Huawei Mate 20 Pro: Camera numărul 1 din 2018, mai degrabă la foto decât video

1.689 ori
<b>Huawei Mate 20 Pro: Camera numărul 1 din 2018, mai degrabă la foto decât video</b>Iată-ne ajunşi şi la cameră, magnum opus-ul celor de la Huawei. Mai ţineţi minte când lumea cumpăra telefoane Huawei doar pentru că erau frumoase, pe vremea seriei Ascend? Treptat au început să se mişte bine pe optică, au cooptat Leica într-un parteneriat

Huawei Mate 20 Pro a fost testat în cadrul programului Orange Smartphone Tester.

Iată-ne ajunşi şi la cameră, magnum opus-ul celor de la Huawei. Mai ţineţi minte când lumea cumpăra telefoane Huawei doar pentru că erau frumoase, pe vremea seriei Ascend? Treptat au început să se mişte bine pe optică, au cooptat Leica într-un parteneriat şi au fost primii au insistat mult pe Bokeh/Wide Aperture şi jocul cu perspectivă şi adâncimea. Marea problemă Huawei a fost mereu filmarea totuşi. Dacă au învins neajunsurile aflaţi mai jos.

Video-review Huawei Mate 20 Pro, secțiunea camera

Huawei Mate 20 Pro inaugurează un nou design de cameră, în formă de pătrat şi rămâne la 3 cameră, ca Huawei P20 Pro, doar că dispuse în acest nou format. Tehnologia Leica este la posturi şi camerele sună în modul următor:

  1. Camera principală de 40 MP, wide angle, deschidere F/1.8
  2. Camera Ultra Wide de 20 MP, deschidere F/2.2 (o noutate, în locul celei monocrome de pe Huawei P20 Pro)
  3. Camera Telephoto de 8 MP, cu deschidere F/2.4 şi zoom optic 3X, dar şi zoom hibrid de 5X

Şi lista nu se termină aici. Avem şi telemetru laser, PDAF, Contrast Focus, bliţ dual LED, funcţii AI şi stabilizare optică. Pentru selfie primim o cameră de 24 de megapixeli, cu deschidere F/2.0. Apropo AI-ul e capabil să recunoască 1500 de scene diferite. Ce m-a uimit pe mine e că ştie şi când e momentul să facă o captură Portrait şi chiar o face fără probleme. Acea superbă fotografie cu Samsung Galaxy A9 (2018) din spate de la lansarea sa în România e făcută în acest mod, cu AI-ul dându-şi seama că e nevoie de Portrait.

Aplicaţia Camera porneşte rapid, fotografiile se fac foarte rapid, dar e ceva sacadare la zoom in/out pentru că facem trecerea între 3 camere totuşi. Am întâlnit asta mai ales la video, iar saltul de la 2X la 0.6X fără a trece prin 1X se lasă cu bruscări de imagine, plus modificare de tonalitate la culori (camera wide angle se face vinovată de acest luctu).+

Funcții camera Huawei Mate 20 Pro

Focalizarea camerei se face foarte rapid, iar printre modurile de captură avem evident Portrait, cu noi filtre şi opţiuni de Studio Lighting. Mi se pare puţin aiurea cea de vitralii sau de jaluzele, dar e OK cea Pop. Avem şi Night Mode, Aperture, AI Zoom (o noutate, care ţine mereu subiectul centrat când filmăm). Continuăm cu lista de moduri şi dăm peste captura monocromă, Panorama 3D, captura sub apă (Underwater), Light Painting, Filter, Documents, Slow Motion (până la 960 FPS în HD), AR Lens.

Mai putem alege şi 3 variante de colorit: Standard, Vivid şi Smooth şi există şi fotografiile în mişcare (Moving Photos). Master AI poate fi dezactivat dacă simţiţi că deformează culorile.

Iată-ne ajunşi la galerie şi aflați că am ajuns la cota de 1000 de poze făcute cu acest telefon. În Timişoara și Bazoș, Bucureşti, Portsmouth şi Londra. Am luat telefonul cu mine într-o mică vacanţă, de aici şi călătoria să. Începem cu menţiunea că am făcut deja şi o comparaţie între Apple iPhone XS Max şi Huawei Mate 20 Pro, comparaţie cu vot în orb, iar Mate 20 Pro l-a surclasat destul de clar pe terminalul Apple.

Huawei Mate 20 Pro versus Apple iPhone XS Max

Se remarcă în special la dynamic range-ul cerului, care arată bine, fără a fi ars în vreun fel sau deformat la culori. Zoomul este fantastic şi până acum Huawei P20 Pro şi Galaxy Note 9 făceau legea aici, iar iPhone XS Max nu stătea nici el rău. Acum Huawei Mate 20 Pro este regele zoom-ului, atât ziua, cât şi noaptea. Chiar şi fotografiile cu zoom 5X sau chiar şi un 8X au detalii excelente.

Vedeţi treaba asta la acele capturi de la grădina zoologică, unde nu ai voie să te apropii de animale aşa că zoom-ul e vital. Uitaţi-vă la capul de struţ, la acel urs, maimuţe şi alte vietăţi. Toate detaliile se văd foarte clar. Iar acea domnişoară surprinsă la lansarea lui Samsung Galaxy A9 (2018) (colega de breaslă de la Digi 24) apare într-o fotografie cu zoom cel puţin 3X.

Bokeh/Portrait arată bine şi spre deosebire de iPhone XS Max parcă nu a mai tăiat urechi, bărbi, perciuni şi alte bucăţi de faţă. Mi se pare că acele filtre Studio Lighting accentuează contrastele de pe faţă şi implicit şi ridurile. Culorile sunt clar mai bine calibrate decât la Huawei P20 Pro şi nu am mai văzut vreo vegetaţie arsă. Mă rog, nu e totul chiar 100% perfect.

Am capturat nişte frunze roşii şi culoarea a fost deformată spre mov, iar la un moment dat am făcut o poză cu un tricou al meu cu naţională Olandei şi e în total altă galaxie portocaliul sau decât cel real. Iată cele păstăi verzi de fasole par puţin radioactive în farfuria de la restaurant. Culorile sunt aprinse, dar se întâmplă mult mai rar şi mai puţin excesiv decât la Huawei P20 Pro.

Nu mai avem supraexpunere, detaliile arată bine la zoom (inclusiv pe PC), dar pentru o calibrare perfectă a culorilor veţi recurge mai degrabă la un Galaxy Note 9 şi iPhone XS Max. Capturile foto cu mâncare arată superb, cu texturi perfecte şi eu ca jurnalist tech mi-am făcut treaba excelent la evenimentul Samsung pe care îl tot menţionez. Ajută şi zoomul când ai de făcut poze pe o scenă îndepărtată.

Simt nevoia să precizez că la prim-planuri cu flori, o nucă, o statuie de jucărie durează mult să focalizezi că lumea pe subiect şi uneori camera tinde să focalizeze pe ce e în spate. Pe lângă zoom-ul necontestabil de bun şi Bokeh-ul un pic mai bun decât iPhone, aş spune că acest telefon face cele mai bune selfie-uri din 2018. Mă refer în special la detaliile lor, la claritate, coloritul tenului, situaţii dificile (aveam soarele în spate pe ţărmul din Portsmouth).

Până şi fundalul arată bine, hainele de pe mine au fiecare fibră randată bine şi în general totul a arătat excelent. Cu zoomul mergi până în porii porilor. Avem şi câteva capturi ultra wide angle reuşite, pentru cei care pleacă în vacanţă şi vor să prindă mai mult peisaj. Panorama măsoară 9792 x 2304 pixeli, iar la fotografiile la interior nu am remarcat să fie prea mult zgomot

Probleme focalizare close up
Probleme la focalizare pe subiectele din prim-plan de dimensiune mică

Zic că depăşim Huawei P20 Pro cu 15%, poate chiar 20%, fie şi numai pentru că avem culori ceva mai puţin supraexpuse. Practic în afară de 2-3 culori aiurea şi focalizare la closeup, camera e perfectă ziua.

Noaptea ştiţi deja că Huawei Mate 20 Pro bate iPhone XS Max destul de clar la testul comparativ. E de ajuns să vă uitaţi la felul cum arată apa la acele fotografii cu oraşul noaptea şi apa curgătoare de lângă. Plusează la claritate, are mai puţin zgomot, calibrează mai bine culorile. Acel simbol Catena arată mai convingător decât pe iPhone XS Max şi nu sunt exacerbate sursele de lumină.

Şi dacă vreţi şi mai şi, orice întunecime şi urmă de nuanţă mov e scoasă cu Night Mode. Ştiu că am menţionat în recenzia video că avem aici capturi un pic mai întunecate decât la Galaxy S9 sau Note 9. Ei bine asta se rezolvă fix cu Night Mode, care face din noapte zi, fără  vreun sacrificiu de culoare şi claritate. Se poate bate cu Night Sight de pe Pixel 3, cel puţin la prima vedere şi clar nu regreţi că nu ai deschidere F/1.5 aici.

