Xiaomi Mi 5 se prezintă la apel cu o cameră care la prima vedere pare mai mică decât ce oferă rivalii, flagship-urile din acest an. Mă refer aici strict la ceea ce se vede la exterior şi nu la rezoluţie. Primim un senzor de 16 megapixeli, cu stabilizare optică pe 4 axe şi deschidere F/2.0. Avem o lentilă cu 6 componente optice aici şi protecţie din sticlă de safir pentru cameră.
Lângă cameră se află un blitz dual tone, iar modulul lui Mi 5 e capabil şi de Phase Detection Autofocus. Vedem o figură familiară aici, sub forma senzorului Sony IMX 298, testat de noi şi pe Huawei Mate 8. În față avem parte de o cameră Ultrapixel de 4 MP, cu mărime a pixelilor de 2 microni şi deschidere F/2.0. Dacă pe hârtie totul sună excelent, hai să vedem cum se comportă aplicaţia Cameră în realitate.
Ea porneşte rapid, iar zoomul e fluid, în vreme ce realizarea fotografiilor şi focalizarea sunt şi ele rapide. Nu sunt prea mare fan al interfaței acestei camere, ea fiind simplă, dar oarecum încurcată, secţiunile fiind dezactivate printr-un buton off ce apare şi dispare lateral. Cu un swipe în jos accesăm filtrele, iar cu unul în sus modurile de captură: Audio, Beautify, Fish Eye, Timer, Straighten, Tilt Shift, Panorama, Manual şi HHT.
În modul manual primim acces la ISO, expunere, focalizare şi balans de alb, dar în mod bizar nu e nici urmă de Shutter Speed. De asemenea în zona de Setări nu putem regla rezoluţia de captură, ci doar "calitatea", cu opţiuni ca High sau Low. Pentru selfie Xiaomi a inclus aici şi o funcţie care detectează automat vârsta şi sexul, deşi cu vârsta mai dă şi greş uneori.
Mai putem regla la fotografiere şi contrastul, saturarea, claritatea şi auto expunerea. Pe partea de video avem captură 4K, autofocalizare continuă sau prin tap şi slow motion. Dacă nu vă pasă de toate aceste detalii tehnice, puteţi sări direct la Galerie. Aici avem multiple capturi pentru voi, pe timp de zi şi noapte, în Bucureşti şi Timişoara.
Am prins zile cam înnorate în ambele oraşe şi am remarcat un HDR de calitate în Bucureşti, care scoate bine în evidenţă şi la lumina detaliile. Am dat şi zoom în la maxim pe acea biserică, pierzând destul de multe detalii. Culorile au fost realiste, fără a exagera vreo nuanţa şi cu un verde crud plăcut privirii la cadrele din Timişoara. Am remarcat şi o textură bună la acele bărci în formă de lebede din Parcul IOR.
Nu am avut prea multe capturi blurate din sutele realizate şi am înregistrat balans de alb, expunere şi focalizare bună. Personal mi s-a părut inutilă opţiunea Fish Eye, iar funcţia Tilt Shift e oarecum utilă pentru a blura marginile unei imagini şi a scoate în evidenţă centrul de exemplul. Cu straighten îndreptăm o imagine, iar HHT e modul nocturn de captură.
Am observat şi că durează totuşi multişor să focalizăm cum trebuie la un prim plan, dar la final rezultatul arată bine. Şi capturile landscape au fost de calitate, iar selfie-urile au fost excelente, punând mare accent pe subiect şi blurând fundalul. Toate detaliile feței au fost bine surprinse, deşi cu modul Beauty activat există şi zone artificial modificate.
Am revenit cu un test de zoom la acei păuni, iar când nu am dat zoom in chiar la maxim detaliile au fost bune. La seria de capturi din Timişoara am avut câteva fotografii excelente cu clădiri vechi, de la distanţă şi vă invit să daţi zoom acestora pe PC, observând că nu pierdem detalii şi textura e foarte bună. Există şi prim planuri arătoase cu flori şi din nou zoomul la maxim joacă feste în acele cadre cu porumbei ce mănâncă pâine.
La testul low light am avut o serie de capturi nocturne cu claritate OK, culori realiste, dar şi unele zone gălbui. Clădirile vechi din Timişoara au avut o textură plăcută şi am apreciat acel gloss al automobilelor apărute în cadru. Blitzul a fost foarte puternic, poate prea puternic, uneori arzând capturile. Halo-urile luminilor stradale au fost cam mari, iar la captura cu blitz am remarcat că marginile fotografiilor au avut o tentă mov.
În principiu am fost aproape de nivelul lui Huawei Nexus 6P, dar nu la aceeaşi cotă pe timp de noapte. Suntem şi sub Huawei Mate 8 şi Galaxy S7. Panorama a fost foarte modestă ca rezoluţie, iar culorile au fost mai bune ziua decât la Huawei Mate 8 şi Lenovo Vibe X3. Suntem cam cu 10 maxim 15% sub Galaxy S7 şi marile flagship-uri ale acestui an, la capitolul foto.
Pe partea de video, am filmat în format MP4, în Full HD sau 4K, dar doar la 30 FPS, pentru că nu există opţiune de 60 FPS aici. Bitrate-ul a fost de 15 Mbps la Full HD şi 42 Mbps la 4K. Camera tinde să refocalizeze la captura video şi face asta mult şi des. Microfonul a fost excelent, iar culorile şi claritatea au fost bune. Clipul 4K a fost excelent şi nu a înregistrat vreo pierdere de detalii.
Stabilizarea a fost bună, inclusiv la testul dedicat, cu marele avantaj că nu pierde focalizarea când tropăim pe scări, dar am văzut şi stabilizare mai bună de atât, recunosc. La testul de zoom cu acel păun am fost impresionaţi de detalii, iar captura slow motion a arătat şi ea bine. În schimb, la filmările din Timişoara, zoomul a dezvăluit şi ceva neclaritate şi pierdere de detalii la nivel maxim. În rest totul a arătat binişor şi microfonul a fost excelent.
Captură video low light a fost în schimb slabă, cu luminozitate scăzută, neclaritate şi în general vizibilitate mică. La captura video suntem peste Lenovo Vibe X3 şi Huawei Honor 7 de exemplu, dar sub Galaxy S7 Edge. Camera nu e rea deloc, dar în tabelul său de performanțe sunt şi câteva zone care nu sunt bifate cu "văzut" la excelență.
Disponibilitate
Prețuri actualizate