ASUS ZenFone Max Pro (M1) a fost un telefon excelent la baterie, dar nu chiar satisfăcător la cameră. Culmea e că Zenfone 3 Max fusese o mică surpriză plăcută înaintea sa. ZenFone Max Pro (M2) vine setat să corecteze percepţia şi propune o cameră duala în spate, cu senzor principal Sony IMX486 de 12 megapixeli, cu deschidere F/1.8 a diafragmei.
Video review ASUS ZenFone Max Pro (M2), secțiunea camera:
Are PDAF şi bliţ LED, iar senzorul secundar de 5 MP este pentru adâncime şi ajuta la Bokeh. Avem şi recunoaşterea a 13 tipuri de scenă pe bază de AI, iar pentru selfie primim o cameră frontală de 13 MP cu deschidere F/2.0. Există şi filmare 4K şi stabilizare electronică pentru camera principală. Telefonul are o interfaţă ultra minimalistă, atât de minimalistă încă nu are Panorama. Ar putea sosi cu un update viitor, cum s-a mai întâmplat.
Trecem totuşi şi la captura foto şi deja observăm o îmbunătăţire faţă de Max Pro (M1). Se simte în special la culorile bine calibrate şi realiste, dar şi la detalii şi claritate. Atunci când cerul se află în fundal e ceva mai verzui şi albastru prea deschis, dar când îl fotografiem direct culorile sunt OK. HDR-ul a scos bine la lumina contrastele, iar prim-planurile au fost foarte apropiate şi detaliate.
În zilele cu mai puţin soare, culorile pot deveni mai estompate şi cu o uşoară tentă gălbuie. Claritatea e mereu OK şi dacă umblăm la reglajele manuale corectăm neajunsurile. ZenFone MAx Pro (M2) echilibrează bine lumina şi umbra chiar şi fără HDR activat, cum se vede în fotografia cu patinoarul cu apă dezgheţată.
Am testat şi capacitate de zoom, unde nu batem vreun record, ci stăm doar rezonabil, pentru un telefon midrange. Dincolo de 2-3X apare zgomot serios de tot. Nu am uitat de captura Bokeh, unde am remarcat că telefonul se descurcă bine doar dacă se delimitează bine şi clar elementele din prim plan şi fundal. Am avut ceva de furcă la focalizarea pe acel element roşu de leagăn din parc, cu acele lanţuri în jur. Pe de altă parte avem şi Bokeh-uri reuşite cu o pană şi un motociclist, deci contextul şi fundalul sunt vitale. Avem şi câteva cadre foarte reuşite cu flori, care subliniază cât de bine se descurcă handsetul la culori.
Am făcut şi multe selfie-uri, unde Max Pro (M2) s-a descurcat rezonabil, mai ales la textura feței şi luminozitate. Avem şi ceva Bokeh, mai moale decât pe un Huawei P20 Lite şi Mate 20 Lite totuşi. Delimitarea subiectului uman de ce se află în spate se face bine. Chiar şi când nu faci captura Portrait, ce e în spate rămâne totuşi destul de neclar sau mai bine zis ne focalizat.
Măcar nu exagerează cu înfrumuseţarea cu efecte Beauty. În condiţii low light am început cu captura Bokeh, cu rezultate întunecate dar acceptabile la claritate. Sursele de lumină au arătat bine, fără artefacte şi halouri excesive. Rar a scăpat şi o captură cu un galben mai cald, mai spre portocaliu, dar s-a întâmplat.
Culorile au fost mulţumitoare şi testul cu logo-ul Catena a fost rezonabil, deşi nu perfect, la felul în care face telefonul faţa luminii. Zoom-ul nu a fost rău deloc pe acea statuie şi claritatea a fost excelentă. Ar fi mers nişte extra luminozitate, dar ăsta poate la M3. Nu am văzut vreo nuanţă ciudată, în afară de 2-3 cadre.
Filmarea se face în format MP4, Full HD sau 4K la 20 Mbps şi 30 FPS. Aici cerul nu e prins prea bine, fiind cam alb. Restul de culori este OK şi avem un panning lin, fără motion blur şi focalizare rapidă şi precisă. Claritatea e OK pentru un telefon midrange, dar dynamic range-ul din fundal putea fi mai bun. Stabilizarea electronică e rezonabilă şi nu am remarcat vreun tremurat al imaginii sau pierdere de focalizare, deci puteţi filma din mers fără neajunsuri.
Zoom-ul nu a fost chiar impresionant, poate chiar mai puţin impresionant decât la foto. Schimbarea de expunere se face rezonabil, chiar şi cu soarele în faţă, când faci panning. Captura video selfie începe cam întunecat, dar se remarcă prin textura excelentă a pielii, stabilizarea electronică foarte bună şi focalizarea mereu pe chip. Şi nuanţele de culoare sunt OK şi schimbările de luminozitate când treci pe sub pomi.
Prima oară când a fost bine prins cerul în filmări a fost la captura video 4K, care arată excelent. Ai putea păcăli pe cineva că ai filmat cu un Galaxy S7, poate chiar Galaxy S8. Posibil ca uşorul tremurat de imagine să te dea de gol. Şi filmarea de obiecte în mişcare se face fără cusur şi cu focalizare precisă. Am crescut cu cel puţin 40% la video faţă de Max Pro (M1).
Din păcate la filmarea low light lucrurile nu mai sunt aşa roz. Telefonul filmează întunecat şi roşiatic, tenebros chiar. O fi bine focalizat şi stabilizat, dar apar şi ceva reflexii extra. Zoom-ul e totuși OK, dacă nu ar tremura imaginea mult de la lipsa de stabilizare. Şi al doilea clip a fost la fel de roşiatic şi tremurat, dar măcar fără flicker şi cu un zoom aproape convingător.
Claritatea a fost OK şi nivelul de zgomot rezonabil măcar. E nevoie de lucru la luminozitate şi culori noaptea. Trăgând linie se simte totuşi un salt clar faţă de ZenFone Max Pro (M1)!
Disponibilitate
Prețuri actualizate