La final de iulie 2021, Motorola a dezvăluit o serie nouă de telefoane, Motorola Edge 20. Acestea compuneau un trio în prima fază, Moto Edge 20, Moto Edge 20 Pro şi Moto Edge 20 Lite. Se remarcau prin ecrane cu refresh rate mare, camere cu rezoluţie ridicată şi corpuri foarte subţiri şi uşoare. Şi în ciuda numelui, lăsau în urma ecranele foarte curbate.
Noi avem acum în teste Motorola Edge 20 şi îl scoatem din cutie mai jos, unde aflaţi şi câteva impresii. Telefonul costă 2.399 lei la eMAG şi noi avem în teste versiunea cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare.
Ofertă precomandă
În perioada 19-29 august cei de la Motorola organizează o campanie specială de precomandă, astfel că la achiziția telefonului din magazinele eMAG, Altex, Flanco, MediaGalaxy sau din magazinul online Motorola, vei primi cadou o brățară fitness Fitbit Luxe. Aceasta se vinde separat pentru aproximativ 750 lei, astfel că vorbim despre un cadou tare atractiv.
Unboxing
În cutie găsim o husă, încărcătorul de 30W, cheiţa pentru SIM, dar şi manualul şi un cablu de la USB-C la USB-C.
Design
Telefonul e incredibil de subţire şi uşor, poate chiar dincolo de numerele care impresionează pe hârtie. Mă refer la talia de 7 mm şi greutatea de 163 de grame. E un telefon lat şi se simte în mâna ca un Galaxy Note din primele generaţii, poate Galaxy Note 2. E foarte plat, dă o senzaţie de iPhone 12 Pro Max când simţi marginile sale angulare pe mână, dar aderenta e cu siguranţă la cota de 10/10.
Camera e singura protuberanţă a spatelui, destul de mare cât să "joace" telefonul pe o suprafaţă plată. Tot zona camerei atrage particule fine de praf şi mizerie. Telefonul e fabricat din sticlă (față), aluminiu pentru ramă şi plastic în spate. Noi avem nuanţa Frosted Gray, dar există şi Frosted White şi superbul Frosted Emerald. Există şi o uşoară protecţie contra contactului cu lichidele.
În dreapta găsim butonul Power cu cititor de amprente integrat, butoanele de volum, iar în stânga avem butonul dedicat Google Assistant. Jos se află tray-ul pentru SIM, cu două sloturi nano SIM, dar fără microSD.
Display şi hardware
Motorola Edge 20 integrează un ecran OLED de 6.7 inch, cu rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli, care afişează 1 miliard de culori şi are refresh rate de 144 Hz. Acesta se poate seta pe Auto (merge până la 120 Hz), 60 Hz sau 144 Hz. Are şi suport HDR10+.
La interior se află procesorul Qualcomm Snapdragon 778G 5G, un CPU octa core de 6 nm, pe care l-am văzut pe Honor 50, versiunea din China, dar şi pe Realem GT Master şi recent dezvăluitul Galaxy A52s 5G. E însoţit de 8 GB RAM, 128 GB stocare şi o baterie de 4000 mAh. Recunosc, se putea mai bine de atât, dar look-ul silfid a bătut nevoia de autonomie sporită pentru Moto în acest caz. Avem şi încărcare la 30W.
Pe partea acustică, primim un singur speaker jos şi nu avem jack audio. În ce priveşte conectivitatea, există Wi-Fi 6 (ba chiar 6e aparent), dar şi 5G, Bluetooth 5.2, GPS, NFC şi un port USB-C 2.0.
Cameră
Am remarcat că avem o cameră selfie de 32 MP cu un decupaj mititel în ecran, care nu distrage de la filme. În spate se află o cameră triplă cu design ce aduce oarecum cu cel de la OnePlus 9 sau telefoane Oppo Reno să zicem. Dintre ele se remarcă o cameră principală de 108 MP, cu deschidere F/1.9 şi PDAF, alături de o cameră telephoto de 8 mpx cu zoom optic 3X, stabilizare optică, PDAF şi deschidere F/2.4.
Avem şi o cameră ultrawide de 16 MP, cu deschidere F/2.2 şi 119 grade unghi de vizualizare. Camera are bliţ dual LED Dual tone, filmare 4K la 30 FPS şi vine cu clasicele opţiuni Cinemagraph, Spot Color, Night Mode, dar şi mod Macro, care cred că e obţinut cu ajutorul camerei ultrawide.
Software şi funcţii speciale
Telefonul rulează Android 11, cu acea zonă My UX personalizabilă la nivel de culori, fundaluri, iconuri, stil. Are şi GameTime, funcţie pentru gameri, dar şi opţiuni legate de ecran. Motorola a inaugurat pe seria Edge 20 şi Ready For Wireless, care acum îţi permite să te conectezi la un PC fără a avea nevoie de cablu şi să transformi telefonul în webcam spre exemplu.
Sau te poţi conecta la un monitor sau TV tot fără a fi nevoie de cablu, doar prin conexiune wireless în aceeaşi reţea. Poţi face mirroring cu ce ai pe telefon, juca jocuri, emula un mediu desktop, realiza apeluri şi viziona video. Există şi funcţionalitate tip Air Mouse.
Impresii
Mi se pare că Motorola vrea să ne ofere aici o alternativă la Xiaomi Mi 11 Lite 5G şi Xiaomi Mi 10T Pro 5G. Preîntâmpină şi un Galaxy S21 FE cu acest telefon şi vrea să se ia la trântă cu Galaxy A-urile din zona de 2000 de lei sau cu un OnePlus Nord 2 să zicem. Xiaomi Mi 10T Pro 5G îmi e cel mai la îndemână drept comparaţie având o cameră principală similară şi refresh rate similar.
Diferenţa se va face totuşi la autonomie, presimt... Până una-alta, uitându-mă la comentariile voastre de pe YouTube, e clar că designul a prins la public. Personal aş fi cedat nişte grosime pentru încă 1000 mAh baterie. Sau vreun gimmick cu accesorii magnetice ataşabile pentru extra baterie, ca MagSafe sau MagDart.
Motorola Edge 20, prețuri actualizate: