Samsung a prezentat astăzi cele mai noi telefoane pliabile în cadrul evenimentului Unpacked şi e vorba aici despre Galaxy Z Fold6 şi Galaxy Z Flip6. Am pus mâna pe ele în avans şi am văzut că avem o sumedenie de funcţii creative pe acest Fold. Poţi genera artă din mâzgălituri, să îţi faci scrisul de mână mai citeţ, să îţi faci selfie-urile opere de artă sau schiţe şi chiar să... generezi obiecte din nimic. Ce alte noutăţi aduce acest Fold aflaţi mai jos.
Samsung Galaxy Z Fold6, Video Hands-on:
Impresii şi idei
Nu vreau să vă plictisesc cu specificaţii. Pentru asta avem articol separat. Noutăţile de aici sunt pe parte de hardware şi software. La hardware avem un procesor nou, un Snapdragon 8 Gen 3 şi de această dată Samsung a ascultat doleanţele fanilor şi a pus un ecran extern mai mare, pe care e mai uşor de scris pe tastatura virtuală. Trecem de la un ecran extern de 6.2 inch la unul de 6.3 inch. Şi el oferă acum refresh rate adaptiv, ca şi ecranul principal mai nou.
Văd că nu sunt alte schimbări, la ecranul principal, la RAM, stocare, baterie, camere. Ce e nou e certificarea IP48, care oferă rezistență la scufundari în apă dulce timp de 30 de minute şi la maxim 1.5 metri adâncime. Rezistă şi la uzură mai bine şi are o rama mai solidă.
Certificarea IP48 este un standard de protecție internațională definit de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC), care indică nivelul de protecție oferit de carcasele echipamentelor electronice împotriva intruziunii de obiecte solide și apă. Codul IP (Ingress Protection) este format din două cifre: prima cifră indică protecția împotriva particulelor solide, iar a doua cifră indică protecția împotriva lichidelor.
Pentru IP48:
- Prima cifră (4)**: Protecție împotriva obiectelor solide mai mari de 1 mm (de exemplu, instrumente, fire subțiri, și alte obiecte mici).
- A doua cifră (8)**: Protecție împotriva imersiunii continue în apă, în condițiile specificate de producător (de obicei, mai adânc de 1 metru și pentru perioade de timp mai lungi).
Astfel, un dispozitiv cu certificarea IP48 ar fi rezistent atât la pătrunderea unor obiecte solide mici, cât și la imersiunea continuă în apă. Personal îl găsesc mai manevrabil, mai pătrăţos, mai sobru ca nuanţă pe albastru închis. Avem şi un violet-roz drăguţ pentru domnişoare. Îl simt mai uşor... "la cântar".
Galaxy AI
Buuuun. Şi acum noutăţile pe partea de AI. În primul rând poţi acum să ai scrisul tău de mână urât îndreptat şi corectat în Notes. Tot în Notes orice desen cât de naiv devine o operă de artă abstractă într-o sumedenie de stiluri şi moduri, cu AI Generativ. Tot cu AI generativ poţi alege să desenezi obiecte pe selfie-urile tale şi AI-ul va încerca să le facă reale.
Ochelari pe ochi, coroană pe cap, şapcă şi câte şi mai câte. E încă la început, mie mi-a văzut o maşină sau un scaun pe cap. Poţi de asemenea transforma un selfie într-o schiţă artistică, o operă de artă 3D sau acuarela. În plus există acum şi un efect dramatic de "zoom in" pe faţa ta, în stil Dramatic Chipmunk, dacă ştiţi clipul haios.
Am întrebat oamenii de la Samsung ce e nou şi la stylus şi mi-au spus că e mai responsiv şi că are noi gesturi de control, care se îmbină cu partea de AI. Circle to Search e la posturi, la fel şi conversia unei înregistrări audio în text şi rezumat, plus tot soiul de recomandări de "ton" pe care să scrii text şi mailuri în Notes.
Concluzii
Galaxy Z Fold 6 e mai manevrabil şi are un ecran extern mai atractiv în sfârşit. Mizează mai mult pe creativitate, pe artisticăraie, pe cei care vor să se "joace" transformând instanțe ale vieţii de zi cu zi în artă. Nu ştiu în ce măsură mai atrage publicul business şi de antreprenori asta. Am înţeles şi că Google Gemini e la îndemână acum, că alternativă la ChatGPT.
Bixby pare cumva lăsat în umbră. Samsung Galaxy Z Fold 6 a primit şi huse noi, cu stylus integrat şi cu suport pentru îl propti la vizionarea video. Întrebarea este: te consideri artist? Ai vrea să fii?
Startul precomenzilor tocmai ce a fost dat și în România, iar prețurile la eMAG sunt următoarele (card cadou 750 lei la achiziție):
- 256GB: 9999 lei
- 512 GB: 10.599 lei
- 1TB: 11.799 lei