Nokia 8 a fost aşteptat cu nerăbdare în teste la Mobilissimo.ro, pentru a vedea ce relevanţă mai are optică Zeiss în 2017 şi 2018. Asta mai ales pentru că Nokia e singura companie care mai foloseşte tehnologie de genul în ziua de azi. Terminalul o pune la treabă printr-o cameră duală în spate, cu senzori de 13 MP, unul color şi unul monocrom.
Cel color are şi stabilizare optică, iar camera oferă pixeli de 1.12 microni, deschidere F/2.0 a diafragmei şi unghiuri de vizualizare de 76.9 grade. Camera vine şi cu PDAF, senzor infraroşu şi un blitz dual tone. În zona frontală avem o cameră de 13 megapixeli, cu PDAF, deschidere F/2.0 şi unghi de 78.4 grade. Nokia nu a avut prejudecăţi şi a integrat şi o lentilă Zeiss în zona frontală.
Nokia 8 a fost promovat intens drept un telefon cu o cameră audio deosebită la filmare, pe bază de tehnologie OZO şi 3 microfoane, capabile de captură la 360 de grade. În ce priveşte interfaţa camerei, aceasta e foarte minimalistă, are iconuri albe şi da senzaţia de simplitate exagerată, dusă la paroxism şi care personal nu prea îmi place, deşi militez pentru simplitate de obicei.
Aplicaţia Camera porneşte rapid, camera are viteza OK de focalizare, dar cumva captura foto mi s-a părut a fi cam lentă. Nici mecanismul de zoom nu m-a impresionat ca fluiditate. Trecem şi la opţiunile camerei, cu HDR, cu posibilitatea de a alege între camera color, cea monocromă şi a le folosi pe toate 3 în acelaşi timp (un soi de Bothie). Putem filma în 4K şi cu camera frontală şi cu cea din spate, iar opţiunile includ Beautify, Panorama, Bokeh, plus o serie de reglaje manuale: focalizare, balans de alb, metering şi expunere.
Mecanismul Bokeh mi se pare cam complex şi mă refer la acel slider incomod şi care nu apare mereu când apeşi ecranul.
Trecem şi la galeria foto realizată pe timp de zi şi începem cu selfie-uri care nu prea au făcut o impresie bună. Am avut senzaţia că tenul meu e cam gri, dar şi fotografiile în sine sunt gri. Avem şi ceva neclaritate, dar la capturile realizate la soare selfie-urile au arătat mai bine. E clar faptul că nu avem un campion la selfie totuşi, faţă de vreun Xperia să zicem sau faţă de un Xiaomi Mi 6.
HDR-ul reglează iluminarea la capturile cu camera principală, iar culorile au fost în general destul de calde, dar calibrate în regulă, în mare. Îmi place că Nokia 8 are o cameră sinceră, fără extra procesarea pe care o vedem uneori la iPhone-uri şi Samsung-uri. Focalizarea la prim planuri este excelentă şi ne permite să ne apropiem destul de mult de subiectul fotografiei.
Capturile alb-negru arată cam ca la nivelul lui Huawei P9, dar nu dincolo de acel nivel. Se pot obţine cadre artistice dacă aveţi subiecţii potriviţi. Din păcate, deşi avem de-a face cu un flagship aici, din când în când am dat şi peste o fotografie blurată, inacceptabil după standardele actuale. Bokeh-ul nu prea m-a convins şi vă invit să priviţi fotografiile cu acea motocicletă de jucărie.
Nu zic că arată rău, dar am etaloane superioare. Mă gândesc la Huawei Mate 10 Pro chiar şi la ce face Google cu software-ul la Portrait-ul lui Pixel 2 XL. La zoom in am fost încântat de detalii şi rămânem practic cu culori, detalii şi claritate la nivel de flagship. Totuşi, acele mici (sau mări compromisuri) fac din Nokia 8 un telefon din eşalonul 2 de flagship-uri, adică Huawei P10, LG G6, ASUS ZenFone 4.
Suntem sub Xperia XZ1 Compact, iPhone 8 chiar, dar şi sub Galaxy S8 şi HTC U11. Sunt momente în care neajunsurile pozelor ne duc în zona unui Huawei P9 Lite, ceea ce e dezamăgitor. Ştiu, era înnorat, dar toamna şi norii au început prin septembrie şi de atunci am tot testat flagship-uri şi nu am avut aşa o dezamăgire. Tare mi-e teamă că un Lumia 1020 ar bate la fundul gol un Nokia 8.
Trecem la captura low light, care e cam întunecată şi detaliile pălesc serios când se aprind luminile stradale. Capturile cu blitz arată binişor, nu avem vreo nuanţă roşiatică, vreun albastru sau galben ciudat. Halourile luminilor stradale au dimensiuni rezonabile şi aş obiecte ca sunt zone ceva mai înceţoşate în capturile noastre, dar în general claritatea a fost bună, iar excepţiile puţine.
Arfecte şi reflexii apar dacă te uiţi cu atenţie, mai ales deasupra surselor de iluminare. Zoomul adăugă grain serios şi aş zice că fotografierea low light nu îi prea vine ca o mănuşă lui Nokia 8. E sub Galaxy S8 şi S7 chiar, poate apropiat de ASUS ZenFone 4. Să vă mai dau un pont: am avut un Samsung Galaxy A8 (2018) la mine în aceeaşi zi când am făcut fotografiile cu Nokia 8 şi deseori Samsung-ul a fost peste Nokia 8 şi asta fără optică nemţească.
Aş include aici şi captura nocturnă. Când tragem linie rămânem doar cu culorile bine calibrate şi poate detaliile ziua.
Filmările s-au realizat în format MP4, în Full HD la 30 FPS şi 20 Mbps. Stabilizarea optică s-a făcut cu unele hurducături, dar măcar nu avem probleme cu refocalizarea. Filmarea 4K nu s-a făcut de râs şi a fost excelentă la culori, luminozitate, claritate, zoom şi aş zice că microfonul îşi merită faima, cu tot cu 360 de grade, claritate, ambianţă şi ce mai doriţi.
M-aş vedea folosind aşa ceva la concerte şi dându-i bilă albă. Sunt ceva probleme cu dynamic range-ul şi vă invit să vedeţi zona din spatele jucăriilor colorate unde soarele iese de după copaci. M-a surprins captura 4K cu camera frontală, bună pentru un vlogger fără probleme şi fără să fie nevoie de o cameră specială de cărat pe trepied. Ultimul clip e cam ars şi asta într-o zi cu ceva nori, deci vă daţi seama vara cam cum ar filma telefonul.
Faţă de fotografii, detaliile nu mai impresionează la filmare şi asta se vede la copaci, crengi, frunze. Nokia 8 filmează ca un telefon midrange, ca un Galaxy A8 (2018) şi un Xperia XA1, poate ZenFone 4 şi nu urcă la nivel de Galaxy Note 8, HTC U11 sau Xperia XZ1, nici iPhone-urile noi, asta în mod clar. Stabilizarea a fost în regulă, dar uneori apare ceva tremurat şi acea "mişcare de vapor" a imaginii.
Iese în evidenţă prin filmare 4K, microfoane, culori, poate şi detalii uneori, deşi mai degrabă nu. Captură selfie video mi-a făcut o impresie destul de bună. La filmarea nocturnă am avut parte de rezultate întunecate, halouri cu dimensiuni OK şi un object tracking eficient şi precis. Iarăşi zoomul lasă de dorit şi apare grain-ul, dar măcar nu ne-am întâlnit cu refocalizarea nici la filmarea în mers.
Culorile sunt un piculeţ cam calde faţă de capturile cu care suntem obişnuiţi şi vă recomand să vă uitaţi la filmarea nocturnă cu panning (imediat după panning) şi o să vedeţi extra căldură acolo. Sincer să fiu captura de noapte chiar nu e rea, faţă de cea neimpresionantă a lui ASUS ZenFone 4 să zicem. Nu intrăm totuşi pe terenul unui iPhone, Samsung, poate şi HTC.
Dacă Nokia 8 era promovat ca un telefon high midrange, ca un Xperia XA1 şi Galaxy A8 (2018), nu aş fi avut nimic de obiectat cu privire la cameră. Dar când joci cu băieţii mari uneori te şi pârleşti...
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- Flanco.roaflă prețul
- evoMAG.ROaflă prețul
- eMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Accesorii: Huse Nokia 8află prețul
- Accesorii: Folii Nokia8află prețul
- Compari.roaflă prețul