Vodafone îşi vinde afacerile din Ungaria şi iese de pe piaţa ungară; Operatorul e cumpărat de stat

2.474 ori
<b>Vodafone îşi vinde afacerile din Ungaria şi iese de pe piaţa ungară; Operatorul e cumpărat de stat</b>Grupul britanic Vodafone a dezvăluit la începutul acestei săptămâni faptul că îşi vinde afacerile din Ungaria pentru suma de 1.8 miliarde de euro. Aceasta mutare este realizată din dorinţa Vodafone de a simplifica portofoliul său

Grupul britanic Vodafone a dezvăluit la începutul acestei săptămâni faptul că îşi vinde afacerile din Ungaria pentru suma de 1.8 miliarde de euro. Aceasta mutare este realizată din dorinţa Vodafone de a simplifica portofoliul său de business din Europa.

Vânzarea Vodafone Ungaria se face spre compania de management a serviciilor IT 4iG din Ungaria, alături de compania de stat Corvinus. Se discută chiar despre achiziţionarea a 100% din această ramură VDF. Achiziţia apropiată de statul maghiar face parte din strategia lui Viktor Orban de a crea un lider de stat în zona telecom. Aceeaşi entitate a cumpărat şi operaţiunile Digi din Ungaria. Tranzacția nu include totuşi VOIS, zona de servicii Vodafone.

Odată finalizată, ea va genera al doilea mare operator de comunicaţii din Ungaria, iar 4iG ar deţine pachetul majoritar de 51% din acţiuni. Statul maghiar va avea 49% din fostul Vodafone Ungaria. 4iG este un operator de comunicaţii care a cumpărat deja filiala RCS&RDS/DIGI din Ungaria şi îl are ca acţionar pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din ţara vecină. Este şi un apropiat al prim ministrului Viktor Orban.

La momentul realizării acestei tranzacţii, Vodafone Ungaria are 3 milioane de abonaţi de telefonie mobilă, 700.000 abonaţi ai serviciilor TV, 700.000 abonaţi ai serviciilor broadband şi 600.000 de abonaţi ai serviciilor de voce (fixe). 4iG câştigă un total de 5 milioane de clienţi, conform declaraţiilor sale. Vodafone Ungaria pornea la drum în 1999 şi era în 2022 al treilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din ţară. 

Statul ungar contribuie cu bani la achiziţia VDF, tranzacţia fiind desemnată una de importanță strategică naţională. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×