Night Mode off și on

Luminile stradale şi peisajele nocturne au un galben natural, autentic, iar egalizarea felului în care cade lumină peste peisaj e perfect făcută. Claritatea e perfectă şi culorile sunt chiar mai bine reglate decât ziua. Chiar nu am ce să zic de rău aici şi până şi zoomul pe acea statuie din centrul Timişoarei e perfect. Stâlpii de iluminare stradală au halouri OK că dimensiune şi nu avem reflexii aiurea

Fotografii wide angle nesatisfăcătoare în condiții low light

Singurul neajuns e când treci la camera ultra wide angle noaptea. Ea scoate poze roşiatice, curbate şi care nu arată prea măgulitor. Pare ceva scos cu un telefon midrange. Păcat că majoritatea concertelor au loc noaptea şi dacă vrei să prinzi mulţimea o să iasă roşie. Şi bliţul a fost în grafic, fără să înece imaginea în alb sau albastru. Avem record absolut la zoom pe logo-ul UPC (foto fără zoom) şi Bioclinica  (foto fără zoom) din Timişoara.

Locul întâi şi la foto nocturn.

Trecem la captura video, unde din start menţionez 2 neajunsuri: nu avem filmare 4K la 60 FPS şi captura Super Slow Motion e doar HD şi nu Full HD ca la Samsung. Revenind la sentimente mai bune, aflaţi că avem o claritate deosebită la captura video, fie ea şi numai Full HD. Zoomul este perfect şi vă las să vă uitaţi la acea captură de la marginea mării sau la zoo cu acel struţ iubareţ.

Textura obiectelor şi animalelor surprinse este excelentă, chiar şi cu zoom şi nu am simţit vreo deformare de culoare aici. Mă rog, în afară de momentul când faci zoom out şi dai în 0.6X şi se deformează puţin imaginea, dar se revine la 1X cu o apăsare pe ecran. Aş zice că avem dynamic range bun, dar cerul e deseori prins alb în zona superioară a imaginii, problema avut şi cu iPhone XS Max.

Microfonul s-a descurcat cu vântul infernal din Portsmouth destul de OK şi am avut un panning eficient, fără defocalizări şi motion blur. Schimbările de expunere din situaţia dificilă de pe plajă (soare în față vânt puternic, zone întunecate şi iluminare) s-au făcut discret şi adecvat. Filmarea selfie a fost de nota 10 din 10, absolut perfectă, cea mai bună din 2018. Uitaţi-vă la claritate, focalizare, detalii, culori. Ai zice că este o cameră principală, nu frontală selfie.

Culmea e că nici stabilizarea nu e rea la camera principală, când ne-am plimbat pe digul din Portsmouth. Zero flicker şi defocalizare şi claritate excelentă. Nisipul şi scoicile au avut o textură plăcută şi iarăşi culorile au fost în grafic. Captură 4K la malul mării e perfectă. Mi s-a părut că filmarea Full HD la 60 FPS nu a fost chiar clară, a avut culorile deformate (cerul acela albastru bleu albicios e ridicol), deci zic să evitaţi acest mod de captură. Probabil contribuie camera ultra wide la el.

E şi supraexpunere în acel mod apropo. Ce e sigur aici e că spre deosebire de Huawei P20 Pro nu avem supraexpuneri şi arsuri, stabilizarea e cea mai bună din istoria Huawei şi zoomul este şi el pe locul întâi. Captura Super Slow Motion iese bine doar dacă ai destul soare, dar chiar şi aşa pare să nu fie peste ce oferă un Galaxy S9, la atâtea luni distanţă. Sunt multe superlative, dar zic că Note 9 şi iPhone XS Max filmează mai bine.

La captura low light video apare călcâiul lui Ahile. În primul rând scădem la filmare la 27 FPS în loc de 30 FPS, apoi imaginea tremură serios când ne mişcăm sau filmăm din mers. Luminile stradale ar fi OK, dar apar ceva reflexii extra, parcă. Culorile sunt în grafic, toate nuanţele sunt OK şi mărimea halourilor e rezonabilă. Am făcut şi panning fără motion blur, zoom satisfăcător şi am avut detalii gârlă.

Microfonul iarăşi şi-a făcut treaba bine, dar nu pot să trec peste stabilizarea slabă noaptea. Suntem clar sub 5-6 alte flagship-uri din această cauză. Şi la captura aceea cu centrul Timişoarei, după ce am dat zoom out imaginea s-a înroşit şi a devenit deformată, curbată, deci atenţie la asta. Sincer să fiu filmarea nocturnă e punctul slab al telefonului şi nu se simte ca upgrade nici de la P20 Pro nici de la Mate 10 Pro.

Cu toate acestea, partea foto cântăreşte serios aici şi aş spune că avem cea mai bună cameră foto din 2018 până acum, iar la video Huawei a progresat mult.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×