Intel s-a tot aflat în centrul unor controverse în ultimii ani, mai ales după ce Apple a ales să renunțe la soluțiile oferite în favoarea unor cipseturi noi, dezvoltate în regim propriu pe arhitectură ARM. De atunci lucrurile au mers destul de prost pentru compania condusă de către Pat Gelsinger, însă mulți gameri și profesioniștii în materie de editare foto / video, modelare 3D (muncă grea) nu au renunțat la hardware-ul oferit de către companie pentru desktop-uri de top. O controversă serioasă a apărut după debutul puternicelor procesoare din familia Raptor Lake.
Se pare că procesoarele Intel din familiile K, KF și KS sunt instabile, iar utilizatorii au parte de crash-uri frecvente în cazul task-urilor solicitante, inclusiv în jocuri. Mai mult, dezvoltatori ce foloseau soluțiile Intel pentru a găzdui serverele unor titluri multiplayer au întâmpinat aceleași probleme și au constatat că playerii ce folosesc astfel de CPU-uri se lovesc de aceleași inconveniențe. Ce e de făcut?
Despre ce modele vorbim?
Conform The Verge, e vorba despre procesoare Core i7 și Core i9 din gamele K, KF, KS. Problema afectează atât CPU-uri din a 13-a generație, cât și din a 14-a. Iată și modelele în cauză:
- i9-13900K
- i9-14900KF
- i9-14900K
- i9-13900KF
- i7-14700K
- i7-13700K
- i9-13900KS
- i7-14700KF
- i7-13700KF
- i9-14900KS
- i7-14700KF
Cum se manifestă problemele? Soluții oferite de către Intel
E evident că probleme au existat încă de la debutul comercial al acestor CPU-uri de top dedicate desktop-urilor. Nu au fost totuși observate încă de la început. Există suspiciunea că CPU-urile Core i9-13900K și Core i9-14900K suferă de o „îmbătrânire accelerată” care duce la o rată de defectare extremă. Practic în primele 3-4 luni cipseturile funcționează normal, iar ulterior ajung să manifeste probleme de stabilitate.
Utilizatorii s-au plâns pe diferite rețele de socializare (Twitter, Reddit), iar platforme precum Epic Games au recomandat gamerilor să scadă frecvența cipseturilor folosite. Evident, au fost luate în calcul și celelalte componente. Având în vedere că vorbim despre crash-uri apărute în special în jocuri, se credea la început că e vorba despre o problemă cauzată de plăcile video din cadrul sistemelor.
În luna aprilie 2024 Intel a început oficial să investigheze problema, spunând că instabilitatea ar fi cauzată de producătorii de plăci de bază care au ales să „forțeze” prea mult frecvența cipseturilor. E vorba despre o opțiune numită „eTVB” - Enhanced Thermal Velocity Boost, care e responsabilă de controlarea frecvenței de boost a procesoarelor.
Intel a spus pe atunci că această opțiune conține un algoritm „agresiv”, care forțează păstrarea frecvențelor maximale de funcționare chiar și în condiții nepotrivite de temperatură și voltaj. Cu alte cuvinte, a cerut producătorilor de plăci de bază să ofere un update pentru BIOS și să includă un nou profil numit „Default Settings”. Acesta conține setări ce duc la limitarea puterii cipseturilor Core i7 și Core i9 din a 13-a și a 14-a generație Intel.
Intel a spus ulterior că acest „bug” eTVB reprezintă o problemă care poate duce la instabilitate, dar nu este sursa instabilității. Vestea proastă e că cei ce au cumpărat un astfel de procesor nu se vor putea bucura de performanța sa maximă.
Asta vine la pachet cu faptul că oamenii se vor chinui să actualizeze BIOS-ul pentru a beneficia cel puțin de un CPU stabil în jocuri și programe solicitante, dar sub nivelul de performanță prezentat în recenzii și materiale de marketing Intel.
Recunosc că am tot căutat benchmark-uri comparative cu performanța cipseturilor Intel Raptor Lake după instalarea update-ului de BIOS, însă nu am reușit să găsesc capturi prea multe relevante. Compania recomandă ca toți utilizatorii de CPU-uri să își actualizeze versiunea și să se asigure că rulează microcodul (microcode) 0x125.
Am mai găsit un comentariu ce datează din 11 mai 2024 pe pagina Intel Core i9-14900KF, chiar pe eMAG, acolo unde un utilizator explică prin ce a trecut pentru a face cipsetul cât mai stabil cu putință, dar cu limitări chiar și după instalarea celei mai recente versiuni BIOS. În teorie acest procesor ar trebui să se apropie de performanța unui Apple M3 Max chiar și în single-core, dar observ că în stare de stabilitate abia depășește cipseturi lansate în 2021 precum Apple M1 Max și M1 Ultra, în Cinebench.
Controversa servelor
Alderon Games este un dezvoltator de jocuri MMO, multiplayer. Oficiali ai companiei au dezvăluit statistici foarte interesante după ce au observat că serverele pe care e găzduit titlul Path of Titans manifestă probleme serioase legate de performanță și stabilitate. Serverele sunt configurate în general într-un mod mai conservativ față de PC-urile tradiționale. Aceste inconveniente + hardware-ul gamerilor de acasă care cauza de asemenea probleme, a făcut ca dezvoltatorul să înlocuiască toate CPU-urile Intel cu soluții AMD.
Există și sugestii conform cărora procesoarele Core i9-13900K și i9-14900K corup stocarea, memoria RAM și cauzează crash-uri pe serverele care le utilizează. E o întorsătură gravă de situație. Un dezvoltator Warframe a scris pe forumurile jocului că „aproape toate” crash-urile înregistrate în sistem provin din erori de driver pe procesoarele Intel din generațiile 13 și 14.
Același dezvoltator spune că un membru al echipei a reușit să rezolve problemele după instalarea celui mai recent update de BIOS. Nu uităm însă că Intel a declarat în iunie că problema abordată de acel update nu este cauza principală a instabilității.
Pare că mulți dezvoltatori și administratori de servere doresc să urmeze exemplul Alderon Games, optând pentru alternative considerate mai fiabile. Astfel, Intel pierde mai mult teren în fața AMD și chiar Qualcomm cu ale sale procesoare ARM de generație nouă, care deja se bucură de un succes enorm.
Afectează problema laptopurile?
Din păcate, răspunsul la această întrebare este „DA”. Se pare că apar blocări și crash-uri inclusiv în cazul laptopurilor ce vin cu procesoare Intel Core din a 13-a și a 14-a generație. Intel ține totuși să menționeze că nu e vorba despre același bug care afectează CPU-uri pentru desktop. În schimb, compania „aruncă vina” pe probleme privind software-ul și hardware-ul complementar al device-urilor.
Iată și o declarație oferită de un oficial Intel pentru publicația Tom's Hardware:
„Pe baza analizei noastre aprofundate a problemelor de instabilitate raportate pentru procesoarele desktop Intel Core din generațiile 13 și 14, Intel a determinat că procesoarele mobile nu sunt expuse aceleiași probleme. Simptomele raportate pe sistemele mobile din generațiile 13 și 14 – inclusiv blocări și crash-uri – sunt simptome comune care pot proveni dintr-o gamă largă de probleme potențiale de software și hardware.
„Așa cum procedăm întotdeauna, dacă utilizatorii întâmpină probleme cu laptopurile lor echipate cu procesoare Intel, îi încurajăm să contacteze producătorul sistemului pentru asistență suplimentară.”
Da, știu că sună a răspuns standard și pare că Intel nu vrea să se implice în toată această controversă. Intervine în acest caz CEO-ul Alderon Games, Matthew Cassells. Acesta spune că gamerii ce folosesc laptopuri cu procesoare Intel din a 13-a și a 14-a generație rapotează mai puține incidente decât în cazul utilizatorilor de desktop-uri. Pare că cele mai multe inconveniente apar în cazul laptopurilor ce folosesc un procesor Core i9-13900HX.
Matthew Cassells a ținut să adauge:
„Intel pare să minimalizeze problemele aici, cel mai probabil din cauza costurilor mari legate de reparații și a posibilelor daune aduse OEM-urilor și partenerilor. Am observat crash-uri în cazul laptopurilor Razer, MSI, ASUS și altele similare folosite de dezvoltatori în studioul nostru pentru a lucra la joc. Datele raportate arată că multe laptopuri ce folosesc procesoare Intel ar putea avea probleme.”
Concluzii
Din câte ați observat, chiar dacă a fost oferită o așa-zisă „soluție” din partea Intel și a producătorilor de plăci de bază, utilizatorul final pare că are de suferit. Nu s-a stabilit clar dacă CPU-urile au într-adevăr capacitatea de a corupe stocarea și memoria serverelor, dar îngrijorător e faptul că Intel nu pare să vrea să se implice cu adevărat în rezolvarea problemelor întâmpinate de companii mari, chiar gameri și utilizatori obișnuiți.
Mulți au reușit să returneze procesoarele cu probleme în primele zile de achiziție, dar există plângeri serioase la adresa Intel, întrucât compania nu vrea să recheme în fabrici cipseturile cu probleme. Cu siguranță acest lucru ar duce la o pierdere colosală la nivel de profit, însă pe termen lung ar mai putea salva din reputația Intel.
Vă reamintesc că se luptă pe această nișă a CPU-urilor mai mulți producători. Pe lângă AMD, a apărut în peisaj și Qualcomm cu ale sale procesoare bazate pe arhitectură ARM, modele ce au fost bine primite de către public. Practic, Intel riscă să rămână cu adevărat în urma competitorilor săi direcți, mai ales că tot mai multe companii mari, studiouri de jocuri chiar, se îndepărtează treptat de hardware-ul oferit.
În prezent controversa e încă valabilă, oamenii discută pe forumuri și se arată îngrijorați de situație, mai ales că mulți folosesc desktop-uri / laptopuri cu astfel de procesoare sub capotă. Ne aflăm chiar la câteva luni distanță de debutul CPU-urilor Arrow Lake, iar mulți se întreabă dacă Intel va reuși să rezolve problemele odată cu debutul noilor modele.
AMD s-a mișcat chiar mai rapid și a anunțat noua generație de procesoare desktop cu arhitectură Zen 5 în luna martie. Asta înseamnă că aceste CPU-uri vor debuta mai rapid decât cipseturile Arrow Lake. Prin urmare, mulți ar putea adopta soluții AMD pentru desktop-urile lor în acest an, în defavoarea Intel.
Dezbatere în comentarii?
Ca de fiecare dată, în secțiunea de comentarii vă invităm la dezbatere. Poate compania să depășească aceste probleme? Vor mai cumpăra oamenii CPU-uri Intel în 2025? De asemenea, dacă cumva aveți un PC de top cu un procesor Core i7 sau Core i9 Raptor Lake sub capotă, suntem foarte curioși dacă ați întâmpinat astfel de inconveniente privind performanța și cum le-ați rezolvat.