HTC nu se dezminte şi după ce a oferit 2 telefoane cu camere excelente în 2016, HTC 10 şi Google Pixel, vine pe HTC U Ultra cu un pachet optic atractiv. La prima vedere lucrurile sunt familiare, fiind vorba despre un senzor Ultrapixel 2.0 de 12 megapixeli, cu pixeli de 1.55 microni, PDAF şi telemetru laser. E un senzor BSI acesta, cu stabilizare optică, deschidere F/1.8 şi cu blitz dual tone LED la pachet.
De remarcat şi includerea capturii audio 3D Hi-res odată cu filmarea, iar trecând la camera frontală, aici surprinde rezoluţia de 16 megapixeli. Camera e tot cu tehnologie Ultrapixel şi oferă şi filmare Full HD şi BSI. Aplicaţia Camera porneşte rapid şi avem şi viteza OK de focalizare, plus realizare rapidă a capturii foto, în vreme ce la zoom în totul a fost fluid.
Opţiunile sunt clasice HTC, inclusiv HDR, timer, aspect sau rezoluţie. Avem şi captura HTC Zoe, combinând fotografiile cu scurte clipuri, dar şi funcţia Panoramă. Cu modul Pro activat facem captura RAW, dar şi reglăm balansul de alb, expunerea, ISO, shutter şi focalizarea. La capitolul video putem filma în 4K şi avem şi Hyperlapse la dispoziţie, practic un soi de time lapse în mişcare.
Există şi Slow Motion şi funcţiile Selfie Photo şi Selfie Panorama sau Selfie Video. Trecem totuşi la galerie pentru a judeca această cameră în mod mai precis. Captura foto a fost realizată la finalul lunii martie, într-o zi însorită, în Grădina Botanică din Bucureşti. Am avut parte de detalii excelente ale fotografiilor, iluminare bună şi culori OK calibrate.
Multe alte telefoane ar fi ars cel puţin jumătate de duzină de cadre, pentru că era chiar o zi însorită şi o mare de flori albe/roz care să inducă în confuzie telefoanele. Nu şi pe HTC U Ultra totuşi. Ce am remarcat e că în 50% din cazurile în care încercăm să realizăm un prim plan apar probleme de focalizare şi imaginea nu iese clară.
Când reuşim totuşi un close up, el arată excelent şi avem multiple formaţiuni florale pentru a confirma asta. Practic acesta e singurul neajuns al unei camere care a livrat o experienţă excelentă. Totul este foarte clar, dar şi pragmatic, fără over sharpening, giumbuşlucuri şi artificii. Ne-am jucat cu focalizarea chiar şi fără Bokeh şi am apreciat textura obiectelor fotografiate (precum acele litere metalice RO).
Chiar şi cu soarele în față Ultrapixelii îşi fac treaba excelent. Unele dintre fotografii chiar merită să fie wallpaper, sincer să fiu. Avem şi un cadru cu zoom in pe o floare albă şi detaliile arată bine chiar şi aşa. Panorama este rezonabilă la 8696 x 994 pixeli, iar claritatea a fost bună.
Nici selfie-urile nu au arătat rău, mai ales la textura pielii, culoarea tenului şi luminozitate. Cu toate acestea am văzut capturi la fel de bune şi cu camere de 8 MP, deci nu pot spune că simt cu adevărat cei 16 MP. Poate doar când începem să dăm zoom ulterior...
De reţinut la HTC U Ultra nuanţele de roşu şi verde, care sunt foarte bine reprezentate. Practic ai tot ce poţi cere de la un smartphone modern, minus o focalizare mai precisă la closeup. Aş plasa acest model la egalitate cu HTC 10 şi Galaxy S7 şi foarte aproape de Google Pixel.
În condiţii low light am avut 2 selecţii de fotografii. Cele la interior, un interior cu adevărat întunecat de restaurant indian, unde blitzul aproape ce a scos aromele din farfurie şi le-a pus în pixeli. Cu toate acestea fără blitz, captura nu e chiar atât de impresionantă, mai ales cea selfie. Nu zic că avem blur sau ceva, dar blitzul e chiar necesar.
Când ieşim afară, captura low light are o claritate şi o textură bună, blitzul e iar perfect şi halourile luminilor stradale sunt la un nivel mediu. Un pic de nuanţa violet apare sus, iar anumite margini de fotografie sunt mai neclare. Detaliile fine sunt cele care nu răzbat şi când veţi fotografia pe PC. Culorile au fost totuşi OK şi cantitatea de lumină captată e rezonabilă.
HTC U Ultra depăşeşte performanţele modelelor midrange, dar nu ajunge chiar la stratosfera lui Pixel XL sau HTC 10, care noaptea sunt campioni absoluţi. Când vine vorba de filmare, am capturat video în format MP4, Full HD, la 30 FPS şi 20 Mbps. Imaginea a fot clară, microfonul bun şi zoomul solid, fără pierdere de detalii. Captură audio 3D Hi-res e de apreciat aici şi îndemn pe oricine să ne asculte filmările în 5.1 şi să ne zică în ce mod se aud ele.
Schimbarea de expunere e subtilă, avem o focalizare bună, culori OK calibrate şi stabilizare rezonabilă aş zice. Nu e vreun Xperia XZ, dar nici iPhone 7 Plus cu pierderile de focalizare sau Huawei P10 cu flicker-ul. Pentru că nu putea fi totul perfect, uneori se mai strecoară refocalizarea sau curbarea imaginii, mai ales când facem un panning.
Captura slow motion e puţin cam arsă, dar filmarea cu rața a ieşit binişor până la urmă. Am testat şi camera frontală, care deşi a filmat Full HD, rezultatul a arătat mai degrabă 720p totuşi, cu menţiunea că soarele a lovit în plin cameră. Nu e rău per total şi pot spune că HTC U Ultra filmează la nivel de flagship, cam ca HTC 10, puţin peste LG G5 şi aproape de Galaxy S7 şi Xperia-uri.
Captura video low light a fost foarte bine iluminată, dar am prins nişte motion blur la acele maşini în mişcare. Zoomul a fost OK, culorile realiste, iar claritatea şi focalizarea au fost la înălţime. Nu se pierde focalizare aici şi apare puţină nuanţa gălbuie, dar nimic cu adevărat grav. Nu e vreun Xperia XZ sau Pixel XL acesta, dar are o captură per total de top 10 all time Mobilissimo.ro.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- Orange.roaflă prețul
- Germanos.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- eMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul