Xiaomi Mi Note 10: Cameră non periscopică foarte capabilă la zoom, dar cu artificii şi fără recorduri

5.482 ori
<b>Xiaomi Mi Note 10: Cameră non periscopică foarte capabilă la zoom, dar cu artificii şi fără recorduri</b>Am testat Xiaomi Mi Note 10 la final de 2019, dar abia acum am apucat să centralizăm toate mostrele foto şi video şi toate testele sale. Rămâne singurul telefon cu camera de 108 megapixeli în magazine şi în acest moment, cu 2-3 zile până să vină şi S20,,

Am testat Xiaomi Mi Note 10 la final de 2019, dar abia acum am apucat să centralizăm toate mostrele foto şi video şi toate testele sale. Rămâne în continuare  unul dintre puținele telefoane cu cameră de 108 megapixeli din magazine. Şi chit că mai apar 2-3 modele de gen, premiera rămâne tot la Xiaomi. E şi primul telefon cu camera Penta de la Nokia 9 Pureview încoace şi vă pot spune de pe acum că e mai reuşit. Începem cu camera selfie, o unitate de 32 MP cu pixeli combinaţi 4 în 1. Aş paria că e cea de pe Huawei P30 şi P30 Pro.

Video-review Xiaomi Mi Note 10, secțiunea Camera

În spate începe o epopee şi odisee a senzorilor, 5 la număr. Camera principală este cea de 108 megapixeli, cu senzor Samsung HMX, cu mărime impresionantă de 1/1.33 inch. Are deschidere F/1.69, stabilizare optică şi combină 4 pixeli în 1 singur, mai luminos. Urmează o cameră de 12 MP, cea pentru captura Portrait, dar care este şi prima cameră telephoto, ce oferă zoom optic 2X şi deschidere F/2.0. Trecem la a doua cameră telephoto, de această dată una de 5 MP, camera Ultra Tele, cu zoom hibrid 10x, optic 5x şi digital 50x. Aici avem stabilizare optică şi deschidere F/2.0.

Interfață grafică cameră Xiaomi Mi Note 10

Ajungem şi la camera ultra-lată de 20 MP, cu deschidere F/2.2, autofocalizare şi obiectiv cu 5 lentile. Încheie cu camera Macro de 2 MP, probabil fix cea de pe Redmi Note 8 Pro şi Redmi Note 8. Lor li se adăugă PDAF, telemetru laser, filmare 4K la 30 FPS, 4 bliţuri LED (două Soft Lights şi două Flash Lights), dar şi captura Super Slow Motion la 960 FPS.

Interfaţa camerei include funcţii AI, un mod Night, mod Pro, dar şi captura la rezoluţie full de 108 MP. Am în faţa mea în acest moment o galerie uriaşă de fotografii realizate cu Xiaomi Mi Note 10 în ziua de 16 decembrie 2019. Era o zi destul de însorită pentru decembrie, cu un cer albastru curat. Apropo de cer, el a fost bine surprins de cameră, cu un albastru realist, cum îl percepe ochiul. Captură ultra wide mi se pare cam "soft", cu detalii slabe lateral şi culori mai spălăcite decât camera principală.

Am trecut şi la testul de zoom, întâi pe acea lampă de pe celălalt mal al lacului IOR. Aş zice că zoom-ul e impresionant până la 10x sau chiar 20x, dar ulterior apare mult zgomot, mai ales dacă ai şi mult soare, care conduce şi la supra expunere. În mare simţ că experienţa de zoom e sub Huawei P30 Pro la nivel de detalii surprinse. Aici încă de la 5x poţi începe să remarci imperfecţiuni şi zgomot. Selfie-urile nu mă dau pe spate, etalând o fată de papus nerealista şi având totul prea corectat şi bine calibrat, arătos.

Bokeh-ul aduce un decupaj bunicel faţă de fundal, chiar şi pentru firele de păr mai lungi şi răzleţe. Îmi place luciul ochilor şi textura bărbii, dar tenul şi pielea sunt prea "smooth", fără riduri şi cute. Avem nişte prim planuri foarte reuşite realizate cu telefonul, dar Macro-urile au nevoie de câteva tentative până să iasă ca lumea şi de o distanţă ideală de focalizare de câţiva centimetri. Cât despre culori, uneori mi s-au părut prea vii pentru a fi mulţumit de calibrarea lor.

Fotografie Bokeh făcută cu Xiaomi Mi Note 10

Şi expunerea e puţin exacerbată, nu chiar că la Galaxy S10+, dar totuşi cu o treaptă mai mult decât aş dori. Avem Bokeh-uri reuşite cu camera principală, aşa cum se vede la acele jucării din parc cu Răţoiul Donald. Cadrele contre jour au ieşit solid şi condiţiile high dynamic range au fost bine înfruntate. A fost nevoie de zeci de tentative să îmi iasă un Macro bun şi fix acela e la un subiect pe care nu îl doream neapărat: un chiştoc de ţigară. Textura sa e foarte bine evidențiată.

Cine vrea capturi imense de 108 MP să le disece, ei bine le avem pe acelea cu autobuzele Primăriei Bucureşti la stop

Cine vrea capturi imense de 108 MP să le disece, ei bine le avem pe acelea cu autobuzele Primăriei Bucureşti la stop. Am dat zoom şi crop o grămadă pe PC şi detaliile au rămas satisfăcătoare. Apropo, am o clarificare de făcut la zoom. Camera de 5 MP pentru zoom nu are periscop şi scoate poze la 8 MP, folosind un sistem de mărire de 3.7x că mod Default. Practic face toate pozele cu 3.7x mărire deja aplicată şi apoi taie cât are nevoie pentru 5 MP din poză de 8 MP.

Camera principală face capturi de 27 MP, ca să ştiţi. Ca o concluzie, ziua aş zice că telefonul performează în proporţie de 80-90% că Huawei P30 Pro, iar ochiul neantrenat nu va cunoaşte diferenţa. Personal zic că zoom-ul e mai slab decât la P30 Pro şi Galaxy S20 Ultra, culorile sunt prea vii, selfie-urile sub aşteptări. Mă aşteptam şi la mai mult de la camera ultra wide. Trebuie să reţinem totuşi apartenența la zona midrange... Pragmatic vorbind în zona de preţ bate orice alt telefon la zoom şi detalii.

Să vedem cum stăm la captura low light. Acum suntem la Timişoara, la Iulius Town. În prima fază sursele de lumină mi se par exagerate, amplificate, iar la captura ultra wide chiar blurate. Camera nu prinde aşa multă lumină ca Huawei-urile, dar Night Mode-ul a făcut o figură frumoasă aici. Sunt destul de impresionat de zoom, chiar dacă zgomotul devine inevitabil la un moment dat. Claritatea e OK, culorile sunt OK, dar apar unele artefacte la sursele de lumină.

La captura ultra wide e multă corecţie pe lături şi captura e mult mai întunecată. Ultima parte a galeriei, cea cu vegetaţia din parc m-a dezamăgit pentru că verdele nu arăta niciodată chiar atât de verde în realitate. Stâlpii de iluminat sunt fantomatici şi vegetaţia nu prezintă prea multe detalii. Măcar ne descurcăm cu ecrane uriaşe şi firme luminoase în faţă. O să zic doar atât: se bate cu telefoanele din prima jumătate a lui 2019, dar nu şi cu cele din a doua jumătate. Îmi aminteşte de OnePlus 7 Pro noaptea, e peste ZenFone 6, cam că Galaxy S10+ sau sub şi clar sub Huawei P30 Pro.

Să vedem cum stăm la captura video.

Cerul arată OK aş putea spune şi textura vegetaţiei şi obiectelor e în regulă. E o tendinţă de supra expunere, nu ca la Xiaomi Redmi Note 8 Pro, ci ca la Galaxy S10+. Captură este luminoasă, microfonul prinde bine ambianţă. Nu sunt probleme de focalizare, iar testul de stabilizare a fost trecut cu brio. Am coborât scări şi mers rapid prin parc, fără a avea tremurături de imagine. Stabilizează cam ca un iPhone nou şi cam cu 5% sub un Galaxy Note 10+ să zicem. Nu e rău deloc.

Filmarea selfie are contrast exagerat, e foarte albă, arsă, supraexpusa şi tenul devine de Casper, fantoma din film. Tremura şi imaginea destul de mult şi zic că sunteţi mulţumiţi de aşa ceva doar dacă aveţi dynamic range limitat, adică nu e o grămadă de lumină. Până acum am lucrat cu FHD. La 4K sunt încântat de detalii, de textura apei din lac şi a ratelor care plutesc pe ea. Aici am testat şi zoom-ul, care m-a mulţumit. Expunerea s-a reglat foarte bine din mers şi culorile au fost realiste.

Am panoramat în lateral, sus şi jos, fără probleme de expunere, focalizare şi deformare de culori. Nu strică şi o filmare 4K la 60 FPS. Avem şi o filmare wide, de curiozitate, care are un efect de rotunjime şi baleiaj ciudat şi  oarecare sacadare. Culmea e că nu prea deformează culorile. Am făcut şi câteva filmări pornind de la nivele de zoom predefinite, că 2x sau 5x. La 2x totul a rămas clar, dar la 5x orice jumătate de cană de cafea în plus face totul să tremure şi imaginea a pierdut serios detalii. Aşa ceva nu se întâmplă la Huawei P30 Pro şi dacă e să fiu cârcotaş nici la Huawei P30 chiar. Suntem sub OnePlus 7 Pro per total şi Note 10+ la filmare.

Filmarea low light a prins şi ceva muzică, deci mă declar încântat de microfon. Stabilizarea nu s descurca şi există un tremur al imaginii. Altminteri totul e destul de clar, sursele de lumină sunt bine surprinse şi la fel şi culorile. Culorile arată OK, dar acel flicker devine enervant şi apare şi când te mişti doar puţin, nu neapărat te deplasezi rapid. Cheia e să nu panoramezi rapid şi o să fii mulţumit de captură, doar dacă ai ca reper zona high midrange. Faţada luminoasă dinspre finalul clipului 2 era mult prea amplificată ca luminozitate şi verdeaţa gazonului era "prea verde".

Comparabil cu Galaxy A80 şi ZenFone 6 poate, dar nu e la nivel de Xperia 5, Note 10+ şi alţi granzi. Microfonul merită totuşi apreciere şi parcă ai lua telefonul la concert, dacă e concert de stat şi bătut din palme pe scaun, nu de ţopăit. Per total o cameră care poate păcăli ochiul neantrenat că ai un hibrid între Galaxy S10 şi Huawei P30 Pro la un preţ mai mic, dar pe măsură ce faci mai multe poze şi video o să vezi că nu e totul chiar perfect. Zoom-ul livrează excelent pentru o cameră non periscopică, dar nu se bate cu cele periscopice.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×