A venit un nou final de săptămână, cu Mobicast la pachet, iar în acest videocast ajuns la numărul 117 discutăm despre produse viitoare, mai degrabă decât cele actuale. Aflăm detalii despre evenimentul Google I/O 2016 de săptămâna viitoare, noi zvonuri despre OnePlus 3 şi despre Moto X 2016. Discutăm şi despre Xiaomi Mi Max, răspundem la întrebări şi vorbim despre filmul cel nou Captain America.
Recapitulând cu privire la modelele aflate în teste, acum ne jucăm cu Allview P8 Energy Pro, iar Allview V2 Viper i4G îşi va avea câştigătorul anunţat în curând. Mai avem în teste şi Samsung Galaxy A3 (2016), Huawei P8 Max, dar şi un handset Vernee. Trecând la ştiri, aflaţi că Microsoft Surface Book 2 ar urma să debuteze în iunie, cu ecran 4K şi port USB Type-C, conform unor zvonuri.
Terminalul ar urma să adopte teoretic nouă linie de procesoare Intel Kaby Lake, deşi ele erau aşteptate mai degrabă la final de an. Am putea vedea şi un salt la 1 TB de stocare şi un nou Surface Pen sau o nouă tastatură. Preţul va fi peste 1000 de dolari, asta e clar. A fost în sfârşit anunţat şi Xiaomi Mi Max în sfârşit, după o lungă perioadă de teasere.
Exact cum arătau zvonurile, phablet-ul are un ecran de 6.44 inch, o carcasă unibody din metal şi cântăreşte 203 grame. Măsoară 7.5 mm în grosime şi are rezoluţie Full HD, baterie de 4850 mAh, camera principală de 16 megapixeli, camera selfie de 5 MP şi două slot-uri SIM. Primim şi procesor Qualcomm Snapdragon 650, 3 GB RAM, 32 GB stocare şi va exista şi o variantă cu 4 GB RAM şi 64 GB, plus procesor Snapdragon 652.
În ce îl priveşte pe Motorola Moto X (2016), o serie de dezvăluiri foarte interesante despre acest model au apărut pe web. În primul rând am descoperit că vor exista două versiuni ale acestui smartphone: Vector Thin şi Vertex. Ambele merg pe modularitate şi au pini speciali în spate, pentru ataşarea de capace spate cu extra funcţii. Telefoanele vor avea ecrane AMOLED de 5.5 inch, iar Vector Thin va aduce o rezoluţie Quad HD şi o talie incredibilă de doar 5.2 mm.
La bord va fi un procesor Qualcomm Snapdragon 820, 32 GB stocare şi 3 sau 4 GB RAM, plus o cameră de 16 MP. 6 module pentru ataşat în spate ar fi gata, unele cu difuzoare stereo, altele cu module de cameră, un pico proiector şi un capac rugged cu lentila wide angle. O veste interesantă a fost cea legată de anunţul asistentului virtual Viv, care e realizat de creatorii Siri şi aduce un nou nivel de interacţiune a utilizatorului cu AI-ul.
Rezultat a 4 ani de muncă, Viv are un aspect unic: la fiecare comandă a utilizatorului el începe să scrie un program, practic să creeze software, ca un programator uman. Această funcţie se numeşte dynamic program generation şi la Techcrunch Disrupt am văzut un demo al asistentului, care a trimis bani unei persoane, a primit o comandă de a cumpăra flori, a rezervă o masă la restaurant sau o maşină la Uber.
Totul s-a făcut direct, fără extra paşi sau întrebări. Viv e foarte rapid şi intuitiv, dar deocamdată nu are şi feedback vocal. Un alt experiment interesant a fost realizat de 3 absolvenţi ai Politehnicii din Bucureşti, care au lansat o aplicaţie capabilă să detecteze radiaţiile din atmosferă. Ea este un hit în App Store în zona Utilities.
Totul se bazează pe senzorul CMOS din telefonul mobil, care e sensibil la radiaţii gama şi poate crea mici linii sau puncte pe imagine, chiar dacă e acoperită cameră. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la dezastrul de la Chernobyl aplicaţia a devenit brusc şi mai populară. În cadrul dezvoltării sale au fost făcute teste, inclusiv în Ucraina, aproape de zona afectată. Softul costă 2.99 euro în App Store şi reuşeşte să elimine din spectru lumină vizibilă şi o lasă doar pe cea invizibilă, care are destulă energie pentru a penetra banda şi radiaţiile X şi Gamma.
Revenind la ştiri, Huawei a lansat telefonul Honor V8, primul model cu brand propriu şi rezoluţie Quad HD. E drept ca şi Nexus 6P a avut rezoluţie Quad HD, dar el era sub brand Google. Handsetul vine cu corp metalic unibody, cu grosime de 7.75 mm şi are un panou frontal din sticlă 2.5D. Acest model are ecran cu diagonală de 5.7 inch, procesor HiSilicon Kirin 950, 4 GB RAM şi 64 GB stocare, plus o cameră selfie de 8 MP, dar şi camera duala cu tehnologie Leica, în stil Huawei P9.
HTC între timp a lansat telefonul Desire 628, cu ecran HD de 5 inch, 3 GB RAM, Android 5.1 Lollipop şi procesor octa core MediaTek MT6735, dar şi baterie de 2200 mAh. Are o cameră de 13 megapixeli în spate, frontală de 5 MP şi suport pentru conectivitate 4G LTE. Avem parte şi de două variante de culoare, pentru acest device şi difuzoare stereo BoomSound.
Evident subiectul săptămânii îl reprezintă pregătirile pentru Google I/O 2016, conferinţa care debutează pe 18 mai şi tine până pe 20 mai. Ea ne va aduce detalii extra despre Android N, probabil şi numele oficial, care ar putea fi Nutella sau Nougat, eventual doar Android 7.0. În fine, vom vedea un keynote pe 18 mai, la ora 20:00 şi veţi primi şi live blog de la Mobilissimo.ro.
Sundar Pichai, CEO Google va fi prezent pe scenă ca amfitrion, iar pe lângă Android N, cu al său split screen, Doze mai eficient şi Vulkan API, aşteptăm şi o posibilă tableta Nexus 7 2016, noi telefoane Nexus, un Google Cardboard 2, un Android VR, Project Tango evoluat, Android Wear nou, detalii despre automobile autonome şi Project Ara, plus Android TV.
De asemenea, aflaţi că au tot apărut în ultima vreme imagini cu OnePlus 3, care par să indice un design destul de generic de această dată, unul unibody metalic, care duce puţin cu gândul la un Samsung, HTC sau Meizu. Se discută despre 4 GB RAM la bord sau 6 GB şi e bizar că a dispărut telemetru laser şi avem un singur blitz LED, nu prea promiţător. În spate s-ar afla o cameră de 16 MP şi la bord o baterie de 3500 mAh.
Am trecut apoi la FAIL şi WIN, cu FAIL-ul fiind legat de Instagram, noile sale logo-uri şi interfaţa. Instagram are sub umbrelă proprie atât aplicaţia sa, cât şi softurile Boomerang, Hyperlapse şi Layout. Avem acum un UI alb/negru şi iconuri skeumorphice în stil iOS 7, deloc apreciate de public şi nici de mine. Iconul vechi Instagram era mult mai bun şi au apărut deja o grămadă de meme-uri şi ironii.
Că WIN e faptul că ASUS s-a trezit şi a început să înlătura din bloatware-ul de pe modelele ZenFone. A început cu o actualizare a lui ASUS ZenFone 2 Laser, care ajunge la Android 6.0 şi pierde 22 de aplicaţii bloatware, deocamdată doar pe varianta de 5 inch. Mereu am criticat bloatware-ul pe ZenFone-uri şi ne bucura această veste.
Am trecut apoi la întrebări şi am răspuns legat de prezenţa lui Android Auto pe o maşină la noi în ţară şi dacă estimez că va ajunge vreodată pe O Dacia. Am vorbit despre parteneriatul dintre Fiat-Chrysler şi Google, dar şi despre Nintendo NX. Am răspuns la o întrebare legată de LG G Flex 2 şi dacă va mai există G Flex 3. Pe YouTube am fost întrebat ce nume va purta Android 7.0, dacă voi face review la iPad Mini 4, dacă iPhone 7 va bate Galaxy S8, de ce nu mai facem review la laptopuri şi cum mă purtam în şcoală, liceu sau facultate.
Am oferit şi o părere despre formaţia Aerosmith şi despre serialul The Flash. În secţiunea Diverse am vorbit despre filmul Captain America: Civil War, pe care l-am văzut recent şi care mi s-a părut foarte slab la dialog şi poveste. Nu am avut un villain real, nici efecte speciale deosebite şi 3D-ul a fost prost implementat, dându-mi dureri de cap, ceva ce nu am mai păţit până acum.
Am avut şi o urmărire în Bucureşti, care până la urmă a ajuns în Germania, printr-un melanj foarte bizar de peisaje şi forţe de ordine. Sebastian Stan, aka Bucky cumpăra prune la Obor într-o scenă, în care vorbea în romană şi nu am avut nici măcar o bătălia finală uriaşă, cum ni s-a promis. Spiderman e foarte prost ales, iar Ant-Man a fost enervant.
Am recomandat şi câteva jocuri, precum Fast Like a Fox, un platformer pe bază de sărituri şi alergat, cu o vulpe şi o grafică abstractă, plus un concept de temporizare interesant. Am jucat şi foarte slabul Mowgli's Run, un Temple Run plin de bug-uri, dar şi Şea Hero Quest, care cu fiecare minut jucat oferă cercetătorilor date despre modul în care funcţionează creierul uman şi îi aduce mai aproape de dezvoltarea unui leac pentru dementa.
Jocul în sine implica explorarea marilor în căutarea de creaturi acvatice sau puncte de reper. Am cumpărat şi Ratchet and Clank pe PS4, ca un cadou târziu de Paşte, iar platformerul m-a dus pe vremea lui Crash Bandicoot, având o poveste surprinzător de solidă şi haioasă. Armele arată excelent şi vulpoiul cu urechi uriaşe e foarte amuzant prin păţaniile sale, ca şi roboţelul Clank.
Am încheiat cu o recomandare de serial cinic şi vulgar, cu consultanţi pe milioane de dolari, House of Lies, cu Don Cheadle şi Kristen Bell că actori. La final am amintit de tragedia fotbalistului de la Dinamo, Patrick Ekeng, a cărui inimă a cedat săptămâna trecută, un moment devastator pentru fotbalul românesc şi o nouă victimă a sistemului medical de la noi. Un moment trist şi oribil pentru sport şi nu numai.
Acesta a fost Mobicast 117 şi ne veţi găsi tot aici şi săptămâna viitoare, după I/O 2016.