Motorola Edge 40 Pro a sosit şi dincolo de un rebranding pentru Moto X40 cel lansat în China deja, avem aici un telefon care se întoarce la originile seriei. Pune accent pe gaming şi securitate, pe capturi Portrait avansate, cel mai bun procesor Snapdragon şi un design îngust şi rotunjit. Are două camere de 50 MP în spate şi surprinde printr-o stabilizare specială care ţine orizontul drept.
Are şi Android 13 la bord, cu o nouă versiune de My UX. Costă 900 de euro şi îl scoatem din cutie mai jos.
Unboxing și design
Găsim în cutie încărcătorul de 125W, cablul de la USB-C la USB-C, manualul, husa şi o cheiţă pentru sloturi nano SIM. Cumva mi se pare că Moto a revenit la ideea de bază a seriei Moto Edge. E vorba despre telefoane înguste şi lungi cu muchii curbate ale ecranului. Îl simt că pe primul Motorola Edge pe acest Edge 40 Pro. E foarte curbat pe margini, ba chiar "quad curved", deci şi la colţuri. Măsoară 8.59 mm în talie şi cântăreşte 199 de grame. Are certificare IP68 şi vine pe nuanţe precum Interstellar Black şi Lunar Blue.
Motorola Edge 40 Pro e fabricat din sticlă şi aluminiu, cu protecţie Gorilla Glass Victus în faţă, plus o protecţie din plastic aplicată din fabrică. Certificarea IP68 aduce aici protecţie contra prafului, nisipului şi mizeriei, nu doar apei. Spatele e unul soft touch, plăcut la atingere, iar telefonul mi s-a părut iniţial alunecos, dar îl ajută foarte mult îngustimea pentru a fi manevrabil.
Display şi hardware
Ecranul este un P-OLED de 6.67 inch, cu rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli şi refresh rate de 165 Hz. Are şi protecţie Gorilla Glass Victus, suport HDR10+, Dolby Vision şi protecţie Low Blue Light. Atinge 1600 nits de luminozitate şi confirm că e foarte luminos. Mi se pare totuşi cam overkill refresh rate-ul pentru un telefon care nu e de gaming. Sau poate că îl putem vedea că un telefon de gaming... deşi muchiile curbate ale ecranului zic că ştirbesc un pic din experienţă.
Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 de 4 nanometri, însoţit de 12 GB RAM LPDDR5X şi 256 sau 512 GB stocare UFS 4.0. Are şi baterie de 4600 mAh, care se încarcă la 125W cu tehnologie Turbo Power Charge. Se încarcă la 15W wireless şi suporta încărcare inversă wireless la 5W. Alte dotări includ difuzoare stereo (unul e sus, unul e jos) cu tuning Dolby Atmos. Avem şi 4 microfoane la dispoziţie.
Pe partea de conectivitate primim NFC, două sloturi nano SIM, GPS, 5G, Wi-Fi 6E, plus un port USB-C 3.2, care scoate şi semnal video. Are şi Bluetooth 5.3 şi e Wi-Fi 7 ready. Primim şi cititor de amprente optic integrat în ecran. Rapid, precis, cum se vede în unboxing-ul video.
Cameră
Începem cu cea frontală, una deja clasică pentru Edge-uri, cu rezoluţie de 60 MP şi deschidere F/2.2, plus tehnologie Quad Pixel. În spate se afla o cameră principală de 50 MP, cu senzor de 1/1.5 inch, deschidere F/1.8 şi stabilizare optică. Are şi PDAF Omnidirectional, ba chiar All Pixel Focus, focalizare cu mult mai mulţi pixeli, de zeci de ori faţă de predecesori şi rivali. În spate se mai află o cameră de 50 MP, ultrawide, cu abilităţi de captură Macro la 3 cm, plus captură la 114 grade şi deschidere F/2.2.
Apare şi o cameră telephoto de 12 MP, cu zoom optic 2X şi axată pe captura Portrait. E generoasă cu captură de lumină, având deschidere F/1.6. Mă intrigă şi să văd în setări posibilitatea de a face captura Portrait la 3 distanţe focale. Camera principală are pixeli de 2 microni şi o altă noutate găsită aici este captura video cu Night Vision. Avem şi Auto Focus Tracking şi Dual Capture.
Clasicele opţiuni ale camerei sunt Panorama, Night Vision, Spot Color, Ultra Res, Time Lapse, captura RAW, Slow Mo. Văd că avem şi filmare 8K la 30 FPS. Pot să vă zic deja că teaser că Motorola Edge 40 Pro se pricepe la captura de preparate culinare, mai ales burgeri.
Software
Motorola Edge 40 Pro rulează Android 13, cu un nou My UX, zona unde customizezi look-ul interfeţei telefonului şi ai şi funcţii speciale ale sale. De la iluminarea muchiilor curbate, la animaţiile cititorului de amprente, culori, fonturi şi altele. Văd că My UX arata acum culori mai "mute" şi e mai minimalist că abordare. Avem parte şi de gesturi pentru activarea de funcţii şi aplicaţii, dar şi Moto Secure, care adună laolaltă un folder securizat, opţiuni legate de siguranţa reţelelor Wi-Fi, Privacy, dar şi noul Pin Pad Scramble. El amestecă cifrele de la PIN, încât să nu se uite nimeni peste umăr şi să îşi dea seama de PIN. Aici apare şi un Secure Folder.
Există şi zona de tuning pentru jocuri (performanţa, captură de ecran, DND), dar şi tuning Atmos, cu egalizare speakere. Avem parte şi de Ready For, care îţi permite să te conectezi la PC pentru a oferi funcţie de webcam prin intermediul telefonului sau a partaja conexiunea să celulară. Sau poţi conecta telefonul via cablu sau wireless la un monitor sau ecran. Odată conectat telefonul plus monitorul activează un mod de utlizare stil desktop, cu mouse şi tastatura conectate. Avem şi utilizarea monitorului pentru apeluri video, pentru gaming sau vizionare de filme.
Impresii
Motorola Edge 40 Pro se întoarce la rădăcini: telefon îngust şi curbat, refresh rate foarte mare şi extra securitate, personalizare şi productivitate. E o unealtă pentru divertisment şi productivitate, una puternică şi rafinată, dar mă tem pentru baterie. Resursele de aici par mari consumatoare de energie.
Pe hârtie mă impresionează funcţia de tinere a orizontului fix când filmezi, în stil Vivo X80 Pro, dar fără gimbal. Portrait-uri reuşite şi food photo foarte bun. Ar putea fi un hit dacă autonomia e bună şi camera e peste predecesori la modul clar.
Motorola Edge 40 Pro, prețuriactualizate: