Dacă până acum HTC U12+ a avut ceva bube în acest review, acum a venit timpul să relatăm despre un aspect pozitiv. E drept că ne aşteptam la aşa ceva după un HTC 10 şi HTC 11 care au fost excelente la cameră. De această dată HTC a revenit la camera duală şi vorbim aici despre un telefon care obţine 103 puncte în testul DxOMark.
Îi lăsăm pe francezi deoparte şi trecem la testele noastre totuşi. Avem de-a face aici cu un telefon flagship care vine - cum am mai spus - cu o cameră duală, cu senzori de 12 MP + 16 MP, cu zoom optic şi stabilizare optică. Are şi senzor laser, PDAF şi Ultra Speed Autofocus 2, plus zoom digital 10x. Camera frontală este şi ea una duală, cu doi senzori de 8 MP. Revin la camera din spate pentru a sublinia că oferă filmare 4K la 60 FPS şi în mod bizar HTC nu a inclus şi captura video Super Slow Motion aici.
Video-review HTC U12+, secținea camera
Avem în schimb captura RAW, HDR Boost 2 şi o funcţie de zoom sonic, care vă poate permite să vă axaţi doar pe un instrument dintr-o orchestră spre exemplu, atunci când filmaţi vreţi şi un audio mai bine "ţintit". Avem şi filmare cu acustica 3D şi HiRes, plus o combinaţie între OIS şi EIS pentru stabilizare. Totul se încheie cu un bliţ dual LED, iar obiectivele din spate au deschideri de F/1.75 şi F/2.6.
Interfață garfica cameră HTC U12+
Interfaţa camerei e cum am lăsat-o pe modelele de anul trecut, iar focalizarea a fost şocant de rapidă. Şi fotografierea s-a realizat rapid aş spune. Mi-a plăcut mult cum arată textura mâncărurilor fotografiate, plus culorile acestora. Avem un zoom excelent, la egalitate cu Huawei P20 Pro, care a fost zeul zoomului pe un telefon mobil. Am început lejer, de weekend, cu prim planuri cu flori.
Foarte reuşite, dar în ziua de azi şi un telefon midrange se descurcă la acest capitol. Bokeh-ul este şi el în ecuaţie, că tot avem cameră duală, dar este un caz clasic de "Bokeh arată mai bine fără Bokeh", ci doar atunci când faci un macro priceput. Cât despre funcţia Portrait în sine, este cum ar zice americanul "Hit or miss". Uneori arată foarte bine, alteori e la nivel de Xperia XZ2, adică slab.
HDR-ul calibrează mai bine nuanţele cerului şi vegetaţiei care pot părea arse de soare, deşi în cazul lui HTC U12+ cerul a fost prins excelent în cadrele noastre. Un lucru care nu prea mi-a plăcut la acest HTC e nivelul detaliilor. Acestea nu se ridică la înălţimea unui flagship Sony spre exemplu sau chiar şi a unui Huawei. La selfie pot spune că am apreciat Bokeh-ul şi strălucirea tenului.
Scăpaţi de Beauty şi o să fiţi mulţumiţi de rezultate. În sfârşit un telefon care nu arde fundalul la selfie apropo! Panorama e generoasă, la 11.850 x 1550 pixeli, iar în mare HTC U12+ da senzaţia unui device pe picior de egalitate cu Huawei P20 Pro şi Sony Xperia XZ2. Mă refer la culori (îl bate pe P20 Pro la verde), claritate, Bokeh şi selfie. Arde fotografiile mai puţin decât Xperia XZ2 şi face selfie-uri mai bune decât HTC U11 sau decât Galaxy Note 8 aş spune.
Egal cu Galaxy S9+ şi iPhone X de asemenea, iar culorile sunt de top 3 2018. Fotografiile low light sunt foarte luminoase, fie că activaţi bliţul sau nu. Culorile au arătat excelent şi cumva până şi zoomul a fost în grafic. Halourile stâlpilor de iluminare au fost OK că dimensiuni şi deşi am fost satisfăcut de luminozitate, nu suntem la nivel de Galaxy S9+ sau Pixel 2 XL aici.
Am remarcat că apar şi nişte efecte în stil Sony Xperia XZ2 şi că se mai strecura nişte portocaliu şi purpuriu să ne strice ploile. Rămânem cu claritate, culorile şi bliţul.
Cât despre filmare, combinaţia de OIS şi EIS a fost pusă la treabă şi rezultatul nu e rău deloc. Claritatea a rămas mereu neştirbită, verdele vegetaţiei, albastrul cerului şi roşul jucăriilor din parc au fost mereu aşa cum le percepea şi ochiul meu. Filmarea 4K a fost clară, panning-ul nu a generat vreo deformare neplăcută şi cerul a arătat mereu bine.
Nu am avut supraexpunere, iar zoomul a mers bine până la 2X, hai până la 4X dacă ne simţim generoşi. Din păcate vloggerii trebuie să se cuminţească pentru că la filmarea cu camera frontală am avut ceva arsuri. Microfoanele îşi fac treaba şi aş spune că telefonul o să fie satisfăcător la Electric Castle, UNTOLD sau Summer Well. Prind suficient başi, voci clare şi ambianţa.
Am încercat şi acel zoom sonic şi aş zice că mai e un pic de lucru şi acolo. Faţă de HTC U11 stăm mai bine la culori şi expunere. În 2017 cerul era alb dacă era soarele prea puternic. Nu a fost nici un moment în care să simt că acest telefon nu ar înlocui cu brio un handycam. Suntem iar la egalitate cu Sony Xperia XZ2, Samsung Galaxy S9+ şi Huawei P20 Pro.
Faţă de P20 Pro avem culori mai bine, iar la stabilizare chiar dacă stăm bine nu intrăm în zona lui Steadyshot chiar. Filmarea nocturnă se lasă cu panning fără "dâre", fără motion blur sau vreo ciudăţenie. Claritatea este că ziua şi culorile aidoma. La captura video din mers o să vedeţi şi bătrânul nostru inamic, flicker-ul. Apar şi ceva artefacte la un moment dat, ştiţi voi acele puncte multiple de lumină când creăm un unghi cu sursele de lumină din cadru.
Aş spune că noaptea iPhone X şi Galaxy S9+ fac o figură mai frumoasă, chiar dacă îmi place claritatea şi luminozitatea aici. Resimt saltul de la HTC U11, asta e clar. Păcat că nu am apucat să testăm şi HTC U11+ anul trecut pentru a vedea cum stăm şi faţă de el. Singurul lor unde e loc de îmbunătăţire e zoomul poate şi filmarea selfie.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- QuickMobile.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Vodafone.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul