Un comunicat de presă proaspăt sosit în inbox-ul nostru ne dezvăluie detalii despre 5G Connect Danube Delta (5G-CDD), un program prin care comunitățile din Delta Dunării vor avea acces la tehnologia 5G Orange grație unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de aproximativ 3,5 milioane de euro și derulat din octombrie 2024 până în 2027.
Vorbim despre un amblu proiect de infrastructură 5G petru Delta Dunării, aceasta fiind considerată o zonă de interes major pentru economia locală. Cu acces la 5G în Delta Dunării se va crea un impact pozitiv semnificativ pe plan socio-economii în arii precum educație digitală, turism, monitorizare mediu și telemedicină.
Știm că Delta se confruntă cu multe provocări socio-economice din cauza izolării, depopulării și lipsei oportunităților de angajare, iar acum cu 5G se rezolvă o parte dintre acestea. Se vor integra aplicații de educație digitală, turism, telemedicină și monitorizare ambientală. Numărul beneficiarilor direcți și indirecți se ridică la aproximativ 20.000 de persoane, iar proiectul implică instalarea unei infrastructuri comerciale bazate pe 5G Stand Alone și Edge Cloud în 19 localități din județul Tulcea.
Iată principalele arii de intervenție:
- Telemedicină - Tehnologia de internet de mare viteză va permite conectarea dispozitivelor medicale existente prin laptopuri / tablete compatibile 5G, implementarea unei aplicații mobile de control medical la distanță, folosirea soluțiilor de telemedicină Telios Care și implementarea conceptului de Point of Care (punct de ajutor medical). Această intervenție se va implementa în 10 unități medicale.
- Educație digitală - Fundația Orange extinde activitățile la Orange Digital Center din Mila 23, folosind resursele Digitaliada și platforma VBoard pentru predare hibridă. Tot aici, va fi testată o aplicație VR educațională din proiectul 6G-PATH într-o școală din Tulcea, cu peste 2000 de beneficiari din 17 școli și participanți ai centrului.
- Turism - Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 va dezvolta aplicația Delta lui Ivan pentru a îmbunătăți experiența turiștilor în Delta Dunării, oferind conținut educațional, rute, puncte de interes, geo-fencing și raportare a evenimentelor periculoase, plus monitorizarea zonelor turistice prin camere 5G inteligente.
- Monitorizare de mediu - Zonele protejate vor fi echipate cu senzori de monitorizare a mediului conectați la routere 5G, facilitând îmbunătățirea condițiilor hidrologice, curățenia apei și gestionarea stufului, prin proiectul DaWetRest, parteneriat cu UNSTPB.
Mai multe detalii despre proiectul 5G Connect Danube Delta (5G-CDD) sunt disponibile aici!