Am ajuns la finalul anului 2023, unul al pliabilelor şi produselor experimentale, dacă ar fi să îl definesc cumva. În acelaşi an a apărut în sfârşit casca AR/VR Apple, pliabilele au ajuns la maturitate, Nothing a început să se maturizeze, iar iPhone-urile au primit zoom acătării. Honor, Huawei, OPPO şi chiar şi Google au pariat toate pe pliabile, unele mai experimentale că altele. S-a lucrat cu senzori foto de 1 inch, cu suport pentru stylus, camere sub ecran şi au proliferat şi telefoanele de gaming.
La final de an tragem linie, tragem concluzii şi mai jos aflaţi care sunt telefoanele anului 2023, în opinia mea. Eu vizez inovaţia, preţul corect, upgrade-ul REAL de la predecesor.
1. Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra e multe lucruri, dar cea mai bună definiţie este "cel mai complet flagship". Ştiu, nu e corect gramatical, se spune doar "complet" şi atât. Ideea e următoarea: ai cel mai avansat zoom optic din 2023, 10X, chit că stăm la pragul ăsta de vreo 2-3 ani. Problema e ca alţi producători au făcut pasul în spate la 5X şi până şi Samsung ar face-o în 2024, judecând după zvonurile despre S24 Ultra. Apoi are un procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy foarte puternic, o alegere înţeleaptă după nişte Exynos-uri nu prea iubite.
Adăugăm un ecran uriaş şi foarte luminos, stylus pentru luat notiţe şi gesturi în aer şi un preţ care a scăzut foarte rapid şi de Black Friday cred că a dus telefonul şi la 4600 sau chiar 4500 lei. Plus productivitate şi mai şi, prin DeX, One UI 6.0 cel arătos şi bine compartimentat, sosirea rapidă a lui Android 14 la pachet cu interfaţa pe device, anii mulţi de actualizări. Captură nocturnă şi selfie perfectă, filmare perfect stabilizată.
2. Samsung Galaxy Z Fold5
Asta e Fold-ul de care aveam nevoie! După ani de experimente, Samsung a nimerit-o. Avem închidere etanşă, format mai compact, pliu mai bine ascuns şi procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy puternic. Camerele au rămas la fel ca la Z Fold 4, pe hârtie cel puţin, procesarea e mai avansată acum la nivel de foto şi video mulţumită cipsetului. Are şi suport stylus, camera selfie sub ecran, noi huse care integrează mai inteligent stylusul. Plus noi modalităţi de multitasking şi split screen în alde YouTube, Instagram, aplicaţii de luat notiţe. E amuzant că Flex Mode-ul care există de câţiva ani tot aici e cel mai bine implementat, deşi tot e copiat de rivali... în mod slab. Stă bine şi la autonomie, difuzoare şi luminozitate ecran.
3. Google Pixel 8 Pro
Cât pe ce să fie un premiant cu argint sau aur Pixel 8 Pro, dar mă descurajează puţin procesorul său. Poate şi filmarea nocturnă. Ce e clar că e foarte bun pe partea de cameră, mai ales la procesarea fotografiilor, selfie-uri, calitatea filmării. Nu uităm şi de funcţionalitatea AI, cu câteva premiere binevenite, de la traducerea în timp real cu Interpreter, la wallpaper-uri create cu AI generativ. E şi arătos, cu personalitate, construcţie solidă şi bateria nu e rea deloc. Are un zoom excepţional şi faptul că primeşte nu 5, ci 7 versiuni de Android e un gigantic plus.
4. OnePlus 11
OnePlus 10 nu prea a impresionat anul trecut, în ideea că nu mai aducea acea filmare şocant de bună de la OnePlus 9 Pro. OnePlus 10T a fost săpat de Nord 2T, care oferea cam acelaşi lucru la preţ mai bun. OnePlus 11 mi s-a părut că a ridicat nivelul, în special la filmare. E unul dintre telefoanele care au filmat cel mai plăcut privirii în 2023 şi pentru asta aveţi recenzia Mobilissimo.ro ca dovadă. Are şi o interfaţă, care deşi din greu influenţată de OPPO place privirii şi are funcţionalităţi atractive, personalizare avansată. Sunt şi multe optimizări pentru gameri, un ecran foarte luminos şi CPU puternic. Păcat de baterie... şi de zoom.
5. Xiaomi 13 Ultra
Dacă e să aleg un singur telefon care îmi pare rău cel mai mult că nu a ajuns în România, acela va fi cu siguranţă Xiaomi 13 Ultra. E vorba în special despre cameră aici, dar nici designul nu e rău deloc. Colegul Alex a pus mâna pe el şi cei de la Xiaomi au avut amabilitatea să ne furnizeze şi vreo 200-300 de mostre foto făcute la un muzeu interbelic în Bucureşti. Plus cadre cu cotoi şi cu Centrul Vechi. Nu am văzut tot anul aşa textură, poezie în fotografii, emulare a luminii dintr-o încăpere interbelică, chipuri expresive de oameni.
Senzorul de 1 inch s-a auto depăşit şi din ce am înţeles nici performanţa, bateria, ecranul nu sunt de ici, de colo. La noi a ajuns cu greu, trebuia să faci comandă din Amazon Germania şi să aştepţi. Altminteri preţul nu era rău pentru un telefon care se bătea cu modele de 7000 lei.
6. Huawei P60 Pro
Huawei P60 Pro are o distincţie ciudată în ierarhia noastră. Este smartphone-ul flagship cu care s-au făcut cele mai multe fotografii, în cele mai variate ipostaze. De la o vreme ploioasă pe Calea Victoriei în Bucureşti, la Parcul IOR, festivalul Spotlight şi... o plimbare în Munchen alături de Irina Rimes. Niciodată nu şi-a dat în petec şi în special noaptea a strălucit. Pe moment, luat de val aş fi zis că e peste Galaxy S23 Ultra la captura nocturnă, dar acum că mă uit la ambele, bătălia e aşa strânsă că nu ştiu ce să mai zic.
7. Honor Magic5 Pro
Singurul telefon din top 10 cu colorizare în LOG şi LUT, Honor Magic5 Pro e poate cel mai subestimat flagship din 2023. Are un ecran chiar mai mare decât Galaxy S23 Ultra şi mai luminos, ba chiar primul de peste 1100 de LUX testat de noi. Mi-a plăcut câtă grijă a avut Honor de ochii utilizatorilor, de ciclurile de somn. A dedicat munca în laboratoare de zeci de oameni de ştiinţă doar să ne protejeze ochii şi ritmul circadian. Designul e unul premium şi uşor de recunoscut, iar la selfie şi captura nocturnă e în top 3 pe 2023. Ajută şi faptul că e memorabil, prin prisma faptului că am sărit de 1 Gbps la testele 5G cu el.
8. ASUS ROG Phone 7 Ultimate
Nu se putea şi fără un telefon de gaming în top şi îl avem pe acest ASUS ROG Phone 7 Ultimate, care vine cu un procesor de top, mult RAM, răcire avansată, controale de gaming mai responsive, accesorii gârlă. De fapt asta e diferenţa între ASUS şi alţi producători de telefoane de gaming: ASUS oferă accesorii multe şi variate, rivalii... nu prea. Avem şi o sumedenie de opţiuni de tuning din meniuri, care ajută la obţinerea unei experienţe cât mai plăcute de gaming şi există profiluri de setat pentru fiecare joc. Autonomia sa doboară orice recorduri, ventilatorul AeroCooler aduce şi speakere extra la pachet, ba chiar şi subwoofer. E mai fiabil şi mai bine răcit decât predecesorii.
9. iPhone 15
Upgrade-urile aduse de iPhone 15 faţă de iPhone 14 sunt considerabile în acest an, mult mai mari decât de la iPhone 13 la 14 sau de la iPhone 14 Pro la 15 Pro. În primul rând avem procesor superior, un Apple A16, apoi port USB-C, pentru alinierea la standarde europene. Trecem la Dynamic Island, în locul bretonului inestetic şi primim un senzor principal foto de 48 de megapixeli, salt de la cel de 12 MP clasic. Are muchii mai rotunjite pentru o priză mai bună şi e cel mai comod şi manevrabil telefon din tot acest top 10. Spatele mat în loc de lucios e iar o idee bună şi varietatea nuanţelor îl face atractiv pentru publicul tânăr.
10. Samsung Galaxy Z Flip 5
Poate că acest telefon merită să fie mai sus în top, dar personal îl găsesc prea feminin şi fragil pentru cum mă port eu cu telefoanele. Ce e sigur e că e primul Flip care chiar are un ecran extern utilizabil, mai ales acum că e aşa mare, la 3.4 inch. Poate rula aplicaţii full screen şi aţi văzut ce poate telefonul la captura nocturnă şi captura de concert la Summer Well 2023, a colegului Alex. Are şi procesor foarte puternic, a câştigat nişte ore de autonomie faţă de predecesor şi aduce şi unul dintre cele mai luminoase ecrane dintre TOATE telefoanele, nu doar pliabile. Sare de 1000 de LUX cu uşurinţă. Impresionează şi la stabilizare video şi a făcut din nou cool nuanţa lavanda de la Galaxy S9.
Acesta este topul meu 10 de flagship-uri pe anul 2023. Presărat cu pliabile, cu telefoane cu stylus, cu cameraphone-uri de excepţie, ba chiar şi un telefon de gaming. E ceva pentru fiecare aici şi cumva simt că am acoperit toate segmentele. La final de zi voi alegeţi preferatul şi o să avem şi o secţiune de votare pentru voi.