Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de compania lui Elon Musk, a fost autorizat în România!

3.547 ori
<b>Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de compania lui Elon Musk, a fost autorizat în România!</b>Azi avem vești noi legate de Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de una dintre companiile lui Elon Musk. Dacă în trecut am avut parte de câteva indicii cum că acesta va fi disponibil în România, azi aflăm pe cale oficială

Azi avem vești noi legate de Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de una dintre companiile lui Elon Musk. Dacă în trecut am avut parte de câteva indicii cum că acesta va fi disponibil în România, azi aflăm pe cale oficială, prin intermediul lui Sabin Sărmaș, deputat PNL și președintele Comisiei de IT din Camera Deputaților că serviciul a fost autorizat la nivel național. Apropo, știrea vine chiar prin intermediul unui cititor care a postat informația pe grupul nostru de Facebook (Mobilissimo). Îi mulțumim lui Nicolae pentru pont, iar mai jos avem detalii.

Sabin Sărmaș a scris recent pe rețeaua socială de business Linkedin:

„Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat și în România. Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.”

Potrivit datelor ANCOM (Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații), autorizarea companiei lui Musk a avut loc pe data de 2 martie. Totuși, nu se vând încă abonamente pentru clienții din România. Sărmaș a mai spus că Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucraineni în aceste clipe grele, prin activitatea rețelei de sateliți Starlink, pentru a compensa întreruperile internetului cauzate de atacurile cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. În plus, deputatul a adăugat:

„Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliţi Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluţie în domeniul telecomunicaţiilor. Sigur, se aşteaptă ca ITU să stabilească şi reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelaţii satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu. 

Chiar dacă România se află în topul ţărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelaţiei de sateliţi a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiţionali. Şcolile sau instituţiile publice din cătunele izolate, comunităţile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte - sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii şi în România”

Vă reamintesc că în România există deja furnizori de servicii de internet prin satelit precum Media Sat sau SkyDSL. Totuși, vitezele de descărcare sunt de aproximativ 12 - 16 Mbps, iar abonamentele au prețuri ce pornesc de la 16 euro pe lună. Tehnologia fiind costisitoare, abonamentele au și limite de trafic care pornesc de la aproximativ 10 - 15 Gbps pe lună.

Pe de altă parte, Starlink promite viteze mai mari de 150 - 500 Mbps cu o nouă generație de echipamente / antene. Viteza medie atinsă momentan ar fi de 90 Mbps conform datelor Ookla. Cât despre preț, tot kitul necesar pentru stabilirea conexiunii costă 499 de dolari în SUA. El include o antenă circulară satelit, un trepied pentru a o susține, un router WiFi și o sursă de alimentare. Rezervarea acestuia ar costa 99 de dolari, deci ne așteptăm la sume similare și în Europa.

Mulțumim lui Niculae Minga pentru pont!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×