PlayStation 5 este una dintre cele mai căutate console de gaming la ora actuală, atât pe plan local, cât și internațional. Asta se datorează deficitului de procesoare AMD, astfel că până în momentul de față foarte puțini au reușit să pună mâna pe un astfel de dispozitiv. De la momentul debutului din 2020, practic, stocurile destul de rare s-au epuizat în câteva secunde. Mai mult, s-au organizat chiar tombole pentru a vinde mult căutata consolă pe plan local la un preț corect. Chiar dacă aveam speranțe că în 2022 lucrurile vor reveni la normal, compania japoneză nu prevede o schimbare majoră nici anul viitor.
Hiroki Totoki, Sony Chief Financial Officer, a declarat pentru Bloomberg:
“Nu cred că cererea se va calma în acest an și chiar dacă reușim să producem mult mai multe console PlayStation 5 anul viitor, oferta noastră nu va reuși niciodată să facă față cererii.”
Sony a recunoscut că trebuie să producă mai multe unități de PS5 cât mai repede cu putință, astfel încât stocurile să fie suplimentate. Un analist l-a întrebat pe Hiroki dacă stocurile nu vor deveni suficiente având în vedere că lumea începe să revină la normal, după pandemie. Totuși, acesta crede că cererea va fi în continuare ridicată, chiar dacă restricțiile globale se vor ridica și tot mai mulți oameni vor fi vaccinați.
De la debut și până în luna martie a anului 2021 au fost vândute 7.8 milioane de console PlayStation 5 la nivel global, mult mai multe decât în cazul PS4 în aceeași perioadă. Există și vești proaste pentru Sony totuși. Între lunile ianuarie-martie vânzările au scăzut masiv, în timp ce numărul de utilizatori activi PlayStation Network a scăzut de la 114 milioane (anul trecut), la 109 milioane. În ciuda problemelor, Sony speră să vândă 15 milioane de console PlayStation 5 până în luna aprilie a anului 2022. Se zvonește că producătorul japonez lucrează inclusiv la un PS5 cu design și un GPU nou, producția sa urmând să înceapă anul viitor.
Veștile nu sunt neapărat surprinzătoare având în vedere că mai mulți analiști, CEO-ul Intel și chiar gigantul TSMC au avertizat că situația actuală ar putea dura mult mai mult decât ne-am aștepta. Sony nu este singura companie cu probleme. Microsoft se află în aceeași situație cu consolele sale Xbox Series X/S, iar Nintendo a declarat recent că nu mai poate face față cererii pentru consolele sale Switch și Switch Lite.