Cine îşi cumpără un Allview X4 Soul Style clar vrea o cameră selfie bună. La urma urmei, chiar dacă oferta de telefoane e bogată pe piaţa locală, numiţi-mi alternative cu camera de 16 MP frontale şi blitz selfie. Cred că mai sunt maxim 2 modele care să ofere ceva similar...
Allview X4 Soul Style propune o cameră principală de 13 MP, cu senzor Sony IMX258, acelaşi de pe OnePlus X şi Sony Xperia XA. Vine cu blitz dual LED, PDAF, deschidere F/2.0 şi focalizare automată. În zona frontală se află o cameră de 16 megapixeli, cu deschidere F/2.0, 5 lentile, blitz dedicat de 5 LUX şi posibilitatea de a identifica multiple persoane în captură.
Camera porneşte rapid, fotografierea este şi ea rapidă, zoomul fluid şi viteza de focalizare e bunicică. Modurile de captură sunt familiare pentru cine a văzut în ultima vreme un telefon Allview.
Lista arată astfel:
- Translation
- Card Scanner
- Mood Photo
- Time Lapse
- Text Recognition
- Smart Scan
- Pro
- Smart Scene
- Pic Note
- Night
- Slow Mo
- G F
- HDR
- Panoramă
- Face Beauty
Avem şi efecte şi modul Pro aduce reglaje pentru expunere, ISO, balans de alb, shutter şi focalizare. Trecând la galeria foto realizată ziua, ne-am confruntat cu o combinaţie de nori şi soare, care ar pune în dificultate şi alte telefoane moderne. Am apreciat felul în care HDR-ul scoate la lumina cadrele, fără să le albească excesiv totuşi şi subliniind contururile obiectelor.
Culorile sunt bine calibrate aproape de standardul sRGB, camera fiind mai degrabă pragmatică, decât zeloasă să suprasatureze culorile. Am dat şi zoom in fără să pierdem prea multe detalii, cam până la 50% sau hai 60%. Prim planurile cu flori au fost excelente şi am fost surprins de contrastul între claritatea a ceea ce aveam în prim plan versus nivelul mare de blur din fundal. Un macro reuşit.
Cât despre selfie, sunt foarte tentat să spun că aici avem o cameră selfie de top 3 all time. Chiar şi flagship-urile din ziua de azi ar avea ceva dificultatea să egaleze ce oferă acest model Allview. Mă refer la detaliile şi adâncimea până la care putem merge cu această captură, la culori şi claritate. Până şi fundalul arată bine. Panorama are o rezoluţie modestă, dar măcar nu e curbată excesiv.
Pun camera principală a lui X4 Soul Style la egalitate cu cea de pe Huawei P10 Lite şi peste Motorola Moto M şi cu avantajul că nu are oversharpening-ul de pe terminalele Samsung Galaxy A. Cea secundară e în altă ligă şi e în top 3 la selfie-uri. Am făcut şi ceva capturi la interior, la Muzeul Românesc al Kitsch-ului, unde s-a văzut că asemenea oricărui muzeu din lume, am fost grăbiţi şi nu am avut răbdare să focalizăm.
Astfel am avut cam 20-30% capturi mişcate sau neclare. Cele reuşite au culori şi claritate bună, dar sincer se putea mai bine la captura indoor. Trecem la fotografierea nocturnă, acolo unde blitzul şi-a făcut treaba bine, dar am avut şi fotografii mişcate sau neclare. Luminile stradale au halouri mari, sunt şi secţiuni gălbui şi avem şi nuanţe albastre sau violet.
Clădirile şi monumentele au avut o textură apropiată de realitate şi iluminarea a fost acceptabilă pentru un cadru nocturn. Cine vrea totuşi amintiri de la concert posibil să prefere un ZenFone 3 totuşi. Suntem şi puţin sub P10 Lite şi P9 Lite (2017) de la Huawei, dar depăşim predecesorul X3 Soul Style.
Filmarea s-a realizat în format MP4, Full HD, 30 FPS şi 18 Mbps. Microfonul a prins bine toate zgomotele păsărilor şi multelor persoane (şi nunţi) din parc). Am avut şi o schimbare bună a expunerii, de la umbră la lumină, dar stabilizarea electronică nu a fost cea mai bună din lume. Ca şi la fotografii culorile au fost bine reglate. La testul de zoom nu prea am fost încântat, pentru că imediat cum mişcăm "acul" se pierdeau detaliile.
Focalizarea a fost precisă şi nu am văzut rateuri sau refocalizări aiurea. Ceva zone arse mai apar la distanţă şi camera are o slăbiciune pentru nuanţa verde, care e reprezentată în mod nerealist, amintindu-mi de ce făcea Xiaomi Mi 5 anul trecut. În mare acest model filmează cam ca telefoanele Huawei Honor din ultimii ani, mai ales Honor 7, dar parcă arde mai puţin imaginea.
Se poate bate cu Huawei P9 Lite de anul trecut, dar cu nu P10 Lite. E şi sub Sony Xperia XA sau Galaxy A5 cel nou. Noaptea cifrele scad la 18 FPS şi 10 Mbps şi apare şi motion blur-ul neplăcut. Avem un object tracking OK, iluminare acceptabilă şi halouri mari. Că plus e faptul că nu ne confruntăm cu nuanţe albăstrii sau violet apărute de nicăieri. Nu bate recorduri, nici pozitive, nici negative.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Allview.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul