În ultimele zile s-a discutat intens despre achiziționarea platformei sociale Twitter de către Elon Musk. Șeful Tesla și cel mai bogat om din lume și-a exprimat dorința de a achiziționa în totalitate platforma în urmă cu câteva zile și deși inițial șefii Twitter nu voiau să audă de această tranzacție, iată că lucrurile s-au schimbat radical la presiunea acționarilor. Astfel, oficial, șefii platformei au acceptat ofertă făcută de către Elon Musk care consideră rețeaua ca fiind o „piața publică digitală în care se dezbat subiecte vitale pentru viitorul umanității”. Detalii avem mai jos.
Anunțul a fost făcut chiar de către Twitter într-un comunicat de presă. Tranzacția se va ridica la suma de 44 miliarde de dolari, fiecare acțiune fiind vândută la suma de 54.20 de dolari. Imediat după apariția informațiilor cu privire la acord, cotația acțiunilor Twitter a crescut cu aproximativ 6%. Acordul a fost votat în unanimitate de consiliul de administrație al platformei sociale, dar tranzacția ar urma să se încheie în următoarele luni, sub rezerva aprobării acționarilor Twitter, a primirii aprobărilor de reglementare și a îndeplinirii altor condiții pentru încheierea acesteia.
Elon Musk și-a asigurat o finanțare de 25.5 miliarde de dolari prin datorii și finanțare în marjă, oferind un angajament de capital propriu de aproximativ 21 miliarde de dolari. Printre planurile miliardarului pentru această rețea socială se numără creșterea libertății de expirare, interdicția banării celor care își exprimă puncte de vedere controversate, dar și promovarea butonului de edit și untagging-ul.
Iată ce a declarat Elon Musk în urma tranzacției:
„Libertatea de exprimare este piatra de temelie a unei democraţii funcţionale, iar Twitter este piaţa digitală a „oraşului”, în care sunt dezbătute chestiuni vitale pentru viitorul umanităţii.
Vreau ca Twitter să devină mai bun ca niciodată, îmbunătăţind produsul cu noi funcţii, făcând algoritmii open source pentru a creşte încrederea, învingând roboţii de spam şi conectând toţi oamenii. Twitter are un potenţial extraordinar – aştept cu nerăbdare să lucrez cu compania şi comunitatea de utilizatori pentru a-l debloca”.
Acestei idei sunt și un motiv de teamă pentru mulți întrucât înlăturarea restricțiilor s-ar traduce în instaurarea unui așa-zis haos. Twitter a interzis în urmă cu ceva timp discursul ce conține amenințări violente și a luat măsuri mai serioase împotriva companiilor coordonate de dezinformare privind alegerile prezidențiale sau pandemia COVID-19.