Motorola Moto X4 a intrat la noi în teste cu bănuiala că va oferi o experienţă similară cu Motorola Moto G5S Plus să zicem, poate un pic mai bună. Eram deschişi şi la surprize evident şi acestea nu au întârziat să apară.
Telefonul se prezintă cu un combo de cameră în spate care sună a ZenFone 4 şi ZenFone 5: 12 MP + 8 MP. Camera de 12 MP vine cu Dual Autofocus Pixel, tehnologie populară pe Galaxy S7 şi văzută şi pe Moto Z2 Play. Avem şi deschidere F/2.0, pixeli de 1.4 microni şi blitz dual tone. Camera secundară de 8 MP vine cu obiectiv ultra wide de 120 de grade şi deschidere F/2.2.
Nu avem stabilizare optică aici, din păcate, dar primim filmare 4K. Selfie-urile se fac cu ajutorul unei camere de 16 megapixeli, cu deschidere F/2.0 şi această cameră are propriul său blitz LED. Există şi un mod Adaptive Low Light, care face cadre speciale de 4 megapixeli, extra iluminate.
Video-review Motorola Moto X4, secțiunea cameră
Cât despre utilizarea camerei, aplicaţia Camera porneşte cam lent la drum şi va permite să faceţi trecerea între cele două camere din spate, cea normală şi cea wide angle. Viteza de focalizare e OK, dar zoomul e foarte lent. Revenind la UI şi opţiuni, avem un mod Manual, care oferă reglaje pentru balans de alb, ISO, expunere, focalizare şi shutter. Modurile de captură includ Portrait, Cutout (decupează în jurul unui subiect în stil iPhone X Portrait Lighting), Spot Color (păstrează doar o culoare într-o fotografie şi restul alb negru).
Avem şi Panorama, scanner de text, o funcţie care identifică repere, filtre şi captura slow motion. Din păcate realizarea de fotografii se face cam lent.
Trecem la galeria de fotografii realizate ziua şi am prins o zi foarte însorită, cu aproape 30 de grade temperatură. Fotografiile sunt clare, culorile sunt vii, dar captura wide angle e prea curbată, aş zice. Prim planurile cu flori sunt foarte arătoase, detaliate, clare şi culorile m-au mulţumit. HDR-ul a reglat bine discrepanţele între zonele acoperite de umbră şi cele prea iluminate de soare.
Am dat zoom pe PC la fotografii şi am descoperit că grain-ul nu apare prea uşor, deci detaliile sunt în grafic. Îmi place şi funcţia specială Cutout, care la o adică s-ar bate cu iPhone X Portrait Lighting şi funcţia similară de pe Huawei P20 Pro. Selfie-urile arată binişor şi cumva parcă fundalul lor m-a impresionat mai mult decât ele în sine.
Aş zice că suntem cam la nivel de Xperia XA2 Ultra, poate puţin peste chiar. Din păcate Bokeh-ul nu mă mulţumeşte şi cea mai bună dovadă e o fotografie cu o floare galbenă. Focalizarea e bizară, avem zone neclare ciudate, deci pas. Uneori nici faţa nu arată prea clar la selfie, de aceea am zis că sunt doar OK capturile de gen. Dacă mai sus am menţionat că zoomul pe PC e mulţumitor, când dai zoom de pe telefon pierzi detaliile repejor.
În general claritatea a fost excelentă şi nu am avut obiecţii. Panorama a avut doar dimensiuni modeste, de 8336 x 944 pixeli, dar posibil să fie vreo extra setare de reglat aici, pentru că mi se pare prea mică. Opţiunea Spot Color e doar un moft, dar nu prea mai vezi o funcţie de "extragere" a unei culori în ziua de zi. E ceva ce ar fi fost cool în 1999.
În mare aş zice că sunt impresionat de ce poate Moto X4, cu ceva rabat la selfie şi Bokeh. Îl pot pune la egalitate cu Samsung Galaxy A8 (2018) sau Xperia XA2. Posibil să fie cel mai bun telefon Moto midrange din ultimii ani, la camera cel puţin. E peste telefoanele care au "Lite" în nume, peste Moto G5S şi cam orice Xiaomi din ultima vreme. Simt că aş fi fost la fel de mulţumit şi cu o singură cameră, nu neapărat cu două.
Asta la captură de zi... Cea de noapte este surprinzător de bine iluminată şi clară, doar că halourile stâlpilor de iluminare sunt puţin cam prea mari. De claritate sunt mulţumit şi am descoperit ceva inedit. Dacă faci poze noaptea cu camera wide angle ele ies mai roşiatice şi portocalii. Dacă le faci cu camera normală se calibrează mai bine nuanţele.
Zoomul din telefon e "meh", dar detaliile au fost OK în general la captura landscape. Gălbuiul iluminării urbane a fost reglat acceptabil şi avem şi captura cu blitz OK, doar că puţin cam grainy. Iarăşi o impresie bună fată de ce ne-au arătat Moto-urile în ultima vreme noaptea. Suntem peste Huawei P Lite-uri, peste ASUS ZenFone 4 şi Huawei Mate 10 Lite.
Şi acum am ajuns la filmare. Am capturat video în format MP4, la rezoluţie Full HD, 30 FPS şi 17 Mbps. Primul lucru remarcat? Microfon bun, ambianta prinsă perfect, claritate OK. Sunt şi ceva arsuri de imagine, când bate soarele fix în florile viu colorate. Schimbarea de expunere se face natural şi fără sacadări sau trepte. Zoomul a fost excelent, în comparaţie cu fotografiile.
Focalizarea şi-a făcut treaba fără ezitări şi nici culorile nu au fost rău reglate. Filmarea 4K e la nivel de flagship şi dacă v-ar zice cineva că e filmare de Galaxy S8 aţi crede. Focalizare perfectă, iluminare, culori, microfon. Aşa da! Captură la 60 FPS începe să o dea pe refocalizare din păcate şi ceva îmi zice că aici intră în acţiune camera wide angle, simptom văzut şi la LG G6.
Avem şi un slow motion cam neclar, dar drăguţ, iar la testul de stabilizare aş zice că am stat doar OK. Da, ştiu, am pierdut focalizarea de 2-3 ori, dar pentru EIS nu stăm chiar rău. Chiar şi camera frontală poate trece testul vlogger-ului de 15 ani la început de carieră. Ştiu că imaginea e cam tremurată, dar din nou, lucrăm cu EIS nu cu OIS. Fundalul e cam ars la filmare selfie.
Se bate cu Xperia XA2 Ultra la filmare şi cu Samsung Galaxy A8 (2018). În afară de refocalizarea ce apare uneori şi arsuri are nota de trecere şi aprecierea mea. E mult peste Motorola Moto G5S şi cam toată seria Moto G. Filmarea nocturnă? Vorba lui Al Pacino în "Donni Brasco": Forget about it! Tremura, halouri mari, prea galben, mai vreţi?
Flicker la mişcare, dar zoom OK, sunt dezamăgit, după ce am bifat 3 reuşite din 4 teste. Cum nu le poţi avea pe toate, filmarea nocturnă e călcâiul lui Ahile aici.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- PCGarage.roaflă prețul
- eMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- EuroGSM.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul