CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark a fost unul dintre vorbitorii de la World Economic Forum 2022 şi a discutat despre 6G şi viitorul post-smartphone. Vorbim aici despre compania Nokia din Finlanda, compania care se ocupă cu echipamente de reţea şi nu producătorul de telefoane al cărui brand aparţine de HMD Global. Lundmark consideră că reţelele 6G vor intra în funcţiune în 2030 şi vedea un viitor în care punem smartphone-urile jos.
Oficialul consideră că tot mai mulţi oameni vor folosi produse electronice purtabile sau chiar îşi vor implanta cipuri în corp. Odată cu era 6G vom vedea tot mai mulţi ochelari inteligenţi, care vor permite accesarea Internetului, alături de alte purtabile. Oficialul vede şi o răspândire a "metaverse-ului industrial" şi a "computerelor cuantice". Poate cel mai relevant citat al său este următorul:
"Până atunci (2030) cu siguranţă că smartphone-ul aşa cum îl ştim azi nu va mai fi cea mai comună interfaţă."
Lundmark crede că lumea fizică şi cea digitală vor creşte împreună, se vor îmbina şi augmenta. Pe viitor un utilizator va putea intra în lumea virtuală şi face acţiuni echivalente cu cele din lumea fizică. Peter Better, preşedinte al Bell Labs a participat la acelaşi forum economic, aducând în discuţie Ambient Data, machine learning şi 6G îmbinate pentru a crea acest nou univers virtual.
Ruth Porta, CFO Alphabet a prezis că utilizatorii vor putea traduce conversaţii în timp real folosind ochelari AR. Revenind totuşi la Nokia, compania finlandeză se aşteaptă că faza 1 a standardizării 6G să pornească din 2025. Prima implementare a unei specificii 6G în 3GPP Release 21 are loc până în 2028. La nivel comercial se vor întâmpla proiecte prin 2030. Până la 6G vom avea 5G-Advanced, aşa cum am avut 4G+ înainte de 5G.
Şi încă un citat relevant al oficialului Nokia:
"Pentru a transmite toată informaţia necesară pentru Metaverse, reţelele vor trebui să fie de cel puţin 100 dacă nu de 1000 de ori mai rapide decât sunt azi."
Întrebarea mea, ca om deja copleşit de atâta bombardament de informaţie e dacă creierul uman va face faţă unei interfeţe directe la nivel Neuralink sau chiar şi ochelarilor AR/VR conectaţi la 6G.