După o perioadă de câteva luni de pauză am revenit cu episodul 9 din saga "Istoria lui Android cu Radu". Am ajuns în anul 2015, atunci când a sosit Android Marshmallow, aka Android 6.0. Nu a fost un update uriaş, cu siguranţă nu aşa mare ca Nougat de după el. A inaugurat totuşi telefoanele Nexus ieftine, noutăţi legate de Power Management, stocare externă şi suport nativ pentru cititoare de amprente şi port USB-C. Ce funcţii au definit acest release şi ce telefoane reprezentative a avut aflaţi mai jos.
Android Marshmallow, cunoscut ca Android M pe parcursul dezvoltării sale a sosit ca beta pe 28 mai 2015 şi în varianta finală şi stabilă în octombrie 2015. A avut 3 terminale de lansare în acea toamnă: Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X şi tableta Google Pixel c. Marshmallow se axează mult pe îmbunătăţirea şi şlefuirea experienţei oferite de Lollipop.
Aducea următoarele funcţii de bază:
- o nouă arhitectură a permisiunilor
- noi API-uri pentru asistenţi contextuali
- un nou sistem de power management (reduce activitatea din fundal atunci când nu ai telefonul în mână)
- suport nativ pentru cititor de amprente şi port USB-C
- posibilitatea de a copia date şi aplicaţii pe carduri microSD
- suport Android Pay
- upgrade pentru copy/paste inspirat de iOS (poţi să dai copy direct din text, nu mai urci în zona de sus a ecranului)
- taburi custom Google Chrome deschise şi în alte aplicaţii
- un nou app drawer care renunţă la scrolling orizontal şi optează pentru unul vertical; Puteţi aplica bara de scroll din stânga şi sări de la o literă la alta
- lockscreen-ul afişează shortcut-uri pentru comenzi vocale, în loc de dialer
- homescreen-uri mai curate
- slider de volum simplificat
- App Links (deschizi aplicaţiile din linkuri în fereastra ideală, fără un extra meniu)
- RAM Memory Manager
- Backup pentru setări din Android în Google Drive, dar şi parole, date din jocuri şi aplicaţii
- Direct Share (partajare mai uşoară spre contacte)
- Bară de status şi Quick Settings personalizabile
La nivel de API-uri a fost creat Assist, care permite ca informaţia dintr-o aplicaţie afişată pe ecran, fie ea text sau captură de ecran să fie trimisă spre un asistent ca Google Assistant pentru a fi analizată şi procesată. Sistemul este folosit de Google Search pentru funcţia "Google Now on tap". Astfel puteţi face căutări în cadrul contextului în care vă aflaţi pe ecran (aplicaţie/imagine). Dacă ţineţi apăsat butonul Home şi folosiţi o comandă vocală, puteţi genera carduri pe ecran, care afişează informaţie, sugestii şi acţiuni legate de ceea ce e pe ecran. Poţi şi partaja acele cards cu contacte.
Noua stocare "Adoptable Storage" îţi permite să tratezi un card microSD ca o stocare internă sau portabilă. Atunci când alegi "Internal", cardul microSD are o formatare specială cu un sistem criptat ext4 şi devine parte a stocării principale. Poţi copia aplicaţii şi date acolo ca pe stocarea internă. Samsung şi LG au ales să scoată funcţia aceasta de pe LG G5 şi Galaxy S7, afirmând că ar putea afecta negativ aplicaţiile şi transferurile de date.
Android Marshmallow aduce şi un nou sistem de permisiuni, în cadrul căruia aplicaţiile nu mai primesc automat permisiuni la momentul instalării. Apare un sistem prin care puteţi alege ce aplicaţii primesc permisiuni sau ce permisiuni interziceţi. Spre exemplu o aplicaţie poate avea blocată permisiunea de a accesa camera sau microfonul. Aplicaţiile vor memora acele permisiuni, care pot fi retrase de utilizator ulterior.
Cât despre noutăţile legate de Power Management, acum avem Doze şi App Standby. Un terminal poate intra într-un mod de consum redus atunci când nu e mânuit de utilizator. În acest moment conectivitatea şi procesele de fundal sunt restricţionate şi doar notificările de înaltă prioritate vor fi oferite. Puteţi scuti unele aplicaţii de la aceste măsuri, dacă vi se par importante.
Avem şi suport nativ pentru cititorul de amprente, atât la nivel de autentificare, cât şi de achiziţii din Play Store sau autentifice în Google Play. Avem şi suport nativ USB-C. Marshmallow aduce un System UI Tuner, care îţi permite să adaugi procentajul bateriei la System Tray şi să alegi ce altceva să mai afişezi în bară de sus. Practic poţi alege ce să afişezi în bară de sus pentru a nu o mai avea aglomerată.
Easter Egg: Marshmallow a adus şi un joc ascuns, o clonă de Flappy Bird, care se activa apăsând de câteva ori pe versiunea de Android din Settings/About Phone.
A avut şi un update Android 6.0.1, mai degrabă un patch de securitate, cu suport pentru emoji-uri Unicode 8.0 şi funcţia "until next alarm" în cadrul lui Do Not Disturb.
Iată şi terminalele reprezentative pentru Android Marshmallow:
LG Nexus 5X
LG Nexus 5X a fost începutul unui trend important al telefoanelor Android: modele cu preţ accesibil şi dotări şi soft de ultimă oră. Din păcate a fost chinuit de probleme cu bootloop şi s-a lăsat şi cu un proces. Camera nu era rea deloc pentru preţul plătit.
Huawei Nexus 6P
Huawei nu a mai fost niciodată mai aproape de Google decât în 2015. Pe atunci îşi permitea să colaboreze îndeaproape cu Google şi să creeze chiar un telefon împreună. Designul lui Nexus 6P a fost considerat cel mai stilat din seria Nexus şi cred că şi acum acel spate proeminent poate face cu ochiul câtorva persoane.
Era primul Nexus cu 128 GB stocare şi primul cu o variantă aurie. Avea o grămadă de beneficii: ecran AMOLED, 4G+, port USB-C şi a fost ultimul telefon Nexus.
Google Pixel C Tablet
Google Pixel C Tablet este o tabletă Android lansată în septembrie 2015 şi care se dorea a fi un înlocuitor de laptop, având şi o tastatură ca accesoriu. Readucea în actualitate procesoarele NVIDIA Tegra X1 şi venea cu un ecran IPS de 10.2 inch cu rezoluţie generoasă. Ulterior avea să primească şi un Pixel Launcher diferit de cel de pe telefoanele Pixel.
Samsung Galaxy Note 7
De departe cel mai infam telefon Samsung din istorie, Galaxy Note 7 a devenit lecţie în manualul de PR/marketing/advertising, la capitolul: "cum să rezolvi o criză". La bază era foarte arătos, curbat pe margini, dotat cu multe funcţii de productivitate dar şi cu o baterie... explozivă.
Samsung a suspendat vânzările şi a retras produsul după ce a găsit un defect de producţie în bateria sa, care îl făcea să genereze căldură excesivă, având ca rezultat incendii sau chiar explozii. Samsung ar fi pierdut în jur de 17 miliarde de dolari cu acest fiasco.
Samsung Galaxy S7
Galaxy S7 a fost telefonul flagship Samsung pe anul 2016. Era o evoluţie şi o rafinare a designului lui Galaxy S6, primind şi certificare IP, dar şi slot microSD. Designul sau a rămas iconic şi a fost punctul de pornire a zeci de telefoane Samsung. Era fabricat din sticlă şi metal şi a fost ultimul model flagship cu buton Home fizic. Camera a făcut senzaţie în special prin evoluţia capturii video.
Samsung Galaxy S7 Edge
Aceasta era variantă mai curbată şi mai mare de Galaxy S7. Galaxy S7 Edge a fost unul dintre cele mai curbate telefoane din lume şi chiar şi acum rămâne un reper şi cel care a dat naştere unor trenduri că "ecran cascadă" şi cam tuturor telefoanelor cu ecrane curbate lateral. Se descurcă extrem de bine la captura audio şi video la concerte, asta reţinem din recenzia să. Arată foarte bine pe auriu.
LG G5
LG G5 a fost un experiment nereuşit al celor de la LG, care îşi încercau mâna cu un telefon modular, căruia îi puteai scoate bateria şi să îi ataşezi alte module. Acestea au fost foarte greu de găsit, spre imposibil în România. Trecerea la o construcţie metalică a fost totuşi lăudată, iar telefonul e cel care a făcut cool camera ultrawide cu mult înainte ca ea să intre cu adevărat în mainstream.
Sony Xperia XZ
Xperia XZ era flagship-ul Sony din 2016, care a sosit cu Android 6.0 Marshmallow la bord şi care intriga prin faptul că era fabricat din 3 materiale diferite care se îmbinau bine împreună, în ceea ce Sony numea "Loop Surface". Combina nylon cu sticlă şi aluminiu. Spatele era acoperit cu un aliaj de aluminiu cunoscut ca ALKALEIDO, un nume trademark de la Kobe Steel, care creşte rezistența terminalului şi are o strălucire specială.
Difuzoarele stereo frontale erau binevenite. Acest model inaugura şi un telemetru laser, alături de mecanismul de tracking hibrid/PDAF, dar avea şi tehnologie Steadyshot upgradată.
Motorola Moto Z
Motorola Moto Z avea să fie începutul unei serii de telefoane modulare, care au definit de fapt modularitatea în zona Mobile. A fost şi ultimul flagship Motorola Z din intervalul 2016-2020. Era incredibil de subţire, la doar 5.19 mm în talie şi cântărea doar 136 de grame.
Cu toţii au fost uimiţi de faptul că îi puteai ataşa cu pini şi magneţi module în spate, cu difuzoare, proiectoare, chiar şi camere speciale Hasselblad.
Huawei P9
Era actuală de smartphone-uri Huawei a început cu Huawei P9. El era primul model care aducea parteneriatul cu Leica şi lăsa în urma brandul Ascend. Aducea şi abilitatea de captură Monocroma şi o cameră foarte performantă pentru anul 2016. Zona de sus acoperită cu sticlă semăna puţin cu ce încercase Huawei să facă cu Nexus 60P.
Varianta sa Plus aducea şi o funcţie 3D Touch şi un panou AMOLED. Lipsa de filmare 4K a fost criticată la debut. Privit din față telefonul arăta spectaculos. Fotografiile sale alb negru rămân şi acum un reper, având o cameră dedicată. Şi la captura low light a fost pe primul loc la vremea sa.
Istoria lui Android cu Radu:
- Episodul 1: Geneza din Linux, Andy Rubin şi ai lui
- Episodul 2: Android 1.0, 1.1, Cupcake şi Donut
- Episodul 3: Android 2.1, 2.2 Froyo şi telefoanele hit cu aceste platforme
- Episodul 4: Android 2.3 Gingerbread a fost despre NFC, tastatură, apelare VOIP și jocuri
- Episodul 5: Android 4.0 Ice Cream Sandwich și Android 3.0 Honeycomb (destinat pentru tablete)
- Episodul 6: Android Jelly Bean și multiplele sale versiuni
- Episodul 7: momentul când Google a colaborat cu Kitkat şi un Android 4.4 plat şi optimizat
- Episodul 8: Android 5.0 Lollipop - Material Design, noutăţi la notificări, multi user
- Episodul 9: Android 6.0 Marshmallow a inaugurat Nexusurile ieftine