Ieri, pe 21 iulie am avut ocazia să petrec 40 de minute cu Xiaomi 12S Ultra. Vestea bună? Avem cameraphone, cu senzor de 1 inch, o premieră pe smartphone-urile de larg consum. Mă rog... nu foarte larg consum, deoarece acest telefon e limitat la piaţa din China. Xiaomi a strâns tot ce are mai bun tehnologic pe acest produs şi a inaugurat şi parteneriatul cu Leica odată cu el.
În China costă 960 de euro şi cu puţin noroc poate apare şi în Europa. Dacă nu, îl vedem ca şablon pentru Xiaomi 13 Pro... Mai jos aveţi impresii şi unboxing.
Unboxing
În cutia telefonului se află un cablu de la USB-C la USB-A, un încărcător de 67W cu conectori de China, o husă transparentă, manual şi cheiţa pentru sloturi.
Design
Telefonul are imitaţie de piele pe spate, piele ecolo, care prin granulaţia sa ajută la aderenţă. Vine cu ramă din aluminiu, certificare IP68, ceea ce îl face rezistent la apă şi praf şi cântăreşte 225 de grame. Grosul greutăţii e distribuit în zona de sus, cea a camerei. Măsoară 9.1 mm în talie, dar cumva e manevrabil. S-a redus curbura ecranului de la Mi 11 Ultra, ceea ce mă bucură. Vine pe negru sau verde.
Demo-uri la faţa locului şi funcţii speciale ale camerei:
Cred că nu era nimeni mai în măsură decât fotograful de la acest eveniment de hands on să îmi explice ce are special telefonul. Aşa că o să vă povestesc cum stă treaba cu liniuţa mai jos, pentru că nu vreau să vă plictisesc cu specificaţii:
- Senzorul Sony IMX989 de 1 inch de aici este uriaş pentru un telefon mobil. Ştiu că a fost şi un telefon Sharp şi unul Sony înainte cu aşa ceva, dar ele nu au fost chiar de larg consum, iar Sony Xperia Pro-I împrumută senzorul de la camere foto. Un senzor mare, de 1 inch înseamnă o capacitate superioară de a captura lumină, capturi low light mai clare şi capturi mai detaliate ziua
- s-au stins luminile în studio şi am văzut o captură realizată la ISO 12.800. Imediat lângă am văzut o captură cu un Xiaomi Mi 11 Ultra şi un Galaxy Note 20 Ultra şi erau mult mai grainy
- Am aflat şi că telefonul are un slow mo la 3080 FPS şi am văzut un balon spart în faţa camerei, arătând spectaculos. Doar HD totuşi
- Stabilizarea de aici e "Hyper Stabilization" şi indiferent cât zgâlţâi telefonul (şi am făcut-o) imaginea rămâne clară. Se poate bate cu telefoanele cu gimbal
- avem şi zoom optic 5X, care lasa imaginea la fel de clară că la 1X şi putem ajunge la 120X maxim cu zoom-ul
“Senzorul de 1 inch”
Un senzor de un inch nu înseamnă că el măsoară chiar 1 inch, 2.5 cm în dimensiune. Nu e o dimensiune fizică, ci un "format optic", o categorie de senzor. E vorba mai degrabă despre diametrul unui "tub video camera" , folosit pentru a proiecta o imagine ce ar acoperi complet senzorul. E un standard al industriei. Acel tub video e similar cu cel din televizoarele cu tub.
Standardul acesta, formatul optic de 1 inch este de 1.5 mai mare decât dimensiunea fizică a senzorului. Deci, acest senzor nu are niciodată 2.5 cm, ci mai degrabă 1.66 cm. Sony IMX989 oferă o rezoluţie de 8192 x 6144 pixeli şi pixeli au 1.6 microni. Senzorul are o zonă de captare a lumini de 13.11 x 9.83 mm. Diagonală este de 16.39 mm. Înmulţim cu 1.5 şi da 24.85 mm, adică aproximativ 1 inch.
Care e treaba cu Leica?
Leica contribuie aici cu lentile şi cred că nu mă înşel dacă spun că e prima oară când lentile 8P la un telefon. 6P şi 7P am mai văzut. Ei aplică şi o peliculă specială pentru a alunga reflexiile nedorite, cu un soi de "cerneală". În plus se ocupă şi de tehnologia din spatele realizării fotografiilor şi a procesării lor. Cele două opţiuni întâlnite în fiecare mod foto sunt Leica Vibrant şi Leica Authentic.
Primul merge pe realism, al doilea face o casă banală să pară "căsuţa din poveşti". Pozele sunt mai "vibrante" aşa. Mai găsim setări Leica şi în zona de filtre, imitând look-ul lentilelor sale legendare pe aparatele foto produse în ultima sută de ani. Leica apărea în 1859 în Germania şi este un etalon când vine vorba de camere, lentile foto, echipamente pentru microscop, binocluri şi lunete pentru arme.
Corecţia defectelor şi aberaţiilor optice, curbura sticlei cu care lucrează nemţii sunt lucruri care îi fac ași. Din ce ştiu IOR (Întreprinderea Optică Romană), întreprindere după care e dat şi numele parcului producea lentile pentru Zeiss şi Leica în anii 1970. IOR încă există, dar se axează pe lunete, produse militare, aparate de măsură şi control, optoelectronică.
Revenind, fiţi atenţi la accentele de culoare din interfaţa camerei: sunt roşii ca logo-ul Leica acum.
Alte tehnologii
Evident că avem şi procesorul cel nou Snapdragon 8+ Gen 1, un ecran LTPO care poate scădea până la 1 Hz refresh rate sau urca până la 120 Hz. Xiaomi a plusat şi cu un sistem de răcire generos, dar şi cu două cipuri Surge pentru administrarea consumului bateriei şi pentru încărcare. Cumva s-a mulţumit doar cu încărcare 67W, deşi are deja 4 telefoane cu încărcare la 120W.
Impresii
Telefonul e foarte aderent, puternic ca hardware, şi este perfect dotat pentru a se bate cu celelalte cameraphone-uri ale momentului vivo X80 Pro şi Galaxy S22 Ultra. Sunt şanse mari să stabilizează noi recorduri la captura nocturnă, de claritate și iluminare. În low light nu pare să aibă rival. Look-ul cu filtrele Leica nu ştiu cât de mult va prinde la public, cred că mulţi vor merge pe captura default.
Zoom-ul e cum l-am lăsat pe Xiaomi Mi 11 Ultra, iar puterea e acolo şi eu am ajuns în încăpere cu flagshipul când avea baterie 35% şi fusese forjat de 16 redactori. Nu s-a consemnat vreo supraîncălzire. Atenţie totuşi: are soft de China, în chineză, fără Play Store şi servicii Google. În acest moment nu e menit Europei, dar poate asta se va schimba.
E un cameraphone reuşit, al cărui senzor principal ne arată cam ce urmează la capitolul optică în următorii ani. Acela şi parteneriatul cu Leica sunt principalele sale realizări.
Xiaomi 12S Ultra, prețuri actualizate:
- QuickMobile (-3% folosind codul QUICK202)
- Compari