Ce ne rezervă Google Tensor G5? Procesorul ce urmează a fi integrat pe Pixel 10 are specificațiile dezvăluite

1.523 ori
<b>Ce ne rezervă Google Tensor G5? Procesorul ce urmează a fi integrat pe Pixel 10 are specificațiile dezvăluite</b>Google a lansat spre finalul acestei veri seria de telefoane Pixel 9. Astfel, pare că în aceeași perioadă, în 2025, urmează să sosească și Pixel 10, lineup ce va cuprinde atât o variantă de bază, cât și modele Pro și Pro XL. În comun aceste telefoane

Google a lansat spre finalul acestei veri seria de telefoane Pixel 9. Astfel, pare că în aceeași perioadă, în 2025, urmează să sosească și Pixel 10, lineup ce va cuprinde atât o variantă de bază, cât și modele Pro și Pro XL. În comun aceste telefoane vor avea CPU-ul aflat sub capotă, așa-zisul Tensor G5. Cel mai nou leak cu privire la acest procesor dezvăluie specificații și mai exact schimbări la nivel de configurație față de predecesor. Mai jos am detalii.

Cei de la Android Authority spun că Noul CPU este cunoscut la nivel intern sub numele de cod „laguna”. Tensor G5 primește o configurație cluster tip 1+5+2. Vorbim deci în continuare despre un cipset octa-core, doar că el va aduce un nucleu principal Cortex-X925, 5 nuclee Cortex-A725, dar și două Cortex-A520 pentru eficiență energetică. 

E destul de greu de prezis dacă noul cipset va fi cu mult peste performanța predecesorului, mai ales că Tensor G4 a adus un upgrade la nivel de putere de doar 6% față de predecesor (Tensor G3). Actualul cipset G4 este fabricat pe un proces de litografiere de 4nm, dar pentru Tensor G5 Google ar opta pentru un proces „N3E” de la TSMC (3nm). 

Dacă schimbările la nivel de CPU par minime, pare că vom avea un upgrade mai mare când vine vorba de GPU. Google schimbă firma, trecând de la un GPU produs de Mali, la unul produs de Imagination Technologies (IMG), numit DXT-48-1536, cu o frecvență de 1.1 GHz. 

Nu știm prea multe despre această soluție grafică. Totuși, ar suporta Ray Tracing, dar și GPU Virtualization, opțiune ce va crește performanța când vine vorba de mașini virtuale. Ar putea ajuta la integrarea unui desktop mode în Android 16, poate chiar la rularea Chrome OS, după cum Google testa la un moment dat. Nu în ultimul rând, Tensor G5 va aduce și un upgrade mic când vine vorba de performanță AI, urmând a fi cu 14% mai rapid față de predecesor la acest capitol.

Nu e clar dacă Google a fost „forțat” să găsească alternative. Mă refer la faptul că Samsung ar avea probleme cu noul CPU Exynos de top. Există zvonuri pe web conform cărora compania sud-coreeană ar opta chiar pentru un procesor Snapdragon 8 Elite pentru toate modelele din seria Galaxy S25.

Până acum toate CPU-urile Tensor au fost derivate din procesoare Exynos produse de către Samsung.

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×