Între Huawei P40 Pro şi Huawei P50 Pro a existat o distanţă considerabilă că moment al lansării (2 ani aproape), dar iată-l pe Huawei P60 Pro stabilind o anumită ciclicitate a lansărilor. E drept că Huawei P50 Pro debutase prin februarie 2022, dar hai să vedem ce e nou. Telefonul costă 5699 lei şi vine cu un ceas Huawei cadou la precomandă.
Avem de-a face cu un telefon lansat la momentul propice, în buza vacantelor, care adopta diafragma cu deschidere variabilă de la Mate 50 Pro, sticlă Kunlun glass şi stabilizare optică pe două camere. Are şi XMAGE în loc de Leica şi un spate care pe alb aduce cu... marmură sau perlele. Procesorul e însă last gen, Snapdragon 8+ Gen 1 şi e limitat la 4G ca modem.
Ce e în cutie
În cutie găsim o husă, cheiţa SIM şi slot Nano Memory, încărcătorul de 88W cu dublu port (USB-C şi USB-A), dar şi cablu de la USB-C la USB-A. Atenţie, nu poţi încărca două telefoane simultan cu încărcătorul cu două porturi.
Design
Mie îmi place acest design, dar unor colegi din redacţie nu. E polarizant. Huawei îl descrie ca aderent la stilul Rococo din Franţa şi "perlat", eu îl văd în stilul marmurei din bucătărie. Mă refer la spate evident şi el e conceput şi creat astfel încât fiecare unitate cumpărată să fie diferită. Măsoară 8.3 mm în talie şi cântăreşte 200 de grame.
Îl simt cu ochii închişi în mâna fix ca pe Huawei P40 Pro, e poate cel mai manevrabil flagship din 2023. Are certificare IP68 pentru rezistenţa la apă şi praf, ecran cu muchii curbate gentil şi curburi şi în cele 4 colţuri. Mai vine şi pe negru, cu ceva sclipici. E fabricat din sticlă şi metal, construcţie solidă şi greutate bine distribuită.
Display
Ecranul de 6.67 inch de aici este un OLED LTPO, adică vă cobora până la 1 Hz refresh rate. Are curburi pe lateral şi la colţuri, nu mai are decupaj pilula că alte flagshipuri Huawei şi e protejat şi de Kunlun Glass şi de protecţie din plastic. Rezoluţia este de 2700 x 1220 pixeli şi refresh rate-ul de 120 Hz.
Are touch sampling de 300 Hz pentru gameri şi PWM Dimming de 1440 Hz pentru a proteja ochii celor sensibili la flicker. Nu uităm şi de HDR, oferit aici ca tehnologia HDR Vivid.
Hardware
La interior găsim un prim compromis, procesorul Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 în loc de Snapdragon 8 Gen 2. Doar 4G, nu 5G, din cauza restricţiilor impuse de SUA. Oferă şi 8 GB RAM şi 256 GB stocare, dar şi slotul de nisa Nano Memory. Bateria de 4815 mAh se încarcă la 88W pe fir şi 50W wireless. Încărcarea la 50% se face în 10 minute.
Are şi difuzoare stereo, în mod curios cu unul sus, nu earpiece-ul pus la treabă, după model Xiaomi. Nu primim jack audio, dar primim următoarele opţiuni de conectivitate: 4G, Wi-Fi 6, GPS, NFC, infraroşu şi port USB-C 3.1.
Camere
Şi am ajuns şi la camere! E mult de spus aici, dar hai să începem cu camera selfie. Are 13 megapixeli, deschidere F/2.4 şi vine cu senzor ultrawide, ceea ce mă miră, dar nu e neapărat o idee rea. Prinzi mult din peisajul din spatele tău şi arată bine. Filmează 4K în 30 FPS.
În spate găsim o cameră triplă, cu senzor wide de 48 MP, cu diafragmă cu deschidere variabilă între F/1.4 şi F/4.0. E reglabilă fizic, ca la Huawei Mate 50 Pro şi ajută la realizarea de capturi Bokeh la nivel de DSLR, dar şi captură de peisaje clare la deschidere F/2.0. Are şi PDAF, stabilizare optică, telemetru laser. Mai sunt şi 10 paşi de deschidere virtuală.
Apoi vine şi cameră de 48 MP telephoto cu PDAF şi stabilizare optică, deschidere F/2.1 şi zoom optic 3.5X. A treia cameră e cea ultrawide, de 13 MP, cu deschidere F/2.2. Are blitz LED şi filmare 4K la 60 FPS. Tehnologia XMAGE e aici în locul celei Leica şi se manifestă sub forma filtrelor Vivid şi Bright, care fac că imaginile să aibă culori mai vii sau să fie mai luminoase.
Camera foloseşte o serie de lentile cu transmisie de lumină superioară, dar şi senzor RYYB, cu doi pixel galbeni pentru a capta culorile diferit de RGB-uri sau RGBW-uri. Avem şi Master AI, care recunoaşte cu brio scene, peisaje, flori, mâncare, Macro. Huawei mi s-a părut că a lăudat cel mai mult camera telephoto, care are şi funcţionalitate Ultra Night şi se descurcă mai bine noaptea. Face şi captură Portrait la zoom avansat. Tot camera tele e prima din domeniu cu lentile mulţi grup şi forma concavă, care ajută la propagarea mai bună a luminii, dar şi mecanism Long Travel Slide pentru acelaşi ansamblu de lentile şi o deplasare mai facilă a lor.
Huawei foloseşte un nou engine pentru texturi. În interfaţa camerei găsim opţiuni ca Monochrome, Time Lapse, Super Macro, Story Creator, Panorama, Light Painting, Documents, High Res, Stickers, Dual View, Snapshot, Slow Mo, AR Lens, Pro (cu captura RAW), Night, Aperture.
Software
Huawei P60 Pro rulează Android 12 cu EMUI 13.1 peste. Marea noutate e că putem pune un widget 3D cu condiţiile meteo în timp real pe Always On Display. Nu văd schimbări prea mari faţă de interfaţa de pe Huawei P50 Pro sincer să fiu, dar avem un AppGalleryi, cu multe zeci de mii de aplicaţii, de la ride sharing la comandă de mâncare, banking, socializare şi altele, inclusiv din România.
Avem şi o zonă de agregare a informațiilor utile în stânga homescreen-urilor, navigare prin gesturi, Dark Mode, un centru de interconectare a accesoriilor precum căşti şi ceasuri, dar şi Super Device pentru controlul dispozitivelor interconectate. Există şi productivitate prin conectarea la laptop Huawei şi transfer de date cu drag and drop, preluare de apel pe laptop, partajare de conectivitate 4G spre laptop MateBook.
Impresii
Am avut ocazia să testez cameră la festivalul Spotlight din Bucureşti, noapte şi vă spun că face o treabă excelentă. Şi ziua arată bine fotografiile şi am remarcat în special fotografiile cu mâncare, interioarele de clădiri (restaurant fistichiu roz) şi o cameră ultrawide fără deformări mari.
Apreciez unghiul larg al camerei selfie şi găsesc telefonul foarte comod de manevrat, zero tendinţe de scăpare. Păcat de software (Android 12), păcat de CPU, care e limitat la 4G. Camera pare să fie material de top 3 pe 2023.
Huawei P60 Pro, prețuri actualizate: