Trăim într-o lume pe care mulţi dintre noi nici măcar nu şi-o puteau imagina în fragedă pruncie, mai ales la nivel de tehnologie. Cine ar fi crezut că oricine poate avea o dronă în ziua de azi şi că maşinile se vor conduce singure, pe vremea când ne jucam cu Windows 3.1? Odată cu tehnologiile noi au apărut şi pericolele proaspete, unele mai degrabă "first world problems", altele capcane stupide pe care ni le punem singuri. Noi am compilat o listă şi sunt sigur că unele obstacole vi se vor părea absurde, dar cu puţină imaginaţie devin plauzibile totuşi.
1. Maşini autonome
Tesla conduce șarja automobilelor autonome şi suntem la un pas de intrarea lor în mainstream. E inevitabilă tentaţia de a impinge la maxim sistemul şi de a îi găsi hibe, lucru care duce şi la accidente uneori. Până va fi adus la varianta finală sistemul, aşteptaţi-vă la o mulţime de accidente stupide, atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi. Iar când va fi gata sistemul self driving un hacker ar putea pune în pericol sute sau mii de vieţi deodată, un pericol proaspat şi căruia îi dau maxim 2 ani până devine subiect de film SF/thriller. Îţi poţi imagina să fii blocat într-o maşină care nu mai răspunde la comenzi şi goneşte cu 200 km pe oră?
2. Drone
Da, dronele sunt periculoase, pentru că la origini sunt cele mai eficiente arme împotriva talibanilor. Ce folosim noi în viaţa de zi cu zi sunt furnici pe lângă dronele din Afghanistan, dar o dronă de 1000 de euro prinsă de o pală de vânt şi venind de la 20 de metri înălţime îţi poate face o contuzie serioasă, poate mai rău. Ca să nu mai vorbim de hărțuirea oamenilor la concert (Enrique Iglesias în imagine cu mâna însângerată de la o dronă), stadion, evenimente publice şi de ce nu chiar şi asasinate şi atentate prin această metodă.
3. Selfie
Aici clar nu e vina fenomenului în sine, ci a celui care face selfie-ul. Obiceiul de a te poza cu camera frontală a telefonului în cele mai trăznite locuri face victime tot mai multe, în special pe şinele de tren, pe clădirile înalte, lângă monumente, cascada sau la zoo, lângă tigri fioroşi. E vorba de vanitate dusă la extrem, de un ego umflat artificial enorm şi de lăudăroşenie. Cum mai poţi aprecia un super selfie, dacă e ultima ta poza în viaţă, înainte să cazi în fântâna la ţară?
4. Crime/jafuri în urma unor "ponturi" de pe Facebook
Cam în fiecare an în perioada concediilor vedem cazuri de persoane jefuite, după ce tată, mamă, copilul, căţelul şi purcelul au pus mare şi tare pe facebook "AM PLECAT ÎN VACANŢĂ". Când e clar că apartamentul sau vila e complet goală pe o perioadă de o săptămână sau mai mult, apar şi infractorii, care altminteri se cuibăresc în afara ochiului public. Apar spargerile, jafurile, plus eventualele victime, dacă există vreun paznic sau vreo menajeră.
5. Pokemon GO şi neatenţia
Deja statul cu nasul în telefon te punea în mare pericol să cazi într-o gură de canal neacoperită, dar Pokemon GO exacerbează acest pericol. E drept că pe vremuri mai stăteam şi cu nasul în vreun GameBoy, Nintendo DS sau consolă PSP, dar parcă nici chiar aşa. Ca să nu mai vorbim de locurile unde se întruchipează Pokemonii. Se pot materializa în cătarea camerei, pe un teren proprietate privată, lângă o curte păzită de un "câine rău", pe un teren militar sau la marginea unei prăpăstii. Și gamerul ahtiat se va duce dupa el.
6. Telefoane cu baterii care explodează
Galaxy Note 7 e doar cel mai vizibil telefon cu această problemă! Am văzut modele HTC, Xiaomi şi Apple păţind explozii şi supraîncălziri, afectând zboruri, ducând la evacuări şi provocând arsuri destul de grave. Şi culmea e ca bateriile de pe vremuri erau mai instabile şi mai puţin evoluate decât cele de azi. La început de ani 2000 nimeni nu se mira dacă ajungeai să ai un telefon cu bateria umflată, dar nu auzeam de explozii pe toată planeta pentru vreun precursor de Note 7.
7. Obsesia pentru fitness tracking
Obsesia pentru fitness e cât se poate de reală, ajungând la psihoză pentru unii. Îmi amintesc şi acum că în finala cupei UEFA de acum câţiva ani, între Sahtior şi Werder Bremen, am aflat că portarul uneia dintre echipe a fost dependent de mersul la sală. Mergea de 4 ori pe zi şi pur şi simplu ajunsese să plângă din cauza asta. Vă daţi seama ce păţeşte o astfel de persoană care pune mâna pe 2-3 brăţări de fitness, un cântar smart, aplicaţii Nike, iHealth, monitoare de puls, glucoză, paşi, somn. Îţi pierzi pur şi simplu viaţa între senzori, simboluri şi măsurători...
8. Picaj masiv al unui serviciu folosit zilnic
Suntem la acel moment al civilizaţiei în care hackerii ne pot strica cu succes distracţia. Pe parcursul ultimelor sărbători de iarnă hackerii au doborât Xbox Live şi PlayStation Network fix de Crăciun, afectând zeci de milioane de gameri. Imaginaţi-vă un Netflix picat de Crăciun, Facebook picat de anul nou, Whatsapp tras pe linie moartă fix când e vreun festival la Ibiza şi altele de gen. E un deranj uriaş pentru răsfăţaţii tehnologiei moderne, dar o problemă nu chiar vitală pentru cei mai realişti şi pragmatici.
9. VR
Sunt şocat, mirat şi oarecum paranoic legat de faptul că nu e scris nicăieri cu litere de o şchioapă care AR PUTEA FI şi efectele secundare ale VR-ului. Daca până şi banalele console Playstation din primele generaţii aveau avertizări de epilepsie şi alte probleme de sănătate dacă te jucai prea mult sau aveai antecedente la capitolul sănătate, VR-ul chiar nu are nimic? Pot să mă gândesc la vreo 10 afecţiuni cardiace, neuronale, poate chiar psihice agravate la paroxism de headseturi VR. Avem oameni care suferă de vertigo, de rău de mişcare, de stres post traumatic, de atacuri de panică, de anxietate, au tensiunea mare sau probleme oculare. Inevitabil se vor intersecta şi cu headseturile... şi ce urmează?
10. Hoverboard
În ciuda faptului că hoverboard-urile s-au dovedit adevărate bombe în lumea gadgeturilor haioase pentru pseudo-transport, ele tot sunt promovate şi folosite. Pentru că pur şi simplu lumea tehnologiei s-a grăbit să le împingă în fata drept produse cool, când nu sunt nici măcar comode, utile sau uşor de utilizat. Sunt zeci, dacă nu sute de cazuri când astfel de hoverboard-uri au explodat şi totuşi toţi puştanii de 16 ani vor unul cadou de Crăciun... E de ajuns să îl vedem pe Casey Neistat căzând în nas în clipurile sale de vreo 10 ori şi ne dăm seama că ele sunt periculoase şi fără să bubuie.
Înainte să numim aceste 10 puncte "paranoia de om învechit", trebuie să reţinem ca om reuşi noi să ne ferim de vreo 5-6 pericole de gen, dar tot ne va prinde unul până la urma sau eventual altul care nu e pe listă, precum scam-uri financiare sau ransomware-ul care a ajuns pe telefon. Şi peste vreo 100 de ani o să ne facem griji pentru transportul galactic până pe Marte şi terapia genetică pentru a mai trăi 1000 de ani. Şi nici măcar nu am inclus AI-ul în top... Poate că nu strică deloc o vacanţă mai lungă în natură, pentru a ne reorienta în această lume supraîncărcată.