HTC U11: Camera face fotografii ideale pentru un flagship, e excelentă şi pentru captură la concerte

490 ori
<b>HTC U11: Camera face fotografii ideale pentru un flagship, e excelentă şi pentru captură la concerte</b>Am ajuns şi la cel mai dezbătut aspect al lui HTC U11, cameră. Şi asta pentru că telefonul a debutat direct pe locul întâi în topul DxOMark, autoritatea cea mai celebră când vine vorba de teste foto. Precedentele telefoane high end HTC au bătut..

Am ajuns şi la cel mai dezbătut aspect al lui HTC U11, cameră. Şi asta pentru că telefonul a debutat direct pe locul întâi în topul DxOMark, autoritatea cea mai celebră când vine vorba de teste foto. Precedentele telefoane high end HTC au bătut recorduri la Mobilissimo.ro, HTC 10 fiind etalon timp de 6 luni, iar Google Pixel XL dominând autoritar până să vină Galaxy S8.

HTC U11 se prezintă cu o cameră de 12 megapixeli, cu tehnologie HTC Ultrapixel 3 şi pixeli de 1.4 microni. Are şi blitz dual LED, stabilizare optică, autofocalizare ultra rapidă, senzor BSI şi deschidere F/1.7. Realizează şi captură audio 3D şi filmează 4K. Camera frontală are rezoluţie de 16 MP şi pierde stabilizare optică de pe camera frontală a lui HTC 10.

Aplicaţia Camera porneşte rapid şi foarte rapidă este şi focalizarea, nu chiar la nivel de Galaxy S8, dar pe aproape. Fotografiile se fac instant şi zoomul e foarte fluid. Opţiunile sunt fix la fel cum le-am lăsat pe HTC U Ultra, care apropo a avut o cameră foarte bună. Putem regla aspectul, timer-ul şi găsim şi opţiuni că Panorama, Pro, Hyperlapse, Slow Motion, Selfie Photo, Selfie Panoramă şi Selfie Video.

Modul Pro aduce reglaje la nivel de balans de alb, ISO, expunere, shutter şi focalizare, plus captura RAW. Avem şi captura audio Hi Res sau 3D. Trecem totuşi la verdicte şi începem cu galeria foto pe timp de zi. Aceasta a fost realizată în Bucureşti întâi, aproape de apus şi pe o vreme cu nori, apoi în Timişoara, pe o vreme mai însorită. Fotografiile au avut o claritate excelentă şi camera nu a dat rateuri niciodată.

Culorile au fost capturate realist, fără oversharpening, suprasaturare sau alte ciudăţenii. Nimic nu e ars, nimic nu e spălăcit. Textura florilor a fost excelentă şi detaliile chiar ample, în ciuda rezoluţiei de 12 MP. Panorama a avut o rezoluţie generoasă, de 12.346 x 1450 pixeli şi am putut să dăm zoom in cât am vrut în fotografii, fără a pierde detalii.

HDR-ul a fost discret, dar a iluminat bine cadrele întunecate, când a fost cazul. Chiar şi cu zoomul la maxim nu m-am simţit privat de detalii, tributul unui senzor foto bun. Focalizarea, iluminarea, expunerea, dynamic range-ul au fost absolut mereu la înălţime. Chiar şi când soarele ieşea din nori şi ar fi pus în dificultate multe camere, telefonul s-a descurcat.

Apropo de nori, HTC U11 prinde cei mai realişti nori posibili dintre smartphone-urile testate în ultima vreme. Trecând la selfie-uri, nu am fost foarte impresionat, nici de captura iniţială şi nici de cadrele refăcute, în dorinţa de a testa şi alte condiţii meteo. Nu mă înţelegeţi greşit, fotografiile sunt OK, dar la 16 megapixeli ai aşteptări mai mari. Allview X4 Soul Style e peste spre exemplu şi aş zice că şi Huawei Nova.

Capturile din Timişoara ne-au adus prim planuri excelente, focalizare bine aplicată pe zonele dorite şi în sfârşit un verde ca la carte. Huawei P10 Plus genera o nuanţă ireală de verde spre exemplu. HTC U11 se poate bate cu orice flagship testat de noi până acum, inclusiv Galaxy S8 sau Google Pixel, dar şi iPhone-urile 7. E clară superioritatea faţă de Huawei P10 şi P10 Plus şi simt un mic salt şi faţă de HTC 10.

Nu sunt rateuri nici la prim plan şi nici în landscape, iar culorile sunt la înălţime. Zero greşeli! La selfie se mai putea lucra totuşi. Noaptea am avut o captură atât de luminoasă încât am simţit nevoia să mai arunc odată o privire peste capturile lui Galaxy S8 pentru a mă convinge de ceva. Acel "ceva" e faptul că HTC U11 face fotografii mai luminoase noaptea decât Galaxy S8.

Le face şi puţin mai gălbui ce e drept, cel puţin în zonele cu lumină stradală gălbuie. De asemenea, în vreme ce la unele telefoane abia vezi acel hidrant roşu când blitzul nu e aprins, aici e surprins foarte clar. Suntem mulţumiţi şi de culori, dar şi de claritate. Aş zice totuşi că fotografiile sunt mai gălbui decât la Google Pixel XL şi halourile luminilor stradale mai mari decât la Galaxy S8.

Nu sunt chiar uriaşe acele lumini, ci doar la un nivel mediu. Claritatea e la nivel de zi şi acesta ar fi cel mai bun telefon HTC de până acum la captura foto. Nu o să dai greș nici ziua şi nici seara, nu rămâne în ofsaid nici la macro-uri foarte apropiate de subiect şi nici la captura unor peisaje superbe în landscape. Pe partea de video am filmat în format MP4 în Full HD la 30 FPS şi 20 Mbps.

De remarcat că acest telefon nu filmează în 60 FPS, dar măcar avem captură 4K, care apropo arată fantastic. Când activăm înregistrarea audio Hi Res se transformă formatul în MKV, ceea ce nu prea am văzut la telefoane până acum. V-am spus de la început că acest telefon e ideal pentru concerte, are microfoane cu captură la 360 de grade şi zoom acustic, încât puteţi separa instrumentele unei formaţii, sau mai bine spus să vă axaţi doar pe unul dintr-o orchestră.

Filmarea în sine ne-a adus o focalizare precisă, fără cusur şi expunere foarte reuşită. Nici claritatea nu ne-a dezamăgit, dar am simţit că schimbarea de expunere e puţin agresivă. Culorile au fost puţin prea vii la anumite filmări, dar nu am intrat în zona suprasaturării. Dacă am lăudat detaliile fotografiere, aici când dăm zoom in există şi ceva pierderi de detalii.

Am testat şi stabilizarea optică, cu un prim test cu flicker şi care nu a impresionat, dar al doilea test a ieşit ceva mai bine. Cu toate acestea suntem sub Galaxy S8 şi telefoanele Sony Xperia cu SteadyShot, care taie aprig din mişcările nedorite şi sunt perfecte pentru filmarea din mers şi alergare. HTC U11 are imaginea cam tremurată şi creează şi un balans nedorit când dăm zoom uneori.

Object tracking-ul este bun, cât despre filmarea cu camera frontală, aş zice că e OK şi rezonabilă, pentru un vlogger amator, dar HTC 10 avea totuşi OIS în faţă, aşa că nu prea se compară. Aş zice că avem câteva lucruri bune aici, dar şi câteva neajunsuri care ne pun sub Galaxy S8 şi mai aproape de Huawei P10. Mi se pare şi că suntem sub Google Pixel XL, care filma perfect.

La microfon totuşi, HTC U11 nu are rival pe piaţa în acest moment. Călcâiul lui Ahile pentru HTC U11 apare la filmarea nocturnă. Aici totul e prea galben, mişcat atunci când începem să mergem şi apare şi ceva motion blur. Halourile sunt prea mari şi imaginea vibrează atunci când mergem. De apreciat sunt culorile, claritatea, iluminarea şi faptul că putem panorama binişor.

Am avut şi o filmare nocturnă care cumva s-a soldat cu dungi pe imagine, nu ştiu exact de ce. Păcat de microfon şi zic asta pentru că cele mai tari concerte sunt noaptea şi ar fi drăguţ să putem şi filma pe măsură înregistrării audio. 2 din 4 medalii de aur şi una de argint nu sună chiar rău, nu?

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×