Anul 2023 a fost cel în care telefoanele midrange şi modelele de început de gama au stat mai bine decât flagship-urile. OnePlus Nord 3 a impresionat mai mult decât OnePlus 11, iar iPhone 15 decât iPhone 15 Pro. Moto-urile Edge 40 au făcut o impresie mai bună decât high end-urile Moto, iar OPPO, realme, vivo au invadat piaţa cu terminale arătoase şi cu camere peste medie, cu preţ până în 2000-3000 lei. Nu mai zic de Huawei şi Honor, cu pasiunea lor pentru vlogging şi camere frontale superioare. Xiaomi a venit cu Redmi-uri care au împrumutat de la flagship-uri şi au adus tehnologie de 3000+ lei din 2022 pe telefoane de 1700 de lei. Cam asta e midrange-ul: dacă aştepţi un an după un flagship ai aceeaşi tehnologie pe un midrange... sau pe aproape.
Iar aşa arată topul 10 al telefoanelor midrange ale anului 2023 în viziunea mea:
1. OnePlus Nord 3
OnePlus Nord 3 este marele câştigător din 2023, în opinia mea. Mai ales că în momentul de faţă tocmai a picat sub 2000 de lei ca preţ. Ce îl face special? Faptul că bifează foarte multe "căsuţe", începând cu acelaşi senzor foto principal de pe OnePlus 11, care ştim că a performat, la nivel de culoare, claritate, calitate a filmării şi fotografiei. Are şi certificare IP54, ecran AMOLED luminos, procesor MediaTek Dimensity 9000 de 4 nanometri, care este (era) bun şi de telefon de gaming.
Primim şi stabilizare optică, difuzoare stereo, o baterie mare, de 5000 mAh, care se încarcă la 80W. Mai precis în 38 de minute e deja gata. S-a întors şi butonul slider Mute, care a dispărut până şi de pe iPhone 15 Pro. Designul e unul arătos, mai ales că nuanţa, iar difuzoarele stereo cu Dolby sunt bine echilibrate. OxygenOS e fiabil şi se mişca bine, e personalizabil şi tunat inclusiv pentru gaming. Cu bune şi cu rele, cu implicare OPPO sau fără, OS-ul e atractiv.
2. realme 11 Pro+
realme 11 Pro+ s-a remarcat din start că telefonul cu cel mai elegant şi pur şi simplu frumos spate din 2023. Acoperit cu piele cu o textură plăcută, cu o cusătură măiastră şi know how italian. Şi preţul a scăzut foarte rapid, încât după puţin timp realme 11 Pro+ avea să coste cât realme 11 Pro la debut, adică 1799 lei. Bifa şi ecran AMOLED luminos şi mare şi procesor MediaTek Dimensty de 6 nanometri.
Mai important e că în spate se regăsea o camera de 200 de megapixeli, cu stabilizare optică, al cărei crop ţinea loc de cameră telephoto, cel puţin când ai pretenţie la alternativă la zoom optic 2X. Nu mai zic de bateria de 5000 mAh, cu încărcare la 100W. În 26 de minute te ducea direct la 100%. Şi autonomia era exceleta, că de obicei pentru realme, iar difuzoarele stereo, 5G-ul rapid şi cei 2 ani de actualizări Android garantaţi erau binevenite toate. Mi-au plăcut şi selfie-urile, prim planurile şi procesarea fotografiilor nocturne. La final de zi, tot designul e cel care mi-a întors privirea spre telefon până la urmă.
3. Motorola Edge 40
Motorola Edge 40 e probabil telefonul midrange despre care s-a vorbit cel mai mult în acest an. Poate şi pentru că e fabricat din sticlă şi metal, dar are şi o versiune cu spate acoperit cu piele. Şi pentru că nuanţa Viva Magenta chiar a prins în 2023, Pantone chiar a nimerit-o bine. E şi foarte uşor şi comod de manevrat, plus certificare IP68 şi are un ecran OLED curbat super luminos şi gata de gaming, dacă te uiţi la refresh rate-ul de 144 Hz.
Camera principală de 50 MP cu stabilizare optică captează foarte multă lumină, având deschidere F/1.4, iar camera selfie filmează 4K, deci tinerii vloggeri vor fi mulţumiţi. E drept că bateria de 4400 mAh putea fi mai mare, dar autonomia nu e rea deloc. Se şi încarcă rezonabil de rapid, în 45 de minute. Plus difuzoare stereo plus interfaţa curată Android stock şi personalizabila cu aplicaţia Moto, plus captura cu mod Night foarte reuşită.
Nu uităm şi de Ready For, care oferă o experienţă desktop, dacă vei conecta un monitor, tastatura şi mouse. Toate sub 1500 lei.
4. Motorola Edge 40 Neo
Cred că l-am judecat greşit pe Motorola Edge 40 Neo! În loc să fie o versiune Lite de Moto Edge 40, e de fapt una mai potentă. Are mai mult RAM, 12 GB în loc de 8 GB, baterie mai mare, de 5000 mAh în loc de 4400 mAh şi aceleaşi camere la bord: 50 MP cu stabilizare optică în spate, selfie de 32 MP cu filmare 4K pentru vloggerii amatori. Ştiu, procesorul cobora din seria Dimensity 8000 la 7000, dar diferenţele de performanţă nu ar trebui să se simtă.
Iar gamerii au parte în continuare de ecran OLED de 144 Hz, unul foarte luminos. Într-un sfert de oră ai încărcat deja jumătate de baterie, iar difuzoarele stereo au parte de tuning Dolby Atmos. Designul e sexy, mai ales pe nuanţa Caneel Bay, iar certificarea IP68 e un bonus binevenit dacă petreci mult timp la plajă, piscină. Şi selfie-urile şi stabilizarea şi Night Mode parcă sunt mai bune decât la Moto Edge 40 cumva.
5. Huawei Nova 11 Pro
Singurul telefon cu camera selfie duală din acest top este Huawei Nova 11 Pro. Am folosit multă vreme un Nova 10 Pro că daily driver, am făcut tot soiul de experimente pe el cu Gbox, pachete de aplicaţii Google, Uber, aplicaţii de banking, dar m-am şi prostit cu efecte şi filtre selfie, mai ales când îl arătăm cuiva care era curios de ce poate.
Aş zice că Huawei a adus în mainstream camera selfie ultrawide, ei au fost primii şi apoi foarte copiaţi. Plus rezoluţia mare, de 60 MP pe camera selfie de pe Nova 11 Pro, dar şi autofocalizarea, care mereu mă mâhnea, lipsind de pe camerele selfie de pe flagship-uri. Şi de parcă nu era de ajuns, avem şi zoom optic 2X pe camera selfie secundară, de 8 MP. Plus filmare 4K selfie capabilă, filmare cu multiple camere deodată, efecte pentru poze şi video cu blur de fundal.
E clar că e telefon pentru influenceri sau pentru cei care vor să imite influenceri. Legat de chestiunea cu Google, pe parcursul anului v-am tot prezentat aplicaţii de Food şi Shopping, AppGallery adus la zi, cu mii de aplicaţii româneşti, Waze, Bolt, Booking, GBox, YouTube, Netflix, Facebook, Uber, toate instalate fără probleme. Completăm cu încărcare fulger pe fir pentru acest Nova 1 Pro, captura Macro reuşită şi culori excelent redate, plus un design premium, de poşeta de lux.
6. Honor 90
Honor 90 e un telefon de care mă leagă amintiri speciale. Atât mersul la un restaurant bun pe Calea Victoriei, cât şi un concert Depeche Mode pe Arena Naţională, pe ploaie şi fulgere la final de luna iulie. Acum la sub 2000 de lei merită luat în calcul dacă eşti un călător cu buget limitat şi vrei o alternativă la Huawei Nova-uri fără lipsa 5G-ului şi Google Play Services. Are şi un procesor mai apt de gaming, un Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition şi o cameră de 200 MP care mi se pare mai bună decât cea de pe realme 11 Pro+. Poate la egalitate cu Xiaomi 12T Pro, sau poate chiar peste.
Dacă eşti fotograf culinar, o să adori nuanţele şi texturile prinse de acest terminal. Am remarcat şi ceva ce nu remarc de obicei la telefoanele de genul: o panoramare plăcută a camerei. Are multe opţiuni de vlogging şi Story pentru creatorii de conţinut şi se descurcă la gaming fără throttling. Iar Honor încearcă în sfârşit un design diferit în zona camerelor din spate, eu l-am numit "gablonţ". Pozele şi video-urile de la Depeche Mode ar trebui să vă convingă de capacitatea sa.
7. Xiaomi Redmi Note 12 Pro+/ Redmi Note 12 Pro
Ştiu, ştiu e controversat să pui Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ aici, având în vedere că e lansat în noiembrie 2022. Are totuşi sens, când te gândeşti că a sosit în România în martie 2023. Redmi Note 13 Pro+ a fost anunţat, dar nu am pus mâna pe el încă. În fine, acest model e un cumul de dotări care ar fi ca acasă şi pe un flagship. Cumva simt nevoia să îl cuplez cu Redmi Note 12 Pro, care aduce şi el un senzor foto principal Sony IMX, care cu un an înainte se găsea pe flagship-uri.
Revenind totuşi la Pro+, el are superlative: camere de 200 MP cu stabilizare optică, încărcare la 120W, ecran OLED cu Dolby Vision şi pe lângă faptul că are difuzoare stereo, mai are şi jack audio. Autonomia e OK, mai ales la utilizarea continuă, iar bateria se încarcă în doar 35 de minute, poate chiar şi mai rapid, dacă ştii să umbli prin setări. Am apreciat că a fost ieftin încă de la început, nu a trebuit să aşteptăm ieftinirea să. Mai re şi certificare IP, corp cu spate din sticlă, performanță stabilă, emiţător infraroșu, 5G rapid. El a spart şi gheaţă, aducând prima cameră de 200 MP pe un telefon sub 2000 lei ca preţ.
8. Google Pixel 7a
Google Pixel 7a e probabil telefonul din acest top cu care mi-aş fi dorit să petrec mai mult timp. Am pus mâna pe el în treacăt, l-am văzut la un alt redactor tech şi mi-a rămas gândul la el. E mai uşor de reparat decât iPhone-urile sau Pixel 7 Pro, conform disecţiilor online şi are un procesor Google Tensor G2, care dacă nu a impresionat pe flagship-uri Pixel 7 Pro în 2022, ei bine pentru zona midrange e suficient. Interfaţa e curată şi aerisita, vei primi actualizări Android primul şi cel puţin 3 versiuni sunt în cărţi pentru tine.
Fotografiile realizate cu camera principală de 64 MP cu senzor Sony şi OIS sunt de flagship, minim de iPhone 14-15 aş zice, poate peste. Procesarea avansată Google are un rol vital în a face aceste poze să arate sexy, nu vom nega asta. Şi ajuta şi la selfie-uri, care sunt de top 3. Am înţeles totuşi că autonomia şi încărcarea nu sunt chiar aşa de atractive. Apropo de atractiv, designul cu camera "visor" a început să aibă tot mai mulţi adepţi.
9. Samsung Galaxy A34
Pe la 1300 de lei, acesta e oficial cel mai ieftin telefon din acest top. Aşa cum am zis şi în review, sunt tentat să îl recomand în detrimentul lui Galaxy A54. Parcă la fel am făcut cu predecesorul său în detrimentul lui A53, dacă îmi amintesc bine. Am eu un dinte contra Exynos pesemne, găsesc MediaTek Dimensity-ul de aici mai răsărit decât Exynos 1380.
Şi evident la preţ mai mic. Va primi nu mai puţin de 5 ani de actualizări Android, ceea ce e mare lucru. Are şi un ecran generos, luminos, un AMOLED de calitate. Plus certificare IP, captură nocturnă OK, filmare 4K detaliată şi bonus: autonomie generoasă. MediaTek Dimensity 1080 poate mulţumi şi gamerii.
10. OPPO reno 10 5G
Acelaşi sindrom pe care îl are Samsung Galaxy A34 faţă de A54 îl are şi OPPO Reno10 faţă de OPPO Reno10 Pro. Adică un procesor mai tentant pentru gaming şi fiabilitate, un MediaTek Dimensity 7050. E şi probabil cel mai ieftin telefon cu camera telephoto cu zoom optic 2X şi vine cu difuzoare stereo, ceea ce e de apreciat, faţă de Honor 90, care are doar unul, spre exemplu. Impresionează şi prin ecranul AMOLED de 6.7 inch foarte luminos şi prin spatele în degrade mov. Un alt bonus e faptul că are filmare 4K pe camera principală, în vreme ce bateria de 5000 mAh se încarcă ultra rapid, la 67W.
E cel mai testat telefon din redacţia Mobilissimo.ro în 2023, deoarece a fost testat inclusiv de voi, cititorii. Şi ce teste! Waze pe motocicletă, editare, randare şi exportare video, filmare şi fotografiere de show aviatic, captare sunet la concert, captare voce video, selfie-uri şi poze Portret profi, care aveau să ne ajungă avatar. Plus teste foto la soare puternic şi teste foto la apus.
Concluzie:
Am făcut selecţia din punct de vedere personal. Acestea sunt telefoanele pe care le-aş alege să mă însoţească la concert, în vacanţă, la muncă, la gaming, la terasă, restaurant, la munte şi la mare. Deja ecranul AMOLED e obligatoriu, bateriile de 5000 mAh cam la fel, difuzoarele stereo şi camerele selfie de top, deseori cu filmare 4K.
Night Mode-ul oricărui telefon de aici face faţă provocărilor nocturne, iar stabilizările de pe Moto-uri nu se fac de râs. Toate fac fotografii culinare excelente, iar cu spatele din piele al lui realme 11 Pro+ poţi porni o conversaţie într-un bar. Şi nuanţele lui Honor 90 şi OPPO Reno 10 sunt memorabile. Şi toate acestea sunt telefoane până în 2500 lei, deseori până în 2000 lei chiar.