S-a dus încă o săptămână, ba chiar o lună! Terasele sunt deschise, vara a venit, dar cu distanţare socială şi mască, atenţie mare! E momentul pentru un nou podcast şi videocast săptămânal, Mobicast #312. Acum că mă uit în urmă văd că am avut o săptămână foarte ocupată, între 3-4 unboxing-uri publicate, recenzie Oppo (căşti şi telefon), un material despre aplicaţiile instalate de mine pe un telefon Huawei P40 Pro din diverse app store-uri şi debutul lui Redmi Note 9 Pro în România.
Avem şi noi telefoane Realme şi Xiaomi, dar şi review de Allview Soul X7 Pro. Dezbaterea săptămânii este despre libertatea de exprimare a lui Trump pe Twitter, compromisă recent, apoi vine secţiunea de ştiri, întrebările voastre şi la final avem Diverse cu seriale Netflix şi un joc de mobil nelansat încă.
Hai să începem cu dezbaterea:
Probabil aţi auzit de cazul George Floyd din SUA, un bărbat de culoare ucis de un poliţist incompetent, care l-a imobilizat incorect. De aici au început revolte de stradă în marile oraşe din SUA, iar Trump a postat pe Twitter că trimite Garda Naţională dacă primarul din Minneapolis nu ia măsuri. A zis că "dacă e looting se lasa cu shooting", iar Twitter i-a cenzurat postarea. Aparent "glorifică violenta", iar acea postare a fost ascunsă şi trebuia să apeşi "View", ca să o vezi şi nu puteai da retweet, like şi comenta pe seama ei. Facebook a luat imediat poziţie şi a declarat că nu ar cenzura niciodată spusele lui Trump. Trump a amintit de Declaraţia 230, o parte din legislaţia americană care face referire la răspunderea unei reţele de socializare cu privire la ceea ce postează utilizatorii săi şi moderarea de postari. Acum vrea mai nou să se bată cu Twitter, ba chiar să închidă compania.
Cert e că cenzură nu poate fi permisă, chiar dacă acum e parţială şi e... "moderare". Aşa începe şi am amintit în podcast şi de Joe Rogan, care e banat şi demonetizat de YouTube mereu când se ia de transgenderii care concurează în liga de femei la sporturi, având avantaj nedrept. Vă aştept cu părerea voastră pe tema cenzurii şi e foarte important să văd unde trageţi voi linia între moderare şi cenzură. E normal să nu fii lăsat să postezi ce vrei tu? Dacă eşti şef de stat nu ţi se aplică aceleaşi reguli?
Ştirile săptămânii:
Ştirea săptămânii: Elon Musk şi a sa SpaceX au reuşit să ducă doi astronauţi în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională. Decolarea s-a făcut cu succes din Florida pe 30 mai la ora 22:24 şi apoi racheta Falcon 9 a revenit pe o barjă din Ocean. Pe 31 mai la ora 17:30 Crew Dragon a andocat la ISS şi totul a mers perfect.
1. Am scos din cutie Motorola Edge, poate cel mai arătos telefon Motorola văzut de mine de la Moto Z încoace. Are muchii curbate, format îngust şi alungit şi 5G, plus cameră quad. Are un Android 10 curat şi o baterie promiţătoare. E 2999 lei la Altex şi retailerul îţi dă şi un ceas cadou.
2. I-am făcut recenzia lui Allview Soul X7 Pro, în sfârşit un telefon Allview cu procesor Snapdragon după ceva vreme şi aveţi şi mostre foto/video ale sale, impresii despre design şi teste de baterie şi performanţă.
3. De asemenea i-am făcut review şi lui Oppo Reno 3 Pro 5G, proaspăt intrat în oferta magazinelor de la noi. Performanţa bună, are 5G, design arătos, camera capabilă, dar suferă la selfie.
4. Şi rămânem tot la Oppo, unde am aruncat o privire asupra căştilor Oppo Enco W31, care m-au şocat prin basul lor de calitate. Apropo ele sunt oferite cadou cu Oppo Reno 3 Pro 5G o perioadă de timp.
5. Am scos din cutie şi tableta Huawei MatePad Pro, împreună cu un stylus special şi o tastatura-husa. Poate cel mai complet terminal Android cu ecran mare testat în ultima vreme şi inovator, pentru că aduce încărcare wireless, încărcare inversă şi camera decupată în ecran.
6. În sfârşit avem dată de prezentare pentru PlayStation 5 şi e vorba despre 4 iunie. Aparent vedem şi o oră de gameplay-uri.
7. Allview a lansat telefonul de buget Soul X7 Style, cu design arătos, cameră duală şi decupaj picătură. Costă 699 lei.
8. Încă un telefon care se laudă că e "cel mai ieftin cu 5G" este aici. Realme X50 Pro Player are proceosr Snapdragon 865, ecran de 90 Hz şi preţ de 350 de euro.
9. Huawei Enjoy Z 5G este încă un telefon 5G accesibil, cu procesor MediaTek Dimensity 800, inaugurat cu această ocazie. Are şi ecran de 90 Hz. Design cam old school deja. Costă 218 euro.
10. Redmi K30i 5G este al treilea telefon 5G ieftin şi nou al săptămânii, cu procesor Snapdragon 765G, ecran de 120 Hz şi preţ sub 250 de euro.
11. Au mai sosit şi Redmi 10X şi Redmi 10X Pro. Primul este încă un model care cred că merită pe deplin titlul de "cel mai ieftin telefon 5G". E doar 205 euro. Celălalt model inaugurează MediaTek DImension 820 ca procesor nou.
12. Realme X3 SuperZoom a devenit oficial, ca un prim telefon Xiaomi cu o cameră periscopică şi zoom optic 5X. Costă 499 de euro şi vine cu dotări solide, inclusiv 12 GB RAM.
13. Xiaomi a lansat în ţara noastră seria Redmi Note 9, care include Redmi Note 9 şi Redmi Note 9 Pro. Ele vin cu o brăţară Mi Band 4 cadou pe o perioadă limitată. Am şi scos din cutie Redmi Note 9 Pro aici şi mă fascinează spatele său din sticlă pe nuanţa Tropical Green.
14. Tot Xiaomi a adus în România noi aspiratoare robot, Mi Robot Vacuum Mop şi Mi Robot Vacuum Mop Pro.
15. Am realizat şi un material descriptiv şi obiectiv pentru modul în care mi-am petrecut o lună cu Huawei P40 Pro şi ce aplicaţii am pus pe telefon, încât să îmi desfăşor munca şi divertismentul că orice alt telefon cu Android. Aveţi şi liste cu magazine de aplicaţii, dar şi cu aplicaţiile respective.
Întrebări:
Pe Forum am văzut că v-aţi activat serios la întrebări, ceea ce mă bucură. Am fost întrebat de ce nu fac o comparaţie între Spotify şi Apple Music sau Spotify şi YouTube Music. Cineva a întrebat despre zvonurile legate de iPhone 12 şi ce se întâmplă cu preţurile OnePlus. Am ales şi între Red Magic 5G şi OnePlus 8, iar cineva a vrut să afle ce ştiu mai exact despre eSIM-uri 5G şi prepay. Am avut şi un cititor interesat de Galaxy M31, intrigat că nu vine la noi în ţară, deşi M21 e disponibil.
Văd că pe YouTube mulţi au înclinat spre ideea de a bloca haterii, dar am avut şi vreo 3 voci, care au zis că sunt prea sensibil la critică. Aşa o fi :)
Am fost întrebat şi care sunt 5 seriale HBO preferate, ce părere am de Huawei Nova 5T acum şi dacă laptop-urile Lenovo Legion merită. O persoană a întrebat dacă merită luat Huawei MatePad Pro pentru facultate.
Diverse:
1. Nu am văzut "Shazam" la vremea lui în 2019, dar el a apărut acum pe HBO Go şi l-am văzut. E jumătate film cu super eroi, jumătate film de Crăciun cu copii. Zachary Levi din "Chuck" e bun că super erou ingenuu, care nu îşi cunoaşte puterile, iar Mark Strong e bun ca villain. Povestea e bunicică şi m-a prins, iar umorul e bine implementat. Lasă un loc uriaş de continuare, ba chiar serial şi spinoff-uri. Îl recomand, dar doar că popcorn movie, nu de luat în serios.
2. A apărut pe Netflix "Space Force", serial cu Steve Carell din "The Office" în prim plan. Mulţi credeau că e un fel de "The Office" în spaţiu. De fapt se ia în serios mai mult, dar ştie unde să puncteze cu situaţii ridicole. Multă birocraţie, stupiditate, un preşedinte SUA şi generali incompetenţi angrenaţi într-o cursă de cucerire a spaţiului. Carell e bunicel, dar nu ştiu ce se întâmplă cu vocea lui. Alternează între răguşit şi voce de om bătrân şi cea normală şi mă debusolează. John Malkovich e impecabil, ca de obicei.
3. Am încercat şi jocul Hitman Sniper 2 pe mobil, deşi nu s-a lansat încă. E mai cartoonish, îmi încinge telefonul rău de tot şi task-urile sunt repetitive. Jucăm cu alte personaje decât Agent 47 şi trebuie să facem ca fiecare skill cu puşca cu lunetă să pară un accident: o curentare, alunecare, candelabru căzut în cap şi altele. Devine boring rapid.
Acesta a fost Mobicast 312 şi nu uitaţi că ne găsiţi pe Spotify, Anchor.fm, Google Podcasts şi iTunes.