un puţin gălbui picurat în capturile noastre, dar nu avem nici urmă de grain. Detaliile se văd foarte bine, fiecare cărămidă şi firidă a monumentelor putând fi văzută lejer. Totul este clar şi vedem chiar şi luna pe cer, ceea ce unele telefoane ar surprinde ca un halou rotund blurat. Aş plasa captura low light peste Huawei P10 şi P10 Plus, dar şi LG G6, dar sub Galaxy Note 8, care stă mai bine la luminozitate.
Cumva am evoluat peste Xperia XZ şi îmi plac în mod special fotografiile cu acea biserică din Timişoara.
Trecând la filmare, începem cu lucruri mai simple şi anume filmarea cu camera frontală. Totul este foarte clar aici, cerul se vede excelent chiar şi pe o zi cu soare puternic, care ar fi putut arde tot. Culorile arată foarte bine, roşul e roşu şi nu roz, iar verdele e verde şi nu cyan. Pielea şi textura fetei sunt genial reprezentate de captură, iar vloggerii pot jubila pentru că Xperia XZ1 e fix ce trebuie.
Şi stabilizarea este excelentă, deci îi scăpă pe vloggeri de un gimbal în plus. Filmarea se face în Full HD, MP4, la 30 FPS şi 17 Mbps, dar evident avem şi 4K şi 60 FPS FHD. Schimbările de expunere sunt eficiente şi discrete când trecem de la soare la umbră şi avem un dynamic range excelent. Soarele fiind deasupra lacului şi noi filmăm din umbră de la distanţă, dintre copaci, era uşor să apară probleme cu dynamic range-ul, dar nu este cazul aici.
Zoomul este excelent, fără a ştirbi detaliile şi calitatea imaginii şi totul este foarte lin. Fie că filmaţi de pe loc sau în mişcare, acel efect de "şină de travel" se face simţit şi nu veţi simţi nici o hurducătură, indiferent dacă filmaţi în vreme ce mergeţi, alergaţi, vă daţi cu bicicleta sau motoretă. Culorile sunt perfect calibrate şi nu există nici urmă de arsură.
În continuare captura Super Slow Motion mi se pare gimmick, mai ales că are nevoie de o tonă de lumină să iasă cum trebuie. La capitolul filmare Xperia XZ1 se bate lejer cu un handycam şi uneori e peste, mai ales la reglajul rapid de expunere şi balans de alb. E peste Xperia XZ şi Galaxy Note 8, dar şi peste LG G6 şi HTC U11. Doar Xperia XZ Premium să se mai bată cu el eventual.
Şi pentru că nu totul putea fi perfect, la captura low light lucrurile se strică puţin. Imaginea suferă de motion blur, avem şi ceva reflexii bizare (cam multe) şi totul pare să fie "cu bule", ca să zic aşa. Microfonul şi object tracking-ul sunt la înălţime, culorile sunt OK, dar totul este mult mai întunecat decât rivalii cu deschidere F/1.6 sau F/1.7, asta e sigur.
Nu că nu ar fi OK claritatea nu mă înţelegeţi greşit, dar am văzut şi mai bine de atât pe destul de multe flagship-uri. Uneori imaginea e ca jeleul şi nu e chiar impresionantă aceasta captura faţă de ce am văzut ziua. Aş zice că la acest aspect suntem sub telefoanele flagship Samsung şi sub iPhone-uri, dar şi sub HTC U11. Cumva se realizează totuşi un mic salt peste Xperia XZ.
Iar pentru cei curioşi legat de funcţia specială a lui XZ1, e vorba despre captura 3D cu multe detalii a obiectelor şi persoanelor. Se realizează cu aplicaţia preinstalată 3D Creator, care odată capturat un bust de persoană, îl poate trimite spre o imprimantă 3D pentru a scoate efectiv un mulaj fizic al persoanei proaspăt fotografiate. Setup-ul e foarte anevoios şi aplicaţia abundă de tutoriale care durează prea mult până apuci să faci ceva ca lumea.
E nevoie iarăşi de foarte multă lumină, de un spaţiu larg şi gol de obiecte şi trebuie să te învârti în jurul persoanei pe axa orizontală şi verticală pentru a o captura cum trebuie. Da senzaţia de beta aplicaţia deocamdată şi sper să fie mai prietenoasă cu începătorii şi să ne lase din start să folosim tot fără tutoriale enervante. Ca punct final, aceasta e camera mea preferată din 2017 şi vorbesc ca Alex Stănescu aici, subiectiv.
Obiectiv este cea mai bună cameră la filmare ziua, face poze excelente ziua şi noaptea şi e campioană la selfie. Totuşi în condiţii low light sunt şi telefoane mai bune de atât.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul