Am ajuns la software, un Android 12 cu ROG UI peste, dar la setup poţi alege şi un Zen UI mai stock dacă eşti mai confortabil cu el. Ca de obicei experienţa e una tipică Android, peste care vin iconuri cu contur specific celor văzute în softurile ASUS de pe desktop, adică roşu şi portocaliu în zona Settings. Două zone principale definesc experienţa de gaming aici, Armoury şi Game Genie. Înainte de asta vă spun că puteţi activa X Mode ţinând apăsată zona de jos a telefonului pe lateral, ca atunci când strângeaţi telefoane HTC sau Pixel-uri.
Video-review ASUS ROG Phone 6 Pro, secțiunea OS, UI & APPS
X Mode este Hyper Drive-ul navelor spaţiale din filmele SF, pintenul dat calului, trecerea unui automobil pe mod Sport. Cu metaforele astea sper că v-am lămurit. Îi daţi "Blană" cum ar zice băieţii. Şi există şi un mod X Mode+ care se activează atunci când Aero Cooler 6 e ataşat şi face telefonul şi mai puternic.
Zona Armoury include o consolă centrală cu modurile de funcţionare: X Mode, Dynamic şi Ultra Durable, fiecare cu extra customizari. De aici umblăm şi la iluminarea logo-ului şi la ecranul secundar din spate, la accesoriile conectate. Puteam crea profiluri pentru fiecare joc şi vedea statistici pentru ele, avem şi o zonă de socializare şi de ştiri, jocuri Featured şi recomandate împărţite pe genuri şi refresh rateuri, dar şi profilul meu cu toate detaliile.
Galerie capturi de ecran ASUS ROG Phone 6 Pro
Game Genie ne e deja familiar, deoarece este HUB-ul vital pe care îl declanşăm în jocuri. De aici asociem butoanele de gaming Air Trigger 6 cu controale de pe ecran, iar ele sunt responsive ca de obicei şi au acum gesturi în plus. Apăsarea, glisarea pe ele au noi roluri pentru aceste butoane ultrasonice, avem şi ţintire cu giroscop şi mişcări ale telefonului drept noi comenzi. Putem face capturi de ecran, umbla la refresh rate din Game Genie, pune la treaba mai multe antene WiFi, creşte alocarea de nuclee CPU şi GPU, dar şi de RAM, plus crea Macro-uri şi bloca atingerile accidentale.
Ca la PC-urile de gaming putem crea şi un overlay care ne arată absolut toţi metricii vitali: temperatura, CPU şi GPU load, nivel baterie, FPS-uri şi multe altele. Acum meniul se află în josul ecranului şi nu lateral. Şi dacă tot am zis de butoane, nu uitaţi că şi Aero Active Cooler 6 aduce 4 butoane şi sunt al naibii de satisfăcătoare de apăsat în Apex Legends Mobile sau alte shootere. Feedback excelent.
Revin puțin la ecranul din spate, ROG Vision cu speranța că acesta va putea primi mai multe funcții decât are în acest moment. El practic acum poate fi activat și dezactivat și are câteva animații presetate. Nu suportă touch şi nu are funcții. Prestează doar pe plan vizual.
Legat de gaming am încercat setup-ul de controllere montate lateral pe acea carcasă în care vine pus telefonul. Am jucat Genshin Impact şi am simțit o briză rece, plăcută la degete, de la cooler. Plăcută senzația, mai ales că eram obișnuit cu faptul că gaming phone-urile frig la propriu.
Controlerul pe nume Kunai, poate folosit în două moduri. Primul mod e atașate lateral pe acea carcasă Aero Case, în care vine pus și telefonul cu Aero Cooler atașat (sau nu), iar al doilea mod, precum un controller de consolă Nintendo Switch sau Playstation, separat de telefon, dar cu ceva dificultăţi la pairing. În continuare mi se pare că feedback-ul şi experienţa cu acest Kunai e similar cu ce primim pe Nintendo Switch, ceea ce e un compliment.
Disponibilitate
Prețuri actualizate