NVIDIA aduce ray tracing pe mobil; E gata de preluarea ARM, dar rivalii pun beţe în roate

1.095 ori
<b>NVIDIA aduce ray tracing pe mobil; E gata de preluarea ARM, dar rivalii pun beţe în roate</b>O ştire importantă din această săptămână a provenit de la GDC (Game Developers Conference), acolo unde NVIDIA a prezentat demo-uri tehnice pe terminale cu procesor ARM. Folosind un dispozitiv cu CPU MediaTek şi tehnologie

O ştire importantă din această săptămână a provenit de la GDC (Game Developers Conference), acolo unde NVIDIA a prezentat demo-uri tehnice pe terminale cu procesor ARM. Folosind un dispozitiv cu CPU MediaTek şi tehnologie GeForce RTX, gigantul a adus ray tracing şi DLSS pe acel device. Între timp aflăm că NVIDIA este cu un pas mai aproape să încheie preluarea ARM, după ce autorităţile din UK au dat semne că sunt gata să aprobe tranzacţia.

Până acum am auzit despre aducerea unor tehnologii ca ray tracing şi DLSS pe ARM şi implicit pe mobile doar prin proiectul Samsung + AMD, care ar trebui să dea rod fie în a doua parte a acestui an, fie în 2022 printr-un GPU nou. Ei bine, acum şi integrarea ARM în NVIDIA pare să aducă beneficii gamerilor. Procesoarele ARM devin tot mai puternice şi aşa cum am văzut şi în cazul Apple M1, pot pune în funcţiune PC-uri şi laptopuri puternice. Implicit sunt upgrade-uri și pe partea de grafica.

Autoritatea Pieţelor şi Concurenţei din Marea Britanie a făcut public în această săptămână un raport cu privire la tranzacţia în valoare de 40 de miliarde de dolari, prin care NVIDIA preia ARM. Se discută pe tema acestei preluări în ideea unei "operări contra interesului public". De ce e subiectul spinos? Pentru că ARM e firmă britanică şi deține brevete vitale pentru toate terminalele mobile de pe Terra. Unele sunt considerate deja standarde oficiale şi licenţiate ca atare, fără taxe extra.

În aprilie 2021, Secretarul de Stat al Marii Britanii a intervenit în achiziţie invocând îngrijorarea cu privire la securitatea naţională. Apoi a rugat organismul concurenţial să facă o investigaţie. Pe 20 iulie CMA a finalizat analiza cu privire la anti competitivitatea tranzacţiei sau probleme de securitate naţională. NVIDIA a promis că va menţine ARM o firmă independentă dacă preluarea e finalizată.

ARM îşi licenţiază designurile de cipuri către o sumedenie de producători de procesoare (de la Samsung la Apple, Qualcomm, TSMC), iar regulatorii vor să ştie dacă NVIDIA va avea tratament preferenţial. Mai trebuie şi autorizări şi aprobări de la autorităţi din Marea Britanie, UE, SUA şi China, care sunt în standby. Intel şi Qualcomm s-au declarat nemulţumite de înţelegere şi dispuse să cumpere o parte din ARM de la SoftBank, dacă nu le iese pasenţa celor de la NVIDIA.

SoftBank era pe minus serios în ultimii ani, de aceea tot vinde, fie că vorbim despre ARM sau Boston Dynamics şi ai săi roboţi. Totuşi ultimele luni au fost profitabile pentru SoftBank, care a obţinut într-un trimestru mai mult decât întreaga suma livrată de NVIDIA, deci tranzacţia nu mai e atât de urgentă. Bloomberg scrie şi că Microsoft şi Google pun presiune pe autorităţile din SUA să blocheze tranzacţia. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×