Xiaomi Mi A2: Cameră campion pe selfie şi prim planuri, culori bine calibrate

1.244 ori
<b>Xiaomi Mi A2: Cameră campion pe selfie şi prim planuri, culori bine calibrate</b>Xiaomi Mi A1 nu a impresionat deosebit prin cameră, cu mică menţiune că am prins o zi cu ploaie şi nori urâţi când i-am testat camera şi pe timp cu soare a fost ceva mai bun. Impresia generală a fost că nu iese prea mult în evidenţă şi stă mai mult în..

Xiaomi Mi A1 nu a impresionat deosebit prin cameră, cu mică menţiune că am prins o zi cu ploaie şi nori urâţi când i-am testat camera şi pe timp cu soare a fost ceva mai bun. Impresia generală a fost că nu iese prea mult în evidenţă şi stă mai mult în zona unui Galaxy J. Xiaomi Mi A2 porneşte cu promisiunea a mulţi megapixeli, cu o cameră duală în spate de 12 MP + 20 MP.

E vorba despre un senzor Sony IMX486 şi un Sony IMX376, cu deschidere F/1.75. În fată avem o cameră de 20 MP, cu senzor Sony IMX376, cu deschidere F/2.2 şi tehnologie Pixel Binning (4 în 1). Avem şi o funcţionalitate AI şi Portrait pentru camerele din spate şi cea din spate, plus filmare 4K. Un bliţ dual LED desăvârşeşte acest pachet optic.

Apropo şi camera frontală are propriul bliţ LED. Trecând la interfaţa camerei, chiar dacă telefonul adopta un Android curat, aici e clar vorba despre un UI preluat de la MIUI. Avem funcţii că Group Selfie, Tilt Shift şi reglaje de contrast, saturare şi claritate. Focalizarea e destul de rapidă, ca şi realizarea fotografiilor. Mai umblăm şi la ISO, Shutter, Balans de alb şi focalizare în zona Manual.

E interesant că avem şi un mod special de captură Low Light, plus obişnuitele Panorama, Square şi Portrait. Să trecem totuşi la galeria foto realizată ziua. Începem cu un selfie reuşit, poate unul dintre cele mai reuşite din 2018 în zona de preţ de 1000 şi sub 1000 de lei. Îmi place în special cum arată părul şi pielea, la nivel de detalii al fiecărui fir de păr şi por. HDR-ul în schimb a albit excesiv cadrele cu camera principală.

Culorile sunt calibrate pe măsură percepţiei mele în realitate şi a standardului sRGB, inclusiv verdele. Ştiu că Mi A1 nu era chiar optim la acest capitol. Totuşi cerul are o nuanţă ciudățică (rezolvată cu HDR). Îmi place cum arată textura obiectelor, mai ales de aproape şi am avut câteva prim planuri fantastice (jucării din parc şi trandafirii).

Pe de altă parte, deşi avem aşa mulţi megapixeli, zoomul ne face să pierdem serios detalii şi în general detaliile arată slab la distanţă. E o cameră bună, dar nu grozavă, asta e impresia mea. când am început să decupez fotografiile pe PC şi să dau zoom pe desktop parcă nu au fost chiar rele detaliile totuşi, trebuie să recunosc.

Revin la selfie pentru a sublinia că îmi place şi cum au ieşit ochii mei în capturi. La Bokeh parcă e prea mult blur pentru a fi convingătoare captura. Nu mi se pare că aş câştiga ceva în plus la claritatea selfie cu acel Bokeh şi nici că e în vreun fel superior lui Huawei P20 Lite. Pe de altă parte Bokeh-ul cu camera principală nu e chiar rău.

În mare suntem undeva între Samsung Galaxy A6 (2018) şi Huawei P20 Lite cu acest telefon. Poate fi considerat egal sau mai bun decât Nokia 6.1. Îmi place cum au arătat culorile, dar şi selfie-urile. La prim planuri poate fi confundat cu un flagship. Rămânem totuşi sub Nokia 7 Plus. În 2018 la captura midrange Xiaomi Mi A2 va fi ţinut minte pentru selfie şi prim plan.

La captura low light apare eternul nostru duşman: nuanţele mov şi albastre. Bliţul albeşte prea mult fotografiile, zoomul pare slab, iar luminile stradale au halouri rezonabile. Nuanţele de roz şi portocaliu care apar ne strica ploile totuşi. Captură Bokeh nu mai impresionează, dar vreau să subliniez că stâlpii de iluminat au ieşit de câteva ori tare bine, dând lecţii şi unor telefoane mult mai scumpe.

Se descurcă bine cu sursele de lumină în condiţii nocturne şi mă duce cu gândul la un Xperia XA1 poate, eventual un XA2 chiar. E mult peste Xiaomi Mi A1 şi aduce cu Allview X5 Soul, dar se plasează şi între Moto G6 şi Moto G6 Plus. Galbenul nocturn e corect calibrat.

Trecem la video unde filmarea din acel septembrie călduros a fost cam arsă. Am avut şi ceva ecou la filmare, un cer slab calibrat coloristic, dar focalizarea a fost în grafic. Detaliile nu mă dau pe spate, trebuie spus asta. Zoomul e OK doar la 2X, dincolo de asta e prea mult grain pentru gusturile mele. Nu sunt la fel de convins de culori aici cum am fost la fotografiere.

Apropo am filmat în format MP4, Full HD la 30 FPS şi 20 Mbps. Copacii sunt supraexpuşi, ca şi vegetaţia, dar schimbările de expunere se fac subtil la panning între zone cu luminozităţi diferite. Filmarea 4K are nişte culori OK şi claritate cum trebuie, dar tremura excesiv. Nu strică să fie stabilizata electronic ceva mai bine. Măcar nu mai e arsă vegetaţia aşa mult.

La testul de filmare din mers pentru stabilizare nu am avut rezultate chiar rele şi zic că stabilizează ca un iPhone 6 sau 6s, ceea ce nu e rău. Nici urmă de refocalizare, flicker şi efecte neplăcute. Aşa cum era de aşteptat după selfie-urile de calitate avem şi o filmare selfie excelentă, chiar dacă nu e stabilizată prea bine, iar pomii din spatele meu sunt prea arşi.

Tenul a fost mereu impecabil şi textura pielii şi bărbii. Zic că activăm la nivel de Huawei P20 Lite, Galaxy A6 (2018) şi Nokia 6.1. Nu e vreun Xperia XA2 sau Nokia 7 Plus, fiind cam cu 20% sub ele. Noaptea se filmează cam mov, cu halouri mari şi un microfon plin de ecou. Avem refocalizare zi flicker, dar nu şi motion blur la panning măcar. E mult grain din păcate şi ceva reflexii neplăcute.

Culorile sunt acceptabile în afară de acel mov şi un roz de care tot nu scăpăm. Zoom-ul e modest. Aici nu trecem de liga Huawei Lite-urilor şi de modelele Galaxy J. Voi trebuie să reţineţi că la final această cameră e mult mai bună decât ce am primit la Xiaomi Mi A1 şi asta e tot ce contează.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×