Samsung Galaxy J5 (2017) se păstrează în zona safe, cu o cameră de 13 megapixeli în spate, cu deschidere F/1.7 şi autofocalizare. Are senzor Sony IMX 258 şi blitz LED, iar camera frontală de 5 MP de pe J5 (2016) sare la 13 MP acum, tot cu propriul blitz LED. Are şi deschidere F/1.9.
Aplicaţia camerei porneşte rapid, dar focalizarea e cam lentă, sau ne-am învăţat noi cu focalizările rapide. Captura foto se realizează rapid, iar zoomul e destul de fluid la rândul său. Opţiunile camerei sunt destul de clasice, în mare egale cu ale terminalelor Galaxy A. Avem modul Pro, HDR, Panorama, Continuous Shot, Night, Sports şi Sound & Shot.
Avem şi stickere şi efecte dar şi posibilitatea de a crea un soi de cadru Bokeh cu camera selfie. Trecem la galeria foto realizată ziua, unde ne întâlnim cu o claritate bună, la nivelul unui Galaxy A modern. Cerul arată bine, nu e ars şi are un albastru realist, uman aş zice. Şi selfie-urile arată bine, doar că în mintea mea avem pretenţii mai mari, venind de la o cameră de 5 MP pe J5 (2016) la una de 13 MP acum.
Apreciez claritatea şi textura pielii, dar nu mă da pe spate focalizarea cu blur pentru selfie, în stil Bokeh, pentru că uneori blurr-ul acoperă şi fața sau sunt uitate clare zone din fundal. Revenind la camera principală, am prins contururi excelente ale obiectelor şi clădirilor. Vedem perfect zonele în care începe umbră şi se termină lumina care pică pe un obiect, fără ambiguităţi.
Zoomul este excelent, ceva ce nu mă aşteptam la ~900 lei şi detaliile arată bine. Şi prim planurile sunt excelente, precum cel cu lacătul sau cel cu florile. Chiar şi când am dat zoom in pe PC, tot am fost mulţumit de rezultat. Focalizarea este excelentă, iar Panorama are o rezoluţie de 7408 x 576 pixeli, modestă aş zice. Revin puţin la selfie-uri pentru a complimenta felul în care arată ochii, probabil singurul lucru apreciat la ele.
Trăgând linie, această cameră se bate pe umăr lejer cu cea de pe ZenFone 3 sau Galaxy A5 (2016). Mai are poate un 15% sau 10% până să ajungă ca şi cea de pe Galaxy A5 (2017). Apropo HDR-ul e foarte bun şi eficient, probabil punctul forte al camerei, după detalii. Se poate lua la trântă lejer cu Huawei P9 Lite (2017) şi cu P10 Lite. În condiţii low light am avut parte de un blitz foarte luminos, dar care nu îneacă imaginea în alb sau albastru.
Există şi anumite capturi mai blurate, inevitabile noaptea. Textura obiectelor este excelentă, iar zoomul devine mai subţire decât ziua. Luminile stradale sunt măricele, iar halourile se văd urâţel mai ales la distanţă. De aproape parcă par ceva mai rezonabile. Nivelul de galben este acceptabil, nici chiar Tweety, dar nici vreun alb perfect, bizar.
E drept că aceste capturi sunt cam întunecate pentru o cameră care are deschidere F/1.7. Atât Galaxy A5 (2017) cât şi A5 (2016) cred că stau mai bine noaptea, mai ales la luminozitate. Măcar ne-am depăşit predecesorul, J5 (2016) şi vă invit să vedeţi acele mostre pentru o comparaţie rapidă. Nu suntem departe de Huawei P10 Lite şi aş declara o egalitate între acest model şi P9 Lite din 2016.
Lăsăm "polaroid-urile" şi trecem la filmare. Aici lucrăm cu lucruri familiare, precum filmarea Full HD în format MP4, la 30 FPS şi 17 Mbps. Microfonul este excelent, prinde perfect ambiantă, vocile, porumbeii şi copiii. Ca şi la fotografiere, nici zoomul nu e rău, dar lucrurile cam tremura ca pelteaua, mai ales la panoramare rapidă sau mers. Luminozitatea e în grafic şi schimbarea de expunere se face cum trebuie şi în mod discret.
Nu vă aşteptaţi să vedeţi prea clar frunzele în copacii aflaţi la distanţă, deci detaliile nu prea abundă. Am realizat şi un test de stabilizare, fără rezultat de trecere. Culorile au fost pe placul meu totuşi, fără vreun roşu care să fie roz sau un vreun verde fosforescent. Totul natural, bine calibrat, deşi am văzut şi mai bine de atât, dacă e să fiu cârcotaş.
J5 (2016) ardea serios filmările, lucru de aşteptat când faci captura video la 30+ grade Celsius şi cu soare puternic, dar J5 (2017) pare un telefon care s-ar descurca mai bine cu astfel de condiţii. Aş zice că depăşim Huawei P9 Lite 2016, şi el predispus la arsuri şi suntem cam la egalitate cu Huawei P10 Lite. Suntem sub Galaxy A5 (2017) în mod clar.
Am filmat şi noaptea, după cum vă aşteptaţi. Ce a ieşit? O filmare întunecată şi gălbuie, dar imaginea a fost clară. Halourile generate de felinarele timişorene au fost măricele, iar când am făcut panning a părut şi neplăcutul motion blur. Se mai şi refocalizează uneori şi zoomul primeşte totuşi o lovitură, după ce a tot performat ziua. Culorile rămân OK, fără galben sau vreun roz bizar. Văzând cum filma J5 (2016) anul trecut noaptea, aş zice că se descurcă în mare la fel ambele modele şi sunt în acelaşi registru cu P9 Lite şi P10 Lite. Nu chiar memorabil, dar utilitar, e acolo, îşi face treabă, dar nu generează amintiri de neuitat
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Telekom.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul