Xiaomi Mi Mix 3 ne-ar fi fost de vreo 2 ori mai uşor de testat dacă l-am fi testat şi pe Xiaomi Mi 8 înainte. Nu de alta, dar are fix aceleaşi camere în spate. În faţă lucrurile sunt ceva mai interesante, pentru că primim două camere pe acel mecanism glisant. Hai să le luăm pe rând totuşi.
În spate se află o cameră duală cu senzori de 12 MP. Cel principal este un Sony IMX363, cu pixeli de 1.4 microni şi autofocalizare Dual Pixel. Avem şi diafragma cu deschidere F/1.8 şi stabilizare optică pe 4 axe. Al doilea modul de 12 MP vine cu obiectiv telephoto şi se bazează pe un senzor Samsung. Pentru selfie avem o combinaţie de cameră de 24 MP de la Sony cu un senzor secundar de 2 MP pentru captură de adâncime.
Video-review Xiaomi Mi Mix 3, secțiunea camera
Primim şi detecţie a scenelor pe bază de AI, cu 12 categorii de scene detectabile şi AI Studio Light, sau AI Dynamic Bokeh. Există şi o funcţie pe bază de aI care oferă înfrumuseţare în timp real la captura video, tot pe bază de AI. Şi camera frontală stabilizează imaginea, doar doar prin EIS şi am văzut că avem un bliţ mare şi aici. Camera din spate oferă bliţ LED, HDR, Panorama, mod Burst, recunoaştere facială, filmare la 960 FPS şi un mod special nocturn. Filmează în 4K la 60 FPS.
Trecem la captura foto realizată ziua şi descoperim o situaţie cu adevărat specială. Era final de ianuarie şi ştirile erau dominate de copaci căzuţi şi fenomenul de "ploaie îngheţată". Ca atare am prins câteva cadre demne de a fi wallpaper, cu plante îngheţate şi copaci la pământ, între cristale de gheaţă. Mi Mix 3 se descurcă bine cu abundenţa de lumină, alb, gheaţă şi reflexii.
Calibrează bine expunerea şi nu avem porţiuni arse în fotografii. Unele fotografii din această serie au şi ajuns wallpaper. Am făcut şi alte fotografii în acelaşi decor, doar că abordând şi subiecte mai colorate, acele jucării din parc. Există o uşoară subexpunere în captura cu răţoiul Donald şi maşina de jucărie, dar măcar detaliile arată binişor.
Dacă vă uitaţi cu atenţie la cadrele cu nodul şi ţurţurii de gheaţă, se vede o tendinţă de supraexpunere în fundal, unde cerul este ars. Subiectul din prim plan arată bine totuşi şi se văd toate detaliile relevante. Selfie-urile nu arată rău deloc, dar mi se pare că există o tendinţă de înfrumuseţare şi retuşare a imperfecţiunilor, care ne fac să arătăm ca o păpuşă.
Îmi place cum arată detaliile şi efectul de adâncime al fundalului, celebrul Bokeh, care scoate în evidenţă chipul. Cred că domnişoarele vor aprecia mult camera aceasta, pentru detalii, textură şi înfrumuseţare cu multiple setări. Am mai făcut o serie de capturi şi în alte condiţii, la Timişoara, unde am testat zoom-ul în plin câmp. Acolo ne-am axat pe un stâlp de înaltă tensiune şi detaliile au fost OK la nivel maxim de zoom, fără deformări mari de claritate sau culoare.
Nici Panorama nu e rea, având luminozitate uniformă şi un cer prins corect, deşi eram în condiţii vitrege. Trecând iarăşi la Timişoara, aici am făcut un Bokeh aproape perfect, cum se vede în captura cu ramură de brad, decupând corect frunzele aciculare ale plantei. Culorile sunt vibrante şi naturale şi până şi cerul arată bine. Există şi o fotografie reușită cu o biserică, plus un cer bine capturat. Aş zice că ziua ne putem bate cu un LG G7 ThinQ, HTC U12+ şi evident Xiaomi Mi 8, dar şi cu un Galaxy S9 dacă forţăm puţin nota.
Depăşim OnePlus 6, ZenFone 5z şi PocoPhone F1 să zicem. În condiţii low light am lucrat cu lumina scăzută şi uşoară ceaţă. Aici Mi Mix 3 dezamăgeşte faţă de captură pe timp de zi şi pare mai degrabă un high midrange, decât un flagship de 2018. Capturile sunt prea întunecate, galbenul e prea pregnant şi detaliile sunt nesatisfăcătoare. Nici claritatea nu e chiar ideală şi e prea mult zgomot.
Da, ştiu, e drăguţă textura apei pe piaţa cubică, dar cam atât. Halourile sunt când uriaşe, când prea roşiatice, dar măcar camera face faţă binişor surselor de lumină, cum am văzut la captura cu farmacia Catenă. Nu mă înţelegeţi greşit, nu sunt fotografii rele sau catastrofale, dar am văzut cel puţin 5 telefoane care se descurcă mai bine.
Blitzul albeşte prea mult imaginea şi avem oareşcare circumstanţe atenuante pentru ceaţă, să zicem...
Filmarea a fost în Full HD, MP4, la 30 FPS şi 20 Mbps. Era o zi întunecată şi îngheţată, iar schimbarea de expunere s-a făcut corect. Am dat de un zoom rezonabil şi o uşoară supraexpunere, chiar şi fără o lumină excesivă a soarelui. Culorile arată OK, chiar dacă sunt puţin cam "mute", fără strălucire. Captura 4K sare la 43 Mbps şi prime o sumedenie de detalii şi texturi plăcute ale copacilor îngheţaţi. Aici apare un efect ciudat de curbate şi tremurătura "că pe vapor" a imaginii, care şi cum lentila joacă într-un bol de sticlă.
Testul de stabilizare s-a lăsat cu un rezultat OK, fără flicker sau refocalizare şi se vede că avem o stabilizare bună. Detaliile la distanţă cam pălesc totuşi. La singura filmare cu culori şi la 60 FPS avem ceea ce numim de obicei filmare de National Geographic. Totul arată excelent, la colorit, subiecţi în mişcare, naturaleţe, dar iarăşi avem acea panoramare sacadată şi joc circular al imaginii.
E ca şi cum cineva îţi arată un tablou în vreme ce stă pe o bilă medicinală de yoga. Filmarea selfie este excelentă şi poţi face vlogging de calitate cu ea. Textura fetei, crăpăturile buzelor, cearcănele, porii şi părul îngheţat de frig se văd excelent. Gradul de blur al fundalului e fix ce trebuie şi stabilizarea e perfectă.
Nici captura Super Slow Mo nu e rea şi parcă are mai puţin zgomot decât mă aşteptam. La filmarea low light, Dumnezeu cu milă, între ceaţa şi flicker al imaginii. Captură a tremurat serios, avem şi ceva artefacte, dar zoomul a fost bun. Mi s-a părut şi că galbenul e prea puternic, dar la zoom pe acel steag am avut culori calibrate OK.
Halourile stâlpilor de iluminat arata net mai bine la filmare decât la foto, asta e sigur. Microfonul a avut ceva probleme cu vântul, dar nu exagerat. Am văzut şi filmări mai rele cu flagship-uri, deci e tolerabilă experienţa.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- PCGarage.roaflă prețul
- QuickMobile (cupon -3%: QUICK202)află prețul
- eMAG.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul