Apple a vrut să ne arate că poate da răspunsul telefoanelor Google Pixel prin intermediul acestui iPhone XR. El vine cu o cameră singulară doar, de 12 MP, cu deschiderea diafragmei F/1.8, bliţ quad LED dual tone şi stabilizare optică. Poate filma în 4K la 60 FPS. Practic iei camera principală de pe iPhone XS şi XS Max şi o pui pe iPhone XR, fără cameră secundară. În zona frontală se află camera selfie de 7 MP, care ştie să filmeze în Full HD la 60 FPS şi are deschidere F/2.2.
A fost păstrat modul Portrait, dar cu mai puţine opţiuni decât la XS şi avem şi Smart HDR, dar şi controlul adâncimii imaginii. Menţionez şi faptul că avem o captură foto realizată foarte rapid, focalizarea este la rândul său rapidă, dar tot nu sunt mulţumit că setările rezoluţiei de filmare sunt ascunse prin Settings, nu în interfaţa camerei.
Trecând la galeria foto, iPhone XR a fost un veritabil globetrotter şi l-am folosit să fac sute, dacă nu chiar mii de cadre, inclusiv în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Paris. Fotografiile realizate ziua sunt bine echilibrate, atât la colorit, cât şi la contrast şi când vine vorba de dynamic range. Cerul a fost perfect surprins, detaliile se văd bine, chiar şi la o rezoluţie relativ mică.
Bradul de Crăciun de la Braşov arata excelent în poze. HDR-ul şi-a făcut treaba bine accentuând contraste şi scoţând la lumina zonele mai întunecate. Culorile au fost vii şi iPhone XR a bifat acel "gloss" specific iPhone-urilor. Chiar şi dacă o cameră telephoto, acest model livrează pe partea de zoom, având detalii mulţumitoare.
Claritatea şi culorile rămân în grafic chiar şi când faci fotografii la apus. Panorama este detaliată şi singură obiecţie ar fi că uneori apare o tentă albă în zona cerului, unde se întâlneşte cu casele. Selfie-urile şi fotografiile Portret arata excelent şi nu le separă nimic de iPhone XS Max. E drept că decuparea subiectului uman nu e mereu 100% perfectă şi mai "mănâncă" din haine, urechi, perciuni, podoabă capilară, unde există blur în plus.
Am avut şi cadre contre jour reuşite, capturi de mâncare la interior care arată apetisant, deşi au fost şi câteva situaţii când fotografiile de la interior au ieşit mişcate. iPhone XR a făcut faţă cu brio totuşi unei săli de conferinţe din Paris, la prezentarea Orange 5G, unde era foarte întuneric şi brusc se aprindea o sumedenie de reflectoare.
iPhone XR şi-a arătat adevărata faţă în condiţiile low light, mai ales pe malul Senei şi în Timişoara. În Timişoara vedem piatra cubică redată clar, avem cadre luminoase şi culori bine calibrate. Face faţă şi surselor de lumină, fie că e vorba de acel logo Catena sau stâlpii din Paris. Chiar şi în condiţii de lumină slabă claritatea rămâne de top.
A se remarca şi modul în care se reflectă luminile în apă, lucru greu de întrecut de alte telefoane din 2018. Contrastele sunt excelente şi zgomotul e mult mai puţin decât vă aşteptaţi. Ca punct de reper avem captura cu Piaţa Sfatului pe timp de noapte, care e foarte viu colorată şi reuşim să prindem şi subiecţi în mişcare şi lumini puternice, fără vreo deformare sau artefact.
Suntem de acord cu DxOMark, acesta este telefonul cu cea mai bună cameră singulară din 2018.
Am făcut şi teste de filmare, remarcând o focalizare foarte rapidă şi precisă, culori excelent redate şi un microfon care a prins perfect ambianta de Crăciun, melodii, voci umane, forfotă, colinde. Schimbările de expunere s-au făcut OK la panning, poate puţin prea brusc în anumite momente. Ca şi la iPhone XS Max, cerul pare cam alb în anumite situaţii.
Stabilizarea optică şi-a cam dat în petec zic eu, pentru că avem motion blur şi flicker, chiar dacă nu excesiv. Suntem sub Galaxy Note 9 la acest capitol şi sub Huawei Mate 20 Pro. Cred că Apple a scos mai bine de atât şi cu stabilizare electronică pe modele mai vechi şi nu îmi explic ce nu a mers bine aici. Sunt totuşi mulţumit de zoom, iar la filmarea cu camera selfie, zic că vloggerii pretenţioşi nu o să fie prea mulţumiţi.
iPhone XS Max mă cam şocase cu filmarea selfie slabă şi nici iPhone XR nu e departe. Avem neclaritate facială, stabilizare slabă, fundal mult prea neclar. Dacă nu ne mişcăm excesiv faţa arată rezonabil, dar am văzut mai bine de atât pe câteva device-uri. Neapărat să ţinem telefonul cu 2 mâini. Cine rămâne la filmare 4K la 60 FPs cu camera principală o să fie mereu mulţumit de rezultat şi o să aibă amintiri de neuitat, cum am obţinut eu la Paris şi Braşov.
În principiu o cameră mulţumitoare, excelentă la foto, dar cu 2-3 "carii" la video.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- Orange.roaflă prețul
- PCGarage.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- QuickMobile (cupon -3%: QUICK202)află prețul
- Altex.roaflă prețul
- eMAG.roaflă prețul
- EuroGSM.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul