Cu câteva zile în urmă aflam cu surprindere că Google pregătește un nou sistem de operare, unul cunoscut drept Fuchsia și care nu e bazat pe Linux. Azi aflăm ceva mai multe detalii, cu accentul pe echipă de dezvoltatori din spatele platformei.
Primul set de coduri a fost creat cu doar o luna și jumătate în urmă de dezvoltatorul Petr Hosek. Primele linii de cod au dezvăluit și sintagma "Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System)". Ei bine creatorii software-ului pentru noua plarforma au un pedigree excelent, legat de inițiative că iOS, Android, WebOS, ba chiar și OS-ul de pe telefoanele Sidekick.
Proiectul se află pe Github și în fișierul de licențiere vom găsi și lista cu autori ai codului. Acolo găsim și numele lui Travis Geiselbrecht, care a lucrat și la Android și Danger OS, dar și la Hiptop OS, livrat pe terminalele Sidekick plus NewOS și BeOS. Brian Swetland i se alătura, având în CV Danger OS și BeOS, plus o colaborare cu Android Inc, înainte să fie preluată de Google, dar și după.
Tim Kilbourn e și el parte a echipei, lucrând la Google între septembrie 2007 și septembrie 2015. Apoi se muta la Tesla Motors și acum iată-l la Fuchsia, ceea ce duce cu gandul si la software auto. Christopher Anderson vine de la Palm și își aduce contribuția, după experiență webOS, dar având în CV și producătorul de purtabile Jawbone, deci posibilitatea de a rula si pe terminale gen pentru Fuchsia.
Tot Christopher are și experiență de la Nexus Q, dar și în zona de robotica. Noul OS folosește sistemul Escher, cu umbre volumetrice, color bleeding, difuzie a luminii și efect de "lentilă". Toate aceste tooluri vor ajută la crearea unui OS cu o interfață vizuală tipică, cu foldere și fisere și drag/drop, plus click și tap.
O mențiune interesantă a codului face referire la compatibilitate cu iPad și iPhone și funcționarea pe iOS a softului. La un moment dat circula informația că această platformă cu kernel nou (numit Magenta) ar rivaliza cu sistemele de operare pentru device-urile Internet of Things sau pentru terminalele accesibile.
Unele surse afirmă că această soluție ar fi o alternativă la Tizen OS sau poate chiar Chrome OS. Sincer cred că vom afla mai multe la anul, la I/O, dar până atunci vor mai există multe scăpări.