După ce am scos Motorola Edge 20 din cutie, acum ne oprim asupra piesei de rezistenţă a seriei Edge 20. E vorba despre Motorola Edge 20 Pro, un soi de "flagship" al seriei, fie şi numai pentru faptul că e primul telefon Moto cu cameră periscop telephoto în spate. Lansat în ultima lună, terminalul se remarcă prin ecranul cu refresh rate mare, de 144 Hz, dar şi prin suportul Ready For Wireless şi camera principală de 108 MP.
Costă 3299 lei la eMAG, retailer care oferă acum produsul cu o brăţară Fitbit Lux cadou. Norocoşii care au precomandat telefonul între 5 şi 15 august, au primit şi cadou căşti B&O Beoplay E8 3rd Gen, care separat valorau 1500 de lei.
Unboxing
Avem o cutie ceva mai specială, care include şi un adaptor de la USB-C la HDMI, cu un extra port USB-C disponibil pe parcurs. E util pentru Ready For şi conectarea telefonului la un monitor sau TV pentru a crea un înlocuitor de desktop prin soluţia Ready For. Am prezentat-o într-un material separat pe Moto G100. Practic ai sarcini Office, gaming, apeluri video realizate ca pe un desktop PC.
În cutia telefonului găsim un cablu de la USB-C la USB-C, încărcătorul de 30W, cheiţa SIM, manualul şi o husă transparentă.
Design
În ciuda numelui Edge devenit sinonim cu telefoane cu ecrane foarte curbate, aici avem un ecran plat. Telefonul e disponibil pe nuanţele Midnight Blue, Blue Vegan Leather şi Iridescent Cloud. Am avut culoarea Iridescent Cloud la unboxing şi arată cam ca o combinaţie între Galaxy Note 10 Aura Glow şi un Vivo X60 Pro. Avem şi protecţie contra stropirii, sticlă în spate şi faă şi o ramă lucioasă între, dar juriul încă nu a decis dacă e plastic sau metal. Aş paria pe plastic.
Construcţia e solidă, dar e un telefon lat, greu de manevrat cu o mână. Stă bine la aderență şi spatele nu atrage amprente, sau dacă o face, ele nu se văd. Are şi o versiune cu piele Eco şi măsoară 8 mm în talie. Cântăreşte 190 de grame. Îl simt manevrabil, plat pe margini ca iPhone 12 Pro Max parcă îmi aminteşte mai puţin de un Galaxy Note faţă de Moto Edge 20.
Hardware
Telefonul integrează un ecran OLED de 6.7 inch, cu rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli. Are protecţie Gorilla Glass 5, afişează 1 miliard de culori şi are refresh rate de 144 Hz, plus suport HDR10+. La interior se află procesor Snapdragon 870 de 7 nm, acelaşi de pe POCO F3, Vivo X60 Pro şi Moto G100. E un fel de Snapdragon 865++ şi e cel mai sus tactat din tot ce a scos Qualcomm până acum.
Primim şi 12 GB RAM, 256 GB stocare UFS 3.1, dar nu avem slot microSD. Tray-ul de jos are două locaşuri nano SIM, iar butonul Power din dreapta integrează cititorul de amprente. Avem parte şi de un singur difuzor pe telefon, dar şi de o baterie de 4500 mAh cu încărcare la 30W. A se remarca şi lipsa de jack audio. Pe partea de conectivitate bifăm 5G, Wi-Fi 6, GPS dual band, Bluetooth 5.1, NFC, portul USB-C 3.1.
Găsim şi un buton lateral în stânga sus pentru Google Assistant.
Cameră
În faţă se află decupată în ecran o cameră selfie de 32 MP destul de discretă ca mărime a decupajului. În spate se află un modul măricel pentru o cameră triplă, care include un senzor principal de 108 MP, cu deschidere F/1.9 şi PDAF. I se alătură o cameră de 8 MP telephoto periscopică, cu zoom optic 5X, PDAF şi stabilizare optică, dar şi o cameră de 16 MP ultrawide, care face şi capturi Macro la 3 cm distanță şi are unghi de 119 grade.
Filmează 8K la 24 FPS sau 4K la 60 FPS, aduce şi bliţ dual LED şi captură duală, simultan cu camera din faţă şi cele din spate. Are şi clasicele funcţii Cinemagraph, Night, Spot Color, dar şi captura la rezoluţie maximă de 108 MP. Avem şi Low Light AI Selfie şi filmare slow mo la 960 FPS. Zoom-ul digital ajunge la 50X şi avem şi o fereastră specială ca la Samsung-uri pentru a vedea mai bine zona de zoom.
Software
Telefonul rulează Android 11 cu modificări minime faţă de versiunea stock, iar dacă ele sunt, e vorba de cele aferente lui My UX, în care umblăm la gesturi, culori, fonturi, funcţii pentru gameri (Gametime) sau audiofili, plus Peek Display şi Attentive Display. Ready For e acum disponibil şi pentru PC, transformând telefonul în webcam, dar şi wireless, permiţând conexiunea pentru mirroring la televizor sau monitor via wireless, nu doar pe cablu.
Nu doar mirroring, ci şi preluarea unor sarcini Office şi comunicare prin apel video ca pe desktop.
Primele impresii
Acesta pare un telefon wannabe flagship care poate înlocui flagshipurile şi pare să aducă cel mai potent zoom de pe un Motorola de până acum. Ştim deja ce poate procesorul şi poate bine, iar ecranul ar trebui să fie excelent la gaming. Să vedem cum va muşca din autonomie... Cert e că Snapdragon 870 nu e aşa energofag ca Snapdragon 888. Promite şi camera de 108 MP şi designul spatelui face telefonul recognoscibil sau măcar... confundabil cu celebrităţi. Radarele multora vor începe să bipăie atunci când telefonul pică sub 3000 de lei.
Motorola Edge 20 Pro, prețuri actualizate: