Motorola Moto E4 se prezintă la test cu o cameră de 8 megapixeli, cu deschidere F/2.2 şi pixeli de 1.12 microni. Are plusul autofocalizării şi vine şi cu blitz LED, dar trebuie spus din start că filmează HD, deci joacă mai mult în ligă cu Nokia 3, decât cu Nokia 5. Selfie-urile sunt realizate cu o cameră de 5 megapixeli, care are propriu său blitz LED.
Trecând la interfaţă, este cea stock Android, văzută pe mai toate telefoanele Android de la Moto şi nu primim extra funcţii şi opţiuni. Captura foto se face lent, ca şi focalizarea, iar zoomul e destul de sacadat. La captura foto pe timp de zi am avut parte de un soi de fotografii Polaroid, dar în stilul în care parcă "vopseaua curgea" când era poza gata. Totul e foarte colorat, rotunjit, calibrat să "dea bine".
Totuşi cine vede dincolo de acest look observă că lucrurile sunt clare când eşti la 1.5 sau 2 metri de subiect, dincolo de asta suntem pe tărâmuri blurate. Iluminarea aş zice că nu e rea, culmea, dar focalizarea vă va pune nervii la încercare. Apar şi nuanţe ceva mai ciudate, de mov sau roz în locul unui roşu curat. Selfie-urile capătă o nuanţă de gri sau albastru care nu mă coafează deloc, iar unul din 5 selfie-uri o să fie OK abia. Noroc că avem blitz...
Atuul acestui telefon îl reprezintă prim planurile, evident cu camera principală. Când am realizat capturi HDR, lucrurile au arătat cam fantomatice , din păcate. Am rămâne cu ideea că avem claritate şi culori OK şi cu faptul că ne batem cu Nokia 3, nu cu vreun LG Q6. Poate cu Xperia L1 totuşi... Şi totuşi parcă acest telefon Moto mă convinge mai puţin decât rivalii anterior menţionaţi, pentru că nu e 100% constant în toate situaţiile.
Sunt cazuri când culorile arată foarte bine, altele în care sunt spălăcite şi am văzut şi supraexpunere sau sub expunere. Circumstanţe atenuante? Vreme de final de ploios de noiembrie. Noroc cu selfie-urile acele 1 din 5 care arată bine şi prim planurile OK.
În condiţii low light blitzul e singurul punct forte, în rest o cavalcadă de capturi mişcate sau neclare. Luminile sunt prea amplificate, umflate, ca şi cum ar "da foc" la totul în jurul lor. Cum apar lumini în cătarea camerei rezultatele o iau razna. Nu are rost să fim totuşi exagerat de duri, pentru că vorbim totuşi de un telefon de câteva sute de lei. Şi totuşi mult prea multe capturi neclare noaptea...
Aş zice că la capitolul foto veţi scoate doar 15 sau 20 de poze din 100 cu care să vă afişaţi în social media.
Filmările s-au realizat în format MP4, doar HD şi la 30 FPS. Bitrate-ul a fost de 12 Mbps. Culmea e că avem un set de culori care arată bine, în special roşul, dar obiectele din jur par cam "moi", neavând un contur bine definit. Imaginea tremură, detaliile pălesc la distanţă, dar culmea e că iluminarea rezista. Apare şi refocalizarea din când în când să ne strice ploile.
Microfonul a performat totuşi, prinzând ambianta chiar şi pe vântul năprasnic. Aici Moto E4 se impune faţă de Nokia 3, care i-a făcut viaţa grea la foto. Intră în zona lui Xperia L1, dar nu chiar a lui LG Q6 totuşi. Acest telefon nu sta rău la captură de tip panning şi nici cu subiectele în mişcare. La zoom am cam pierdut detalii, dar era de aşteptat. Iar simt nevoia să ridic în slăvi microfonul, pentru că e prea bun faţă de restul pachetului foto/video.
Schimbarea bruscă de expunere şi anumite porţiuni estompate strica din plăcerea filmării. În condiţii low light de filmare Moto E4 devine echivalent cu cel mai anonim telefon din China. Totul e super întunecat, avem şi refocalizare, neclaritate, purici şi tot ce e mai rău. Imaginea tremură serios, sursele de lumină arată ca nişte fantome, iar o nuanţă roşiatică din spate e enervantă.
Zic să folosiţi camera noaptea doar dacă îl vedeţi pe Bigfoot, eventual să îl întrebaţi dacă are o lanternă să vă ilumineze filmarea...
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- Altex.roaflă prețul
- Germanos.roaflă prețul
- Orange.roaflă prețul
- Compari.roaflă prețul