Apple a anunţat pe 12 septembrie seria iPhone 15, care include 4 modele, dar fără acel 15 Ultra care se zvonea la un moment dat. Am primit în schimb un 15 Pro Max cu upgrade-ul de camera mult-asteptat, pe bază de zoom optic superior. 15 Pro rămâne modest actualizat faţă de predecesor, dar cumva 15 şi 15 Plus primesc noutăţi mai mari decât predecesorii.
Despre iPhone 15 e vorba în acest material şi avem de-a face cu "cel mai ieftin tip de iPhone 15", dacă putem spune aşa. Costă 4699 lei şi având în vedere că vine după best sellere ca iPhone 11, 12, 13, 14, e clar la ce ne putem aştepta. A primit o baterie mai mare, Dynamic Island, procesor nou, port USB-C.
Ce e în cutie?
În cutie nu găsim încărcător, dar avem cablu de la USB-C la USB-C, unul împletit şi mai solid decât ce aveam până acum. Are stickere în cutie, manual, cheiţa SIM.
Design
Apple a mers iar pe un design tineresc şi oferă nuanţe viu colorate: albastru, verde, galben şi roz, pe lângă cea neagră. Noi avem un soi de galben aprins la test. Telefonul are sticla în faţă, cu protecţie Corning, are spate din sticlă şi ramă din aluminiu.
Vine cu certificare IP68, ceea ce înseamnă că poate fi scufundat până la 6 metri adâncime timp de 30 de minute. E foarte comod şi uşor de manevrat, mic, compact, uşor. Măsoară 7.8 mm în talie şi cântăreşte 171 de grame, cu 1 gram mai uşor decât iPhone 14 şi cu aceeaşi greutate ca el. În mare are acelaşi design ca şi iPhone 14,
Display, hardware
Ecranul este unul de 6.1 inch, un Super Retina XDR OLED, cu suport HDR10 şi Dolby Vision. Atinge până la 2000 nits de luminozitate şi are raport ecran-corp de 86.4%. Protecţia este Ceramic Shield, iar rezoluţia este de 2556 x 1179 pixeli. Avem parte şi de Dynamic Island sus, un decupaj în formă de pilulă, unde se află camera selfie şi senzorul TrueDepth, iar zona de ecran din jurul său poate afişa informaţii utile sau segmente de aplicaţii, precum timer sau ghidaj prin Maps, extinzând pilula.
Procesorul este un Apple A16 Bionic de 4 nanometri, preluat de pe iPhone 14 Pro şi iPhone 14 Pro Max. E un CPU hexa core, cu GPU 5 core, însoţit de 6 GB RAM şi 128, 256 sau 512 GB stocare NVMe. Bateria are 3349 mAh, upgrade mic dar binevenit de la bateria de 3279 mAh de pe iPhone 14.
Ni se promite o încărcare până la 50% în 30 de minute. Avem la dispoziţie şi difuzoare stereo şi nu s-a renunţat la butonul Mute, faţă de modelele Pro, care au Action Button. Pe partea de conectivitate avem 5G, Wi-Fi 6, GPS, Glonass, Galileo, BDS, QZSS, NFC, dar şi un port USB-C 2.0 (acolo unde Pro-urile primesc 3.0).
Există şi suport Ultrawideband 2 şi conexiune la satelit pentru funcţiile SOS (în unele ţări, nu şi la noi).
Cameră
Începem cu camera selfie de 12 MP, cuplată cu un senzor TrueDepth, care ajuta la captura Bokeh şi la Face ID. Are deschidere F/1.9, filmare 4K la 60 FPS. În spate se află o cameră principală de 48 MP, în locul celei de 12 MP de pe predecesor, plus că are deschidere F/1.6, Dual Pixel PDAF şi stabilizare Sensor Shift.
A doua cameră este cea ultrawide, de 12 MP, cu deschidere F/2.4, care rămâne în mare neschimbată de la predecesor. Face captura la 120 de grade. Primim şi blitz dual LED, filmare 4K la 60 FPS. Fără LiDAR. Printre opţiunile camerei amintim Action Mode, care se vrea a fi un soi de mod gimbal, dar şi Cinematic, care e un soi de Bokeh Video.
iOS 17
Şi acum despre iOS 17! Primim widgeturi interactive, precum cel de remindere, pe care putem bifa ce am cumpărat de la magazin. Avem şi mod Standby, astfel că atunci când pui telefonul orizontal la încărcat pe un cradle va afișa un ceas mai arătos şi un slideshow cu poze. Namedrop îţi permite să faci un fel de AirDrop când se află în proximitate sau se ating două iPhone-uri. Poţi schimba informaţii de contact, dar şi partaja conţinut mai uşor prin SharePlay. FaceTime vine acum cu mesaje audio şi video.
Putem acum crea Stickere din fotografii şi avem o funcţie foarte utilă pentru copii şi bătrâni: Checkin. Putem verifica traseul unei persoane până ajunge la destinaţie şi să primim date despre nivelul bateriei şi semnalului său, dacă stă nemişcată prea mult. Evident totul cu acceptul lor, pentru a evita stalkerii. Odată cu iOS 17 aplicaţia Messages are interfaţa mai curată şi ascunde adăugatul de poze sau alte conţinuturi după un "plus" lateral.
Noul iOS aduce un Autocorrect îmbunătăţit, dar şi o aplicaţie Health cu o zonă mai mare dedicată sănătăţii mentale. "Hey Siri" devine doar "Siri", iar Apple Maps are în sfârşit hărţi care se pot folosi offline după descărcare. Va exista şi o aplicaţie Journal, cu care iei notiţe despre cum ţi-a mers ziua, cu tot cu poze, muzică, poziţionare pe hartă.
Aplicaţia Photos recunoaşte acum mai bine animalele de companie, plantele, mâncarea şi permite să obţii imediat rezultate de pe web despre ele. Important este şi Contact Posters, cu un soi de card de prezentare cu poza ta, cu fonturi alese de tine, cu memoji, total personalizat şi care apare full screen pe ecranul persoanei pe care o suni.
Mai avem şi mesagerie vocală cu transcriere live în timp real pe ecran.
Impresii
Acesta este iPhone-ul cel "ieftin", mic, compact, colorat. E pentru tineri, e în sfârşit un iPhone roz pentru fanii şi fanele filmului Barbie. E manevrabil şi găsesc upgrade-urile sale mai însemnate decât cele de pe iPhone 15 Pro chiar, în comparaţie cu predecesorul. Devine brusc o alternativă tentantă pentru iPhone 14 Pro, dacă nu ţii morţiş la zoom. Sunt curios dacă are şi acel zoom 2X din crop pe camera de 48 MP, pentru că dacă e aşa l-aş lua în loc de 14 Pro, dacă aş fi în publicul ţintă. Foarte important va fi să aflăm cât ține bateria. Şi în ce măsură ne frustrează portul USB-C 2.0.
iPhone 15, prețuri actualizate: