Am ajuns şi la cameră. Dacă te uiţi strict la specs o să vezi fix aceleaşi camere ca pe predecesor. Mă refer la o cameră selfie de 16 MP cu filmare Full HD şi o cameră tripla în spate. Acolo se afla un senzor principal de 64 MP cu deschidere F/1.7 (pixeli de 0.7 microni şi cadre de 16 MP combinând 4 pixeli în 1), o cameră de 8 MP ultrawide (unghi de 119 grade şi deschidere F/2.2) şi una de 2 MP Macro (deschidere F/2.4). Avem şi bliţ LED şi filmare 4K la 30 FPS. OnePlus ne oferă şi AI, Nightscape şi mod Portrait cu celebrul Bokeh Flare pentru foto şi video, preluat de la OPPO.
Video-review OnePlus Nord CE 5G, secțiunea Cameră
Zoom-ul merge până la 20X, iar focalizarea e multiplă: phase detection şi continuă. Avem şi un mod special de filmare cu AI care se adaptează inclusiv la scene mai întunecate. Alte moduri ale camerei includ Expert, Extra HD, Panorama, Macro, Slow Mo, Time Lapse, Dual View Video, Text Scanner. Avem şi HDR evident.
Să vedem ce ştie camera!
Am prins în Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti o zi superbă de primăvară timpurie, cum am tot avut în ultima vreme (poze realizate pe 11 februarie 2022). Când am analizat galeria mi s-a părut super familiară şi ştiam şi cu ce seamănă: cu cele făcute recent cu realme 9 Pro Plus. Comparând galeriile, am băgat de seamă că OnePlus duce fotografiile spre o tonalitate mai caldă, cu mai mult roşu şi galben, pe când realme preferă verdele şi albastrul. Ambele telefoane fac fotografii bune, dar parcă realme e o idee mai bun, mai realist și vine cu fotografii mai crisp.
Unde e mai bun Nord CE 2 e categoric fotografia selfie. Acolo îmi place ce văd. Claritate şi exactitate. La bokeh mai are niscaiva probleme la conturul părului, dar nu e grav dacă nu eşti creț. Sunt cadre bine focalizate, îmi place textura hainelor, apreciez detaliile tenului şi au fost momente când aceste capturi mi-au amintit de un iPhone. Îmi place cum luceşte pielea în bătaia soarelui. Am încercat şi nişte Bokeh flare şi luminiţele arată OK în fundal, cam ca la un OPPO Reno6. Aici e vorba despre reflexiile soarelui pe diferite obiecte. Am încercat şi câteva filtre interesante.
Revenind la fotografiile făcute cu camera din spate, remarc că avem o cameră ultrawide pe care detaliile la distanţă sunt ușor spălăcite şi nici pe lateral nu e roză situaţia. E momentul să lăsăm în urmă camerele de 8 MP ultrawide, zic eu, chiar şi pe midrangere. Zoom-ul e... OK să zicem, dar e doar digital şi zic să rămâi la maxim 3X.
Camera e foarte înfometată de lumină, o aspiră ca un aspirator robot, dar se descurcă chiar şi când are soarele în faţă. Nu supraexpune foarte mult, nici nu arde, nici măcar vegetaţia. Macro-urile nu au impresionat, arată de acum 2 generaţii şi prefer closeup-urile cu camera principală. E drept că avem un prim plan cu un logo de Mercedes pe maşina roşie de jucărie şi un pui de cangur Macro, ambele trecând examenul, dar doar dacă le vezi pe diagonale mici, altfel vei observa pixelii. Sunt şi nişte detalii closeup fabuloase ale sculpturii în formă de struguri în mâna acelei statui feminine.
M-aş opri puţin la fotografiile cu Donald Duck, unde putem vedea o paletă largă de culori, dovada că telefonul e bun la fotografie. Şi aici avem un Bokeh reuşit, care a decupat corect până şi moţul lui nea Donald.
Îmi plac şi decoraţiunile din fața lacului, zona de promenadă, unde se face des dresaj de câini. Acel gard din fier forjat şi stâlpii sculptaţi din piatră arată de album de amintiri. Am observat în schimb şi câteva fotografii eşuate la acele jucării din parc, unde parcă există şi un halou gălbui.
Atenţie şi la poza Bokeh Flare cu statuia, care a ieşit cam lăptoasă. Vedete rămân textura pielii, pietrei, metalului, selfie şi nuanțele de roşu şi galben.
În cazul fotografiilor low-light am prins o seară cețoasă, dar chiar și fără acest impediment, putem observa că tenta roșie gălbuie e mai pregnantă în acest condiții. Pentru low-light aș zice că telefonul primește doar un calificativ de "suficient" de la noi. Claritatea e mediocră uneori și nu de la ceață - în schimb night mode mai ajută. Se poate observa pe caldarâm la fotografiile cu lumină foarte difuză că intervine acel efect de pictură în acuarelă, cum îi zicem noi. Practic se compensează din soft pixelii lipsă. Ultrawide nu merită atenţia voastră în acest context.
Halourile luminilor au dimensiuni rezonabile, dar per total camera nu a mai fost aşa înfometată de lumină cum fusese ziua, creând anumite aşteptări. Cumva parcă îmi place mai mult cum arată zona de sus a clădirilor faţă de partea de jos, spre baza, spre piatra cubică. Atenţie şi la accentuarea contururilor obiectelor care se petrece la Nightscape, dar vine la pachet şi cu un pic de zgomot acolo unde camera nu ştie să compenseze.
Video e călcâiul lui Ahile şi aproape că îmi pare rău să zic asta. OnePlus 9 şi 9 Pro au filmat divin anul trecut. Nici OnePlus Nord 2 nu a fost rău. Acest Core Edition 2 totuşi pot zice că a prins nuanţele de roşu corect, dar la panoramare 4K văd că imaginea tremură. Culorile sunt vii spre foarte vii, cum făceau Apple şi Samsung acum câţiva ani cu senzorii lor.
Filmarea selfie 1 e cam tremurată şi nu foarte detaliată, nu prea pare aptă pentru vlogging. A doua, cu stabilizarea Steady e un pic mai bună, dar aici îmi place mai mult focalizarea şi expresivitatea feței. Microfoanele nu se descurcă cu vântul. A treia filmare e cea cu Bokeh Flare, amplificând luminiţele din fundal şi creând unele artefacte în jurul capului. Aici se comportă binişor, mă separa OK de fundal, dar de abia noaptea vezi ce poate cu adevărat această funcţie. E în linie cu OPPO Reno6 aici.
Sunt şi filmări cu prea multă expunere aş zice, iar testul de zoom digital a fost decent pe acea bază de căluşei. Ce m-a frapat pe mine e diferenţa uriaşă de colorit între filmarea Full HD şi cea 4K. Roşul e orbitor în cea 4K cu Moş Crăciun şi Donald şi totul e cald şi cu o tentă gălbuie. Aici bătea soarele din dreapta şi a îngălbenit tot.
Filmarea din mers face ca fiecare pas să se simtă clar pe captură, cu joc dreapta stânga pentru fiecare picior pus în faţă, dar măcar nu avem flicker. Totuşi nu putem lăuda stabilizarea. Nici clipul 2 de test al stabilizării nu e mai reuşit, cu totu cu Ultra Steady al său. Am văzut şi nişte flicker aici şi poţi filma doar în Full HD aşa. Poate doar pe teren plat să mai mişte ceva.
Testul de focalizare a ieşit totuşi bine şi camera e foarte capabilă în a alterna punctul de focalizare, rapid şi precis, între ghinda metalică şi fundal. Încă o filmare Bokeh Flare la final, aşa de poftă, cu artefacte în jurul capului.
Noaptea avem zgomot, o imagine ros-galbenă, imagine tremurată la filmarea 4K şi o ceață vizibilă. Detaliile nu sunt rele la câţiva metri în faţă, dar la depărtare nu face o impresie prea bună cameră. La Full HD filmarea e rozalie, zoom-ul e slab, avem şi reflexii.
Nu e cea mai răsărită camera midrange la captura video.
Disponibilitate
Prețuri actualizate