Iata ca platforma despre care va vorbeam ieri, Android a fost lansata de catre Google si, in ciuda asteptarilor noastre Google Phone intarzie sa isi faca aparitia. Se pare ca totusi avem un candidat destul de puternic la tronul Gphone, modelul HTC "Dream", scos la iveala de catre Forbes in acelasi moment in care Google isi lansa sistemul de operare.
Telefonul este unul dintre cele 5 prototipuri pe care Goole le-a produs pentru a demonstrat potentialul softurilor produse de Open Handset Alliance (o alianta a developerilor, care include peste 30 de nume mari din industria mobila). Cu siguranta "Dream" este mai mult decat un vis, in conditiile in care vom vedea terminalul pe piata chiar de anul viitor. Handsetul include un display de tip touchscreen, un sistem de control navigational si o tastatura glisanta. Ecranul terminalului poate trece extrem de usor de la modul portrait la cel landscape si se pare ca aici se termina informatiile in legatura cu acest potential Google Phone. Softurile sale sunt la fel de interesante, printre acestea notabila fiind interfata touch sensitiva, bazata si pe factorul timp... Astfel sistemul de control isi va modifica proprietatile in functie de durata atingerii displayului cu degetul, iar iconurile importante (email, documente, YouTube) vor fi aliniate in partea de sus a ecranului.
Revenind la Android, acesta reprezinta fructul muncii unor nume gigantice din industria mobila cum ar fi Samsung, Motorola, NTT DoCoMo, HTC sau Sprint... Strategia celor de la Google de a coopera cu atat de multe companii ar putea da nastere nu unui Google Phone ci chiar unei pleiade de telefoane mobile, toate folosind softurile gigantului motoarelor de cautare. Ceea ce este inedit in cazul lui Android este faptul ca aceasta platforma este deschisa developerilor, care vor avea sansa sa creeze softuri pentru ea cu ajutorul kitului special lansat de Google saptamana viitoare. Exista totusi si numeroase indoieli in legatura cu fiabilitatea lui Android, in special din partea operatorilor care se supun la riscuri majore de securitate din cauza developerilor third party ce vor creea softuri cu potential de periculozitate...Printre operatorii "timizi" se numara si Vodafone si marele jucator american AT&T, care nu poate trada iPhone in culmea gloriei sale.
Putem privi partea rea a situatiei: nu avem inca un Google Phone sau partea buna: istoria telefoniei mobile se scrie acum, cand toate companiile rivale isi dau mana, colaborand pentru dezvoltarea unui pachet perfect de softuri care vor functiona independent de terminal... Viitorul este al hardware-ului mediocru cu softuri geniale sau tot al celor de la Nokia? Doar Google stie raspunsul...