Am citit azi o statistică ce sună înfricoşător: în doar o săptămână Germania a ajuns de la 3000 de cazuri de Covid-19 la 13.000. În aceste condiţii au început să se ia măsuri şi la nivel tehnologic pentru a combate virusul. Luând exemplul Chinei şi Statelor Unite, operatorii de telefonie din Europa au început să partajeze datele de localizare ale utilizatorilor în Italia, Germania şi Austria.
Astfel, operatorii vor partaja în mod anonim date agregate despre utilizatori cu autorităţile sanitare din toate ţările. Asta pentru a observa în ce măsură se respectă starea de urgenţă, auto izolarea şi carantina. Atenţie, nu vorbim despre tracking individual, care e ilegal în Europa. Practic odată centralizate datele de la operatori, autorităţile vor putea să vadă hărţi în timp real cu persoane şi în ce măsură stau ele acasă sau nu. Se vor prezenta şi "zonele fierbinţi" şi concentrările de persoane.
E o abordare mai puţin invazivă decât cea din China, Taiwan şi Coreea de Sud. Acolo sunt folosite serviciile de localizare de pe smartphone-uri pentru a descoperi contacții celor infectaţi deja şi a îi descoperi pentru a îi plasa în carantină. Folosind şi datele GPS se poate vedea unde a mers o persoană infectată în ultimele zile. În Germania, Deutsche Telekom ajuta cu partajarea de date. Sunt şi organizaţii care se opun acestei practici, afirmând că încalcă drepturile cetăţeanului.
În Italia operatorii Telecom Italia, Vodafone şi WindTre au început deja să ofere date agregate spre autorităţi. În Austria Telekom partajează date legate de analiza mişcării utilizatorilor, cu sprijinul unei aplicaţii create de Invenium, un spinoff de la Universitatea din Graz. Aparent acest tool respecta GDPR-ul european